sunnuntai 30. maaliskuuta 2008

MM-maastot Edinburgh

MM-maastot kaytiin mutaisella Holyrood parkin reitilla. Kisojen alun sade muuttui onneksi ensimmaisen startin jalkeen aurinkoiseksi. Olipa mahtavaa seurata lahietaisyydelta todellisten huippujen juoksua! Kylla se Kenenisa vain on kova jatka ja ennen kaikkea todellinen herrasmies. Edellisena paivana oli ollut maha sekaisin, kesken kisan lahti tossu jalasta ja viela vaimokin oli ensimmaista kertaa katsomassa miehensa kilpailua, mutta niin vain voitti ja viela ylivoimaisesti. Lehdistotilaisuudessa mestari vastaili kaiken maailman kysymyksiin todella fiksusti ja kohteliaasti -pisteet kotiin. Tarkempi raportti myohemmin...


Tirunesh Dibaba naisten ykkonen.

Kenenisa Bekele ennatykselliseen kuudenteen pitkan matkan mestaruuteen.

Kaikki valmista

Eilinen sade on tehnyt radasta melko liukkaan ja varsinkin reitin ainut isompi maki saattaa kisassa kyykyttää monia. Meinaan vaan, että itse ruopaisin siinä aamulenkillä pari kertaa tyhjää ja polvillaan oltiin :) Tunnelma alkaa siis kohota ja aamiaisellakin saattoi haistella suuren urheilujuhlan tuntua. Edinburgh on valmis vastaanottamaan juoksevan maailman tähdet.


Varaslahto MM-maastoihin.

Ensimmaisena maalissa.

Holyrood Park - kisa-areena.

lauantai 29. maaliskuuta 2008

Blogi goes mobile

Katsastimme äsken MM-maastojen reitin täällä Edinburghissa. Vähän Liedon SM-maastojen tyyppistä nurtsipätkää yhdellä tiukahkolla kinkaleella ryyditettynä. Sopisi Jussille, ei voi muuta sanoa. Mutta pohjoismaista väriä täällä edustaa vain yksi tanskalainen..


Muina skotteina... Aye!

torstai 27. maaliskuuta 2008

Runner's high

Kansainvälinen maastojuoksukausi huipentuu sunnuntain MM-maastoihin, jotka tänä vuonna kisataan Skotlannin Edinburghissa. IAAF:n ennakkokatsaukset miesten & naisten lähtöihin. Kisat tulevat Urheilukanavalta suorana klo. 16:00 alkaen, digidigi. Tulospalvelu

Prahassa juostaan lauantaina puolikas, jonka tulosliuskoja kannattaa myös silmä kovana seurata... Viime vuonna kyseinen kisa näkyi netissä järjestäjien sivuilta suorana, luultavasti myös ylihuomenna. Tulospalvelu

Sunnuntaina starttaillaan kotimaista hölkkäkautta Pori-juoksun merkeissä, tervetuloa!

Mm. Helsingin Sanomissa mielenkiintoista keskustelua blogeista:
Suomen blogeista tulikin viihdesivustoja
HS:n blogijuttu kirvoitti kriittisen keskustelun
Blogit, eriävä mielipide - ja juuri siitähän tässä on kyse
Teidän lapsenne eivät ole teidän
Bloggaajat potkivat tohjoksi HS:n löysän jutun blogeista (Kari Haakana)

Yes, Running Can Make You High (New York Times)

Rokrok... Olavi Uusivirta : Salmisaaren Salome

tiistai 25. maaliskuuta 2008

Tynkäviikot



Piipahdimme pääsiäisenä Porissa. Ohjelmaan kuului luonnollisesti lenkki Suomen parhaissa lenkkimaastoissa Yyterissä. Kun viimeiset viikot ovat pääasiassa kuluneet korvaavien treenien parissa, olikin mieletön nautinto hieman rääkätä itseään kipuamalla dyynejä muiden perässä. Sen verran rivakkaa kyytiä suunnistaja-Markku piti, että jouduin luovuttamaan pariin otteeseen. Ensin nojailin polviini lomakylän mökkien piirtyessä sumeille verkkokalvoilleni (noin tunnin juoksun jälkeen) ja toisella kertaa hain tukea hongasta, paluumatkalla Meri-Porin uimahallille, karpaasin karatessa kanervikossa tavoittamattomiin :) No, vielä täältä noustaan, kunhan saan kintun kuntoon. Odottakaas vaan..

Peuran Ollilla on akilleus aika pahassa jamassa.. Olavin sivuilta bongasin A-P Leppäsen reissublogin Barentsinmerelle suuntautuneesta tutkimusmatkasta . Olikin A-P:n kanssa tuosta juttua jo viime kesänä Ranualla, mutta nyt vasta hoksasin tämän.. Toinen mukaansa tempaava reissublogi on tämä, missä RC Eemelin Keem kertoo matkoistaan, mm. viime viikonloppuna Etelä-Afrikassa tempaisemastaan ultrasta, Two Oceans Maratonista (56km).

Bernard Lagatin haastattelu. (New York Times)

Kertaalleen jo kilpailu-uransa lopettanut
Sonia O'Sullivan tähtää Pekingin olympiamaratonille.

Nagoyan maratonilla epäonnistunut Naoko Takahashi ilmoitti voittavansa ensi talvena Japanin kolme suurinta maratonia, Tokion, Osakan ja Nagoyan. Ugh! (Japan Running News)

Shoe4Africa, mainion "Train Hard, Win Easy"- opuksen kirjoittanut Toby Tanser (1/2-mara 63:54 -97) organisoi Keniassa hyväntekeväisyystapahtuman, joka kokosi huikean määrän Kenian juoksuparhaimmistoa. Kuvia.

perjantai 21. maaliskuuta 2008

Hyvää Pääsiäistä!


Nokia -8 astetta pakkasta aamusella. Kevään ensi askeleita.

Pori -5 astetta pakkasta iltasella. Juusto möllöttää.


Nada Surf : Always Love

lauantai 15. maaliskuuta 2008

Vaivat mua vaivaa

Selailin tuossa Athletics Weeklyn tuoreinta numeroa. Ilahduttavin uutinen lienee brittijuoksijatar Karen Harewoodin paluu. Hän on juuri se juoksija, joka loukkaantui 800m alkuerissä Birminghamin EM-halleissa vuosi sitten. Kun me suomalaiskatsojat kärsimättöminä odottelimme Suvi Myllymäen pääsyä radalle, kiemurteli Harewood tuskissaan reisiluu poikki tartanilla. No, nyt pitkän kuntoutuksen jälkeen Karen palasi viimein radalle ja juoksi tonnin 2.58:49. Aika uupuu toki 13 sekuntia hänen ennätyksestään, mutta se on luonnollisesti toissijainen asia.


Paluu vaikean vamman jälkeen on siis hyvinkin mahdollista! Omat vaivat ovat Harewoodin vastaaviin verrattuna mustelmien luokkaa, joten ei parane liikoja rutista. Itellä on viikko vierähtänyt lääkekuurilla, jolla yritetään taltuttaa pohkeessa olevaa sitkeää tulehdusta. Kinttu toimii siis muuten hyvin, kun nyt vielä saisi tuon pikkuvaivan veke, niin pääsis jyrää :)

MM-halleissa sattui hupaisa tapaus. Miesten 60m aitajuoksun voittajalle Kiinan Liu Xiangille soitettiin palkintojenjaossa Chilen kansallislaulu. Sen vuoksi palkintojenjako otettiin uusiksi, mikä laittoi ukot hymyilemään.

Irlannissa Utriaisen Jussin kanssa tasapäisesti juosseen Christian Heschin haastattelu. Hesch sijoittui tänään juostussa jenkkien 8km maantiejuoksun mestaruuskisoissa kuudenneksi. Vatsavaivainen (ruokamyrkytys?) Alan Webb oli kisassa vasta 16. Tulokset

Lisää kummia uutisia Irlannista. Vasta irkkujen mestaruuden maastojuoksussa Alistair Craggin nenän edestä napannut, kahden vuoden EPO-lomalta palannut, Cathal Lombard lopettaa uuden piristysruiskeen saaneen juoksu-uransa yllättäen lyhyeen, why?!?

Jenkkien yliopistojen (NCAA) hallimestaruuskisojen tulospalvelu.

Tänään Haagin puolikas

Miehet 21.1km
1. Patrick Makau Kenia 1:00:08
2. Joseph Maregu Kenia 1:00:12
3. Dennis Ndiso Kenia 1:00:33
4. Wilson Kiprotich Nederland 1:00:43
5. Francis Kibiwott Kenia 1:00:52
...
16. Jim Svenoy Rotterdam Atletiek M35 1:05:54

Naiset 21.1km
1. Pauline Wangui Kenia 1:09:49
2. Susanne Hahn Duitsland 1:11:29

Huomenna Lissabonin puolikas. Suora webcast . IAAF:n juttu

Miehet 21.1km (epävirallisia aikoja)
1. Haile Gebreselassie 59.13
2. Charles Kamathi 60.45
3. Robert Cheruiyot 60.50

Naiset 21.1km
1. Salina Kosgei 69.56

"Talven" vika Aktia cup on juostu tänään. Epävirallisia tuloksia (STT): Miehet 10km 1. Simo Wannas ~31.12 (2km 5.48) 2. Jaakko Kero ~31.20 3. Mikko Tyni ~31.45 4. Lauri Lipiäinen ~32.04 5. Miika Henriksson ~32.10 6. Jukka Salo ~33.21 Naiset 10km 1. Laura Markovaara ~36.17 2. Sari Juuti 37.03 3. Pauliina Utriainen 37.07 4. Matleena Pankakoski 37.20 Tulokset

Ai niin, Kalevan kisojen tulosrajoja on tarkistettu kestomatkojen suhteen seuraavasti:

5000 m, naiset: 18.20,00
5000 m, miehet: 15.00,00
10000 m, naiset: 38.15,00
10000 m, miehet: 31.30,00

10000 m:n tulosraja voi olla tehty myös 10 km:n maantiejuoksussa (virallisesti mitatulla reitillä) ja se kelpaa osanottoon myös 5000 m:lle.

[Update 16.3]
Mara Yamauchi GBR voitti Matsuen naisten puolimaratonin ajalla 69.59, Great job! Tulokset

Dubaissa vajaat pari kuukautta sitten kolmanneksi juossut Sammy Korir KEN voitti Soulin maran ajalla 2.07:32. Tulokset

Rooman maratonin voitti Jonathan Yego Kiptoo KEN 2.09:57. Naisten nopein oli Galina Bogomolova RUS 2.22:53. Suomalaisista Petri Kykyri juoksi 2.29:58. Tulokset

maanantai 10. maaliskuuta 2008

Valencian jälkipyykkiä

Luinpa tuossa kahvipöydässä päivän Hesaria ja juttua Valencian MM-halleista. Sisäiseen korvaani hieman särähti jutun kirjoittaja Jarmo Färdigin lauseet: "Valencian MM-hallikisoista jäi valju maku... Isännät järjestivät päätöspäivänä kolme ja puoli tuntia kestäneen laji-ilotulituksen, jonka aikana ratkottiin 14 MM-tittelin kohtalo. Valitettavasti tulostaso ei sittenkään huimannut."

Siis mitä? Olemmekohan nyt seuranneet samoja kisoja, Jarmo? Otetaanpa kertauksena mitä yksilölajeissa eilen tapahtui... kolmannen päivän tulokset

Miesten seitsenottelun vei nimiinsä maailman kärkituloksella USA:n Brian Clay. Kakkoseksi otteli maansa ennätystuloksella Valko-Venäjän Krauchanka.

Miesten seiväs huipentui Venäjän Lukyanenkon maailman kärkitulokseen 590. Hopeaa sai omalla ennätyksellään 585 Yhdysvaltojen Brad Walker.

Miesten ja naisten nelosella juostiin maailman kärkiajat ja viisi omaa ennätystä. Ilahduttavaa oli myös seurata Ruotsin Wissmanin esityksiä, MM-hopeaa!

Naisten kuulassa Uuden-Seelannin Valerie Vili pukkasi Australian&Oseanian ennätyksen. Finaalissa omia ennätyksiään paransivat myös kolme muuta naista.

Naisten pituudessa Portugalin Naide Gomez pomppi tasan seitsemän metriä, mikä on loistava tulos, maansa ennätys ja maailman kärki, tottakai! Brasilian Maggi hyppäsi Etelä-Amerikan ennätyksen ja sai hopeaa.

Naisten korkeudessa Kroatian Blanca Vlasic voitti, vaikka Aamulehden Yrjö Kares jättikin hänet neljänneksi! Ei voi olla totta! Aamulehden rekrytoinnin on selvästi tehnyt sama firma kuin Nokian vesilaitoksella. Vlasic kuitenkin voitti ja yritti uutta maailmanennätystä kolme kertaa, onnistumatta. Ukrainan Palamar hyppäsi maansa ennätyksen ja kokonaisuudessaan finaalin taso oli hyvä.

Miesten kolmentonnin kisassa alkuvauhti oli lönköttelyä mutta loppu tultiin kovaa. Viimeinen maili juostiin Etiopian pikku-Bekelen ja Kenian estehirmu Paul Kipsiele Koechin toimesta reilusti alle neljän minsan. Vika kilsa kesti vain tovin, 2.22!!! Aivan järjetöntä menoa.. Ei silti piisaa Färdigille...

Naisten kasilla koettiin huima loppukiritaistelu. Lajinsa elävä legenda, seitsenkertainen halli-kisojen MM-valtiatar Mosambikin Maria Mutola, jäi tällä kertaa pronssille. Kultaa voitti itselleenkin täytenä yllätyksenä Australian Tamsyn Lewis.

Miesten kolmiloikassa Brittien Idowu on aiemmin uhonnut jättävänsä kisan kuin kisan väliin jollei ole voittokunnossa. Nyt kunto oli kohdillaan ja voittohyppykin uupuu Olssonin ME:stä vain 8 senttiä (paremmalla ojennuksella olisi syntynyt uusi ME). Tulos on luonnollisesti maailman kärkitulos. Ei riitä Färdigille...

Naisten tonnivitosella Venäjän juna jyskytti alusta alkaen maailmanennätysvauhtia. Sobolevan uusien ME-lukemien lisäksi syntyivät Afrikan ennätys (Burka ETH) ja Aasian ennätys (Jamal BRN). Bulgarian Jordanovan aika on niin ikään maansa ennätys.

Miesten kasi oli Sudanin Abubaker Kaki Khamisin (19-v) huikea näytös. Hän hallitsi kisaa lähtölaukauksesta maaliin. Finaalin jokainen juoksija teki uudet omat ennätyksensä. Voittoaika on kaiken lisäksi maailman kärkitulos. Jälleen kerran hopealle juossut Etelä-Afrikan Mulaudzi uudelleen kirjoitti maansa ennätyksen kuten myös teki Latvian Milkevics ja Bahrainin Kamel, jonka aika on myös uusi Aasian ennätys.

Jos nämä kisat jättivät sekä tulostasoltaan että viihdyttävyydeltään kylmäksi, niin ei kyllä paljon yleisurheilusta perusta. Ihan Jarmo Färdigille neuvoksi, että kannattaisiko viimein harkita ammatinvaihtoa tai ainakin toimituksen? Miksi kiusata itseään ja muita tekemällä työtä aiheesta, mistä ei selvästikään pidä?



Etiopialainen kestävyysjuoksija Haile Gebrselassie ei kilpaile ensi elokuun Pekingin olympiakisojen maratonilla, koska maratonin ME:n haltija pelkää, että ilmansaasteet olisivat haitallisia hänen terveydelleen.

sunnuntai 9. maaliskuuta 2008

Nagoya

Nagoyan maratonilla Japanissa juostiin hetki sitten maaliin. Kilpailu oli ko. matkalla japanilaisnaisten viimeinen karsintamahdollisuus Pekingin olympialaisiin. Maratonin voitti debyyttikisassaan vasta 21-vuotias Yurika Namamura (puolikas kulki 70:03 -06) ajalla 2.25:51. Nagoyassa toiseksi raastoi myös ensimmäistä maratoniaan juossut Yoshimi Ozaki. Sydneyn olympiavoittaja Naoko Takahashi oli jo kympin kohdalla puolisen minsaa kärkeä jäljessä eikä Q-chan ankarasta yrityksestä huolimatta selviytynyt tuleviin rinkulakisoihin.

“I kept on pushing imagining that someone is just behind me. I was also thinking I must at least break 2:26,” said Nakamura who won by comfortable margin of 28 seconds.

Naiset 42.2km
1. Yurika Nakamura JPN 2.25:51 debut (neg. split: 1:14:43/1:11:07)
2. Yoshimi Ozaki JPN 2.26:19 debut

3. Yuri Kano JPN 2.26:39
4. Yumiko Hara JPN 2.27:14
...
9. Harumi Hiroyama JPN 2.29:50
10. Naoko Sakamoto JPN 2.30:21
...
18. Takami Ominami JPN 2.35:08
...
27. Naoko Takahashi JPN 2.44:18

Tulokset

Tässäpä voisi myös onnitella Juoksija-lehden päätoimittaja Ari Paunosta huomisen 50-vuotispäivän johdosta, Onnea!

Mustahuulia ja futurockia (Ylen Elävä arkisto)

Viikon linkki: Runnerville

lauantai 8. maaliskuuta 2008

TC 5/2008

Teivo cupin viides osakilpailu juostiin suht'liukkaalla alustalla lämpötilan keikkuessa nollan kieppeillä.


Matkaan lähti 48 atleettia.

Tampereen Pyrinnön Pekka Itävuo keräsi potin.

Valkeakosken Hakan Mira Tuominen jälleen omaa luokkaansa.

M 5km
1. Itävuo Pekka TP 16:46
2. Pesola Heikki TuUL 16:58
3. Karra Tommi TeSt 17:14
4. Välimäki Markus YlöjU 17:31
5. Saarinen Timo ViimPirkkala 17:38
6. Luhtala Eero TeSt 17:47
7. Leppänen Petri TeSt 17:50
8. Rintala Mika TeSt 18:07
9. Saarijärvi Ari ViimPirkkala 18:08
10. Teittinen Panu TeSt 18:18
11. Repo Valtteri TP 18:19
12. Forsblom Tomi TeSt 18:28
13. Äijälä Timo TeSt 18:36
14. Karppanen J-P TeSt 18:39
15. Ojala Aleksi TeSt 18:43
16. Koskinen Tapani ViimPirkkala 18:44
17. Anttila Jouni TeSt 19:05
18. Torvinen Risto KP 19:15
19. Koskinen Olli Tampere 19:22
20. Keikko Tommi Tampere 19:25
21. Rouhiainen Jaakko TeSt 19:33
22. Matilainen Samuli TeSt 19:34
23. Hyvärinen Vesa ViimPirkk 19:48
24. Muhonen Jouni Valkeakoski 19:51
25. Pietilä Asko NoU 20:06
26. Kivelä Tuomo PerhKi 20:13
27. Jaakkola Lauri TeSt 20:16
28. Wuorela Miika TaJut 20:20
29. Schmidlechner Richard TeSt 20:23
30. Koskinen Kimmo Ylöjärvi 20:42
31. Väätäinen Mauno KusVU 20:53
32. Lehtiranta Kari Tampere 20:58
33. Airola Mika TeSt 21:41
34. Paunonen Hannu KooVee 21:51
35. Sipilä Tuomas PaimU 22:18
36. Nieminen Pekka Kangasala 22:39
37. Karppanen Jarmo TeSt 22:56
38. Leppänen Matti TeSt 25:51

N 5km
1. Tuominen Mira VaHa 18:54
2. Niittynen Marjo KooVee 19:52
3. Karhu Satu Pirkkala 20:26
4. Kannisto Ida TeSt 21:10
5. Huusari Sirkka-Liisa AsRaik 21:12
6. Patomäki Ritva TeSt 21:48
7. Karppanen Eeva-Maria TeSt 22:10
8. Nyrö Noora LeKi 22:15
9. Kranni Marika Leki 23:44
10. Paunonen Tuuli KooVee 25:28

Panu Teittinen ja Valtteri Repo loppusuoran irrottelussa.
Asko, Ritva ja Matti tyylittelevät.


Mari Järvenpää karsiutui Suomen ennätysajalla 4.13:24 1500m loppukilpailusta Valencian MM-halleissa.

tiistai 4. maaliskuuta 2008

Lunta puskee

Tänne Hämeeseen on yön aikana satanut toistakymmentä senttiä lisää lunta. Pitäisikö viimein kaivaa sukset esiin...

MM-hallit kisataan ensi viikonloppuna Espanjan Valenciassa. Ennakkokatsaukset miesten ja naisten lajeihin. Suomen Yleisradio näyttää skaboja sekä telkussa että netissä...

Japanin naismaratoonareiden, Z:mäisesti raastajattarien, viimeinen karsintakisa Nagoyan maraton juostaan myös sunnuntaina. Suurin huomio kiinnittyy Sydneyn olympiakultamitalisti Naoko Takahashiin. Elite-lista

Mårten Boström juoksi vitosen kauden kotimaisen hallikärjeksi 14:49.72 Pocatellossa Idahossa Big Sky konferenssin mestiksissä. Seuraavana päivänä kolmonen liikahti 8:33.35. Tulokset

Lehtinen: Venga! Vamos! Tulokset

Toinen Lehtinen: Jo Pavey ja juoksemisen palo

Juoksukisa Saharassa, Jukka Viljanen raportoi aavikkokisasta.

sunnuntai 2. maaliskuuta 2008

Lake Biwa

MM-Osakan hopeamitalisti maratonilta Qatarin Mubarak Hassan Shami voitti Lake Biwan maratonin pahoista rakoista huolimatta (siitä johtuu hänen vauhtinsa putoaminen lopussa). Toiseksi tuli Osakassa neljänneksi sijoittunut Yared Asmeron Eritreasta. Kisa oli samalla isäntämaan urheilijoille viimeinen karsintamahdollisuus Pekingin olympiamaralle. Tuloksista voi päätellä että vain Osakilla on tsäänssit selvitä kisoihin.

"It was very windy and difficult," said Shami, 27. "All my training is very hard, that's why I was able to run very strong."

Miehet 42.2km (+9-11 astetta, voimakas tuuli)
1. Mubarak Hassan Shami QAT 2.08:23

(15:01 - 30:02 - 45:10 - 1:00:07 - 1:03:23 - 1:15:01 - 1:30:17 - 1:45:30 - 2:01:16 + 7:07)
2. Asmeron Yared ERI 2.08:34 (paransi enariaan 7 minsaa)
3. Satoshi Osaki JPN 2.08:36
4. Yuzo Onishi JPN 2.08:54
5. Tomoya Shimizu JPN 2.09:23
6. Jose Rios ESP 2.09:38
7. Satoshi Sato JPN 2.09:59
...

13. Peter Kariuki KEN 2.13:38
...
17. Dmytro Baranovsky UKR 2.16:17
...
19. Kenji Noguchi JPN 2.16:40


Tulokset (Takalan pyynnöstä nipponiksi..)

Kenian maastomestaruuskisat on myös käyty.

Kahden vuoden EPO-lomalta palannut Cathal Lombard (10 000m 27:33.53 -04) kyykytti Alistair Craggin Irlannin mestaruusmaastoissa, mikä tietenkin aiheutti pölinää mm. letsrun.comin keskustelupalstalla...

Tulokset & kuvia

Aki ja Jarkko MIAA:n hallimestiksissä. Jarkolta hienoa kehitystä viikko viikolta polvioperaation kuntoutuksen jälkeen. Kolmonen on kulkenut seuraavasti: 9:19.83, 9:00.05, 8:55.63 ja nyt 8:48.07, good job!

Kulunut viikko on omalta kohdaltani sisältänyt edelleen korvaavia treenejä. Juoksua olen kokeillut matolla vain parisen kilsaa eikä jalka siinä kummemmin tuntunut. Mutta tiedän että jos sitä olisi enemmän rasittanut niin kipeeksi se olisi sen heittänyt. Jok.tap. kävin perjantaina eteläisessä syrjäkylässä Sensei Kankaan manipuloitavana. Nilkassa oli selvä liikerajoittuma ja alemmassa nilkkanivelessä jotain lukontapaista. Naps ja nilkka liikkuu taas kuin ennen ja akillesjänteen ja kantalihaksen narinatkin ovat tipotiessään. Nyt vain pitäisi vetkutella jäykkä pohje juoksukuntoon.