tiistai 30. tammikuuta 2007

Kivuliasta sätkimistä

Koklasin eilen juoksua. Ei hjuva. Oikean kintun nilkassa tuntuu sisäpuolella vielä kipua. Jotenkin se antaa jostain periksi ja sattuu sääriluun pään alapuolelle, liekö se kontuusio sitten vielä vai mikä siellä oikein tökkii?!? Tai sitten se nilkka on jotenkin lukossa ja luut kilkkailee toisiaan vasten.. Josko Kangas saisi sen torstaina kuntoon, hope so. Aamulla raaka tunnin puntti, pääpaino voimapuolella. Kädet on nyt siinä kunnossa että hyvä kun jaksaa kahvikupin nostaa :) Eisevväliä, ehtoolla tänne, Eläimelle kiitos.

Barcelonan Olympialaisten 3000m voittaja Yelena Romanova kuoli yllättäen 27. tammikuuta Volgogradissa.

"We do not know the exact cause of Yelena's death, but we are convinced that it is linked to heart problems," the spokesman said, adding that high training loads could have affected her health.

sunnuntai 28. tammikuuta 2007

Hiihtoniiloilua

Hiihtelin aamulla erittäin mielyttävässä ja kauniissa pakkassäässä Julkujärvelle mutkan. Reilun parin tunnin reissu vei kyllä voimat aika hyvin. Olenkin aika poikanen verrattuna vastaan sivakoineeseen Patomäen Ritvaan joka huikkasi hiihtävänsä 40km. On mua houkuteltu jo reppu-Pirkkaankin, mutta eipä näillä kilsoilla vielä uskalla mukaan lähteä.. Poikkesin puolimatkassa majalla mehulla. Kylläpäs mummon sekamehusta saa hyvät tuotot kun kuppi kuumaa maksoi kokonaisen euron! Ens kerralla omat juissit mukaan.

Tirunesh Dibaba juoksi 5000m halli-ME:n Bostonissa. Aika 14.27:42 alittaa hänen omissa nimissään olleen aiemman ennätyksen viidellä ja puolella sekalla. Samoissa skaboissa Mottram kirmasi uudeksi Austalian rekordiksi 3000metrillä 7.39:24. Muitakin hyviä tuloksia tehtiin mm. Defar, Flanagan, Webb, ihmepoika Symmonds, Jamieson.. Tulokset.

Moskovassa kisattiin myös hallissa. "Venäjän talvessa" oli korkeudessa huikea taso, voittaja Ukhov 239! Naisten tonnilla jäätiin EE:stä 5sadasosaa. Miesten kahdella maililla 36vuotta vanha Venäjän ennätys parani 15sekkaa. Tulokset.

Aki juoksi kasilla ajan 1.56:93 Joplinissa Missourissa.

perjantai 26. tammikuuta 2007

Sukuvika on se kun suksi ei luista

Keskiviikkona satoi hieman lunta ja suuntasinkin intoa piukassa laduille. Uusi lumi teki aloittelevalle hiihtäjälle kuitenkin tepposet eivätkä sukset tuntuneet pitävän lainkaan. No, vauhdissa lisää pikapitoa pohjiin ja eiku menoks. Ööö, eipä sit mentykään, kun sukset eivät luistaneet enää pätkääkään. Pikapito jäätyi suksenpohjaan.. Täyskäännös ja paluu nöyränä kotiin.

Ensiapuna Arska ystävällisesti poisti pohjista jäätyneet kököt ja laittoipa tilalle vielä uudet pohjavoiteetkin, tattista vaan vielä. Eilinen meni puntilla ja messuhallissa tassutellessa. Oli siellä taas monenmoista jyrää kiertämässä rataa ja tietenkin Kake kellottamassa. Huolestuneena laitoin merkille viime kesän arvokisakymmenottelijan heikon juoksukunnon. Näin kai voi päätellä jos nelosen veto ottaa niin koville että joutuu minuuttikaupalla makaamaan reporankana puoleksi vielä sisäradan puolella.. ehkä se ei vaan pystynyt? (wanha:-) Tänään vois tsekata latuja uudemman kerran. Lunta on ainakin luvattu.


Terhin synttärit on tänäpä, onnea!

Bostonissa tasokkaat hallikisat lauantaina.

Abdi Abdirahman (www.letsrun.com).

Puolikkaalla hämmästyttävän ajan 59:43 pinkonut Ryan Hall juoksee debyyttimaransa Lontoossa.

Joona Laukka harjoittelee maratonille.

keskiviikko 24. tammikuuta 2007

Leiriuutisia

Eilisessä FST:n sportmagasinetissa oli hieno juttu Etelä-Afrikan Dullstroomissa leireilevistä suunnistajista ja kestävyysjuoksijoista. Pari pointtia; suunnistajat vastasivat kysymyksiin reippaasti ruotsiksi vaikka se ei olisikaan äidinkieli. Suunnistajat treenaavat paljon porukassa ja ennenkaikkea lihaskuntoa! Sinällään ei mitään uutta mutta jäipähän mieleen..

Joitain raportteja etelästä:
Pasi Ikonen
Kim Fagerudd
Vesa Taanila
Riku Marttinen
Antti Suonpää

Kymmenottelun olympiavoittaja Roman Sebrle melkein kuoli eksyttyään keihään tielle harjoituskentällä Etelä-Afrikassa. Uutinen ei kerro kuka keihään heitti. Olisko joku joka hikeentyi Tsekkien nesteytyksestä Helsingin MM-kisoissa..

Ranskan ennätyksen 1500m omistava marokkolaissyntyinen Hind Dehiba pidätettiin Charles de Gaullen lentokentällä tullivirkailijoiden löydettyä hänen matkatavaroistaan kasvuhormonia. Dehiba oli palaamassa harjoitusleiriltä Albuquerquesta Yhdysvalloista.

tiistai 23. tammikuuta 2007

Latua ärkele

Eilen hiihtelin Kaupissa. Niihaman latu oli paikoin jäinen mutta hyvin sitä pysty ainakin majalle asti lykkimään. Futiskentällä oli puolestaan ankara lumetus käynnissä. Tykit vaan lauloi ja lunta olikin sitten silmät ja korvat täynnä. Oli sinne lyhyt ja vauhdikas latukin ajettu. Ei siinä tosin hirveän viihdyttävää ollut sivakoida kun tuntui koko ajan olevan jonkun jaloissa. Onneksi juoksussa ei ole moista ongelmaa vaan kapeimmillakin poluilla voi hitaammat ohittaa ilman turhia otsan kurtistamisia. Aamulla tunnin puntti ja ehtoolla messuhalliin jaloittelemaan.. varpaisillaan vain, silleen hissukseen.

Zurichin Weltklasse uudistuu, niin itse Letzigrundin stadion kuin koko kisakonsepti. Äärimmäisen tervetullut muutos on poistaa jänisjuoksut, näin nähtäneen enemmän jännittäviä taistoja..

“We would like to stage attractive competitions and breathtaking duels, which you rarely see in record races. In order to promote tough competitions further, Weltklasse Zürich will not include any pacemakers in the races in future.” (www.iaaf.org)

Colin Jackson briteistä: 'Our athletes are not even taught the basics'.

Alan Webb palaa mailille.

sunnuntai 21. tammikuuta 2007

Porstuassa porkat..

..voi siansorkat.

Hiphei, hulluus iski, ostin sukset. En ole hiihtänyt sitten armeijan (PorPr II/94) hikilautojen.. Sitäkin ennen joskus ala-asteella. No, eilen piti sitten investoida Fischerin sivakoihin, perinteisiin tietenkin. Pato-Matti laittoi ystävällisesti sukset hiihtokuntoon ja eikun ladulle. Alku oli pientä hakemista kun kestävyysjuoksijan koordinaatio on mitä on :) Mutta alkoihan se potku ja liuku löytymään. Parit turvat otin alamäissä kun luisto oli niin hyvä, enkä osannut jarruttaa vauhtia saatikka kääntyä haluttuun menosuuntaa, huumorilla noistakin selvisi. Huomenna ehkä uusix, ellei kulku ole kuin pakkopaidassa.. Melkein kuulen jo Koukkujärven kutsun..

Sanna Kullberg juoksi erinomaisen hyvin Mumbain maratonilla. Naisten sarjan 14. sijan tuonut loppuaika 2.56:26 (omalla kellolla neg. split 1.28.18/1.28.12) jää vain viitisen minuuttia Sannan omasta enkasta, mikä vain entisestään nostaa suorituksen arvoa. Olosuhteet huomioon ottaen äärimmäisen loistavasti jyrätty! Jussi Utriaisella puolestaan oli tuskaisempi taival. Hän kärsi jo viikolla lievistä vatsaoireista ja maratonia edeltävänä iltana nousi Jussin epäonneksi vielä kuume. Utriainen juoksi kuitenkin vaivoista huolimatta maran läpi ajassa 2.45:37 (48.), ohhoh melkoinen sisunnäyte! Näin molemmat Suomen joukkueet jatkavat kisaa GROE:n yhteiskilpailussa, naiset käsittääkseni vieläpä ylivoimaisessa johdossa (Ukrainan juoksijatar oli vain reilun minuutin [2.55:13] edellä maajoukkueiden sarjassa). Mumbain maran nopeimmat olivat Kenian John Kelai 2.12:27 ja vasta 18-v Kiinan Yang Feng Xia 2.36:16.

Tulokset
[Edit] Mumbain jälkeen Suomen miesten joukkue on maajoukkueiden kokonaiskisassa sijalla 13. ja Euroopan&Oseanian lohkossa kolmantena. Naiset johtavat sarjaansa vajaalla 28minsalla ennen Ukrainaa.

Leonard Mucheru (Moshir Salim Jawhar) saa Bahrainin passinsa takaisin.

Japanissa vaikuttava Kenian ihmemies Gideon Ngatuny kävi kyykyttämässä kavereitaan kotimaassaan.

Bekelet kaksoisvoittoon XXV Cross de l'Italica-maastojuoksussa Espanjan Sevillassa. Iso-K oli ykkönen jo kolmannen kerran.. Naisissa voitto niin'ikään Etiopiaan, Gelete Burkalle. Veteraanisarjan kärjessä Paul Tergat, Haile Gebreselassie ja Osoro Ondoro, rennon letkeetä 3.05 "fun run" lenkkivauhtia :)

Ateenan kisojen 1500m olympiapronssimitalisti Maria Cioncan menehtyi auto-onnettomuudessa.

Nummelan Aki juoksi mailin 4.26:86 Fayettevillessa.

Timbaland vs. Tempest.

perjantai 19. tammikuuta 2007

Lumivyöry

Viime päivien mielenkiintoisin muzauutinen: Tunnettu hip-hop/r&b-tuottaja Timbaland on selkeästi pöllinyt osia suomalaisen "demoscene"-artisti Tempestin biisistä ja työstänyt niistä Nelly Furtadolle kipaleen "Do It". Mielenkiintoista seurata lumivyöryefektiä ilmiön (Daavid vs. Goljat) tiimoilta.. Toivottavasti oikeus tapahtuu ja Tempest saa ansaitsemansa hyvityksen.

pHinnWeb
YouTube
Wikipedia
Rolling Stone

keskiviikko 17. tammikuuta 2007

Douppinkiako?

Nuorten maastojuoksun maailmanmestari (1991) Kenian Lydia Cheromei sai kahden vuoden kilpailukiellon rikottuaan ehkä tietämättään doping-säädöksiä. Harjoituskaudella tehdyssä testissä näkyi jäämiä hedelmöityshoidossa käytetystä lääkkeestä joka valitettavasti sisälsi kielletyksi luokiteltua ainetta. Iloisena uutisena kerrottakoon että hedelmöityshoito tuotti tulosta ja Lydian tytär Faith täyttää ensi kuussa vuoden. Surullista tässä on se että urheilijan maine meni vaikka tavoitteena oli onnistua urheilun ulkopuolisella kentällä..

Toista maata lienee saksalainen testaustapa. Tänään esitettävän dokumentin mukaan 250 saksalaisurheilijaa on skipannut noin 400 harjoituskauden yllätystestiä, seuraamuksetta!

"I thought the German anti-doping program is first class," said Dick Pound, a Montreal lawyer and World Anti-Doping Agency chief .

Pohjoismaissa meininki on erilainen, kuten taannoin uutisoitiin..

"Hallmania":
A brief chat with Ryan Hall (www.runnersworld.com)
Amby Burfootin blogissa lisää Ryanista.

Paula Radcliffe synnytti tytön aamulla, Onnea!

sunnuntai 14. tammikuuta 2007

Puolikasta

Mårten Boström voitti P.F. Chang's Rock 'N' Roll Arizona puolimaratonin kauden kotimaisella kärkiajalla Phoenixin Tempessa Yhdysvalloissa ajalla 66:32.

Jussi Utriainen tuskaili jalastaan poispoljetun tossunsa kanssa Egmondin puolimaratonilla Alankomaissa, hän sijoittui ajalla 71:11 sijalle 40. Anssi Raittila oli 45. ajalla 72:26.

Ensi viikonvaihteessa Utriaisella kuten myös Sanna Kullbergilla on kannettavana Suomi-paidan tuomat paineet The Greatest Race On Earth-kisasarjan osakilpailussa Mumbain maratonilla, Tsemppiä!

Ryan Hall puolestaan pisteli Houstonissa jenkkien mestaruuspuolikkaalla Pohjois-Amerikan ennätyksen 59:43 täysin soolona! Video juoksusta ja haastatteluita mm. Ryanin valmentaja Terrence Mahone. (www.flocasts.com)

lauantai 13. tammikuuta 2007

TC III/2007

Teivon kutsun kuuli ennätysmäärä atleetteja, 82! Keli oli oiva, eikä lämpötilassakaan valittamista, n. -1 astetta celsiusta. Pitävä ja hienoisen härmän verhoama (vastaa pidoltaan sulaa) asfaltoitu kevyenliikenteenväylä tarjosi juoksijoille ajankohtaan nähden harvinaisen nautinnollisen kyydin, tosin loppuajoissa se ei tällä kertaa näy..





Tommi, Aki, Teppo, Timo ja Pasi kääntöpaikalla.

Arska jahtaa Mikaa.

Maria Pietilä, naisten vikkelin.



Teppo palkittiin vuoden 2006 Stayerina, onnittelut!

M 5km
1. Aki Ijäs 16.07
2. Tommi Karra 16.10
3. Teppo Syrjälä 16.25
4. Pasi Huhtala 16.39
5. Timo Solmula 16.41
6. Timo Saarinen 16.53
...
10. Tomi Forsblom 17.10
11. Mika Rintala 17.16
12. Risto Mäkinen 17.18
13. Ari Järvinen 17.19
...
16. Eero Huhtala 17.32
...
23. Vesa Hyvärinen 18.13
...
32. Olli Seppälä 18.55
...
52. Raimo "eläin" Salmi 20.56 (SM-pronssia maratonilla -97)

N 5km
1. Maria Pietilä 19.40
2. Mervi Pesu 20.42
3. Päivi Raittinen 20.46
4. Noora Nyrö 20.58
5. Terhi Halonen 21.08
6. Venla Niemi 21.29
7. Lotta Karhola 21.35
8. Kirsi Saarinen 21.40
9. Saila Kinni 21.45
10. Eija Apunen 21.54
...
13. Anna Leino 22.25
14. Eeva-Maria Karppanen 22.30

Pahoittelen kuvien huonoa laatua. Pokkarini valovoima ei vain riitä hämärissä oloissa kuvaamiseen. Jos jollain on myytävänä Nikonin mallia D70/80/200 edullisesti ja johon vielä löytyis objektiiviksi valovoimaista tsuumia tyyliin 80-200, niin tarjouksia tännepäin..

Kenenisa Bekele ja Mo Farah vaihtoivat kuulumisia. (www.timesonline.co.uk)

Sergei Lebid voitti Mo Farahin Edinburghin maastonelosella. "Pullukka" Bekele (28.14) voitti pidemmän lähdön (9.3km), Kipchoge (28.51) oli kolmas. Gelete Burka (23.22) oli naisten 6.2km kisan nopein. (www.bbc.co.uk & www.iaaf.org)

Kuvia Edinburghista

Hauska ja nostalginen video: Rotterdamin maraton 1983.

Funky Tuomo.

perjantai 12. tammikuuta 2007

Lontoon toisinto

Kevään Lontoon maratonin lähtöviivalle asettuu kova joukko: Tergat, Gebrselassie, Limo, Gharib, Baldini ja Ramaala. Jenkit uskovat totutusti omiin nimiin: Khannouchiin ja Keflezighiin.

Kisa alkaa olemaan nimekkäiden osallistujien puolesta vuoden 2002 tasoa:

1. KHALID KHANNOUCHI (USA) M30 2:05:37
2. PAUL TERGAT (KEN) M32 2:05:48
3. HAILE GEBRSELASSIE (ETH) M28 2:06:34
4. ABDELKADER EL MOUAZIZ (MOR) M33 2:06:50
5. IAN SYSTER (RSA) M26 2:07:04
6. STEFANO BALDINI (ITA) M30 2:07:28
7. ANTONIO PINTO (POR) M36 2:09:09

Aivan toisintoa ei tosin saada.. Ihan jo siitä syystä että tästä yo. joukosta Ian Syster kuoli auto-onnettomuudessa 2004 ja Antonio Pinto lopetti ehkä hieman yllättäen uransa kansainvälisellä tasolla 2002 ja ryhtyi viininviljelijäksi..

Vuonna 2002 naisten kisan voitti tuolloin debyyttimaransa juossut Paula Radcliffe hurjalla ajalla 2.18:47. Radcliffea tuskin nähdään tänä vuonna Lontoon lähtöviivalla koska odottaa esikoisensa syntyvän näinä päivinä..

Testijuoksuja tarjolla: Teivo cup ja Aktia cup huomenna.

keskiviikko 10. tammikuuta 2007

No progression

Nilkan kanssa ei ihmeempää edistystä. Jyräämään pystyy, kivun rajoissa.. ei kovin mielekästä, eikä kivaa..

Timo Vuorimaa väittelee 20.1 aiheesta: “Neuromuscular, hormonal and oxidative stress responses to endurance running exercises in well-trained runners” (Neuromuskulaariset, hormonaaliset ja oksidatiivisen stressiin liittyvät vasteet kestävyysjuoksuharjoituksiin hyvin harjoitelleilla juoksijoilla)". Mitään uutta tietoa tämä tutkimus ei tuo. Tämäkin tutkimus on mielenkiintoisempi..

Kenialaisten, miksei myös muiden maiden kansalaisten, harrastama passinvaihtotsydeemi toi odotettuja käytännön ongelmia. Aiemmin Kenian passilla ja nimellä Leonard Mucheru ja viimeksi Bahrainia nimellä Mushir Salem Jawher edustanut kestävyysjuoksija on tätä nykyään "maaton". Aasian kisoissa vitosella hopeaa juossut atleetti nimittäin erehtyi kilpailemaan Tiberias-maratonilla Israelissa. Ykköspystiä ja kelpo voittoaikaa 2.13 ei katsottu hyvällä silmällä uudessa kotimaassa jossa Israeliin matkustaminen on lailla tyystin kielletty (Mutta miksi sekoittaa politiikkaa urheiluun?). Bahrain siis riisti Jawherilta passin ja kansalaisuuden. Entistä kotimaataan Keniaa hän ei myöskään voi jatkossa edustaa kun aiempaa kansalaisuudenvaihtoa ei Kenian urheiluliitossa ymmärrettävästi sulatettu..

Hannu Manninen paljastaa Suunnon keräämää kilpailun aikaista dataa.. (www.suunto.com)

Nasta kapula, iPhone.

Husky Rescue: Nightless Night

maanantai 8. tammikuuta 2007

32vee


Hehkeä 32-vuotias ameeba kakun kimpussa klo. 6:00 :) Tänään synttäreitään viettävät myös David Bowie (60v), Elvis Aaron Presley (72v).. ja Säippä (29v), onnea!

torstai 4. tammikuuta 2007

Pöri soikoon

Aiwan loistava jopa hittipotentiaalia omaava biisi: Kuusumun Profeetta: Tahdon. Heidän hiljakkoin ilmestynyt cd-ep "Riemun ja kurjuuden sälekaihtimet" on tilattavissa vaikka suoraan julkaisija Fonal-recordsilta (mm. Islaja tämän päivän Aamulehden Valo.-liitteen kannessa..) tai levykauppa Plattasta.

Risto: Rakkauden rock

keskiviikko 3. tammikuuta 2007

Fak!

Kävin näyttämässä nilkkaa ortopedilla. Tyly tuomio: ensihoidossa on tehty virhe ja olet nyt auttamattomasti myöhässä! Ööö siis mitvit, virhe ja myöhässä? Menin heti tapaturmaehtoota seuraavana päivänä urheilulääkärille, rtg-kuvat otettiin samoin tein ja mri-kuvat muutamaa päivää myöhemmin. Miten niin myöhässä? Kuinka kummassa olisin voinut toimia ripeämmin? En mitenkään, ripeydessäni ei ollut mitään vikaa vaan lääkärien (urheilulääkärin ja magneettikuvat ottaneen radiologin) hoidossa ja ennenkaikkea huolimattomuudessa ja välinpitämättömyydessä!

Ortopedin mukaan jalassa on ollut nivelsiteen repeämä mitä puoltaa jo sekin että heti alussa jalka oli musta, ei se veri siihen ilmasta tiivisty! Myös mri-kuvissa näkyy repeämään viittaava ödeema. Hoitona olisi pitänyt käyttää vähintään ilmalastaa. Jippii ja vkv! Aikaa siis meni hukkaan ja menee vielä jatkossakin kun jäljelle jäävänä hoitona on vain aika.

Mitä sitten olisi pitänyt osata tehdä toisin:
- Varata aika heti ortopedille urheilulääkärin sijaan. No, alunperin sitä koitin mutta kun vapaita aikoja ei heti seuraavana päivänä ollut niin menin urheilulääkärille, kun uskoin sen riittävän, fool me. Tosiaan olin siinä käsityksessä että nilkan muljahdus on lääketieteellisesti sen verran triviaali tapaus että vähintään urheilulääkärin ammattitaito riittää..
- Kyseenalaistaa urheilulääkärin diagnoosi että kyseessä on vain venähdys, varsinkin kun selvää verenvuotoa oli.
- Kyseenalaistaa magneettikuvat tutkineen lääkärin lausunto ettei nivelsiteissä ole mitään vikaa, varsinkin kun verenvuotoa oli.
- Oikeastaan olisi pitänyt heti ottaa yhteyttä mestari Sakari Oravaan ja lennättää hänet sitten vaikka toiselta puolen palloa hoitamaan kinttu kuntoon, makso mitä makso :)

Tätä se on kun ammattiylpeys rapisee ja tehdään töitä vasemmalla kädellä..


Joitakin voisi kärventää isolla liekillä..

Jos Eliud Kipchoge juoksi Madridissa alamäkireitillä hurjan kovaa (10km 26:54) niin Maebashin Uudenvuoden 100km ekiden-viestissä hurjasteltiin käsittämättömän kovaa vauhtia:

stage 3 - 11.8Km - 30:43 (stage record) - Ngutany Gideon - Nissin Foods

Tuo vauhti tekisi kympillä loppuajaksi noin 26:02! Viime marraskuussa sama kaveri tyrkkäs Chiban ekidenissa maantiekympin 26.51.. Reittien mitoista (siis onko tarkistusmitattu?) tai profiileista ei tietoa mutta kilpakumppaneihinkin verrattuna juoksee julmetun kovaa! Mielenkiinnolla odotan hänen esiintymistään jollakin standardimatkalla, joko radalla tai maantiellä.

10000 tuli täyteen mogulin blogissa kävijöiden määrässä eilen, olen aika yllättynyt näinkin suuresta suosiosta. Tarkoituksena oli vain höpistä issekseen ja kavereille sekä vinkata mielenkiintoisista linkeistä..