tiistai 29. huhtikuuta 2008

Afrikan mestaruuskisat

16. Afrikan mestaruuskisat alkavat huomenna. Viisipäiväiset karkelot vietetään Etiopian Addis Abebassa. Mukana nähdään tukku maailman huippuja, mm. Meseret Defar ja Kenenisa Bekele. MM-maastoissa Kenny kertoikin mogulin blogille osallistumisensa olevan kunnia-asia.

"Tottakai osallistun Afrikan mestaruuskisoihin. Käydäänhän kilpailut kotimaassani. Olisi aivan sama asia jos kutsuisin ystäväni suurelle illalliselle ja puuttuisin isännän ominaisuudessa pöydästä."

Samanlaista selkärankaa toivoisi pienemmässä mittakaavassa myös kotimaamme urheilijoilta. Milloin olet esimerkiksi nähnyt pituushypyn MM-kolmosen Tommi Evilän TP:n järjestämissä kisoissa?

Samaan hengenvetoon Bekele totesi juoksevansa Pekingissä vain yhden matkan. Paljon spekuloidusta Pekingin saasteisesta ilmasta, hän kommentoi olosuhteiden olevan kaikille samat.

Aikataulu/tulokset


Etiopialaiset pääsevät kannustamaan sankareitaan kotikisoissaan.

Let's run.comissa viitataan tänään Gilbert Tuhabonyen kirjaan The Running Man, joka on sattumalta Terhillä luettavana. Lisää kovaa elämän koulua käyneestä Gilbertista... Toby Tanser on myös piakkoin julkaisemassa uutta opusta kenialaisesta juoksusta: More Fire.

Sisukas raastajatar

maanantai 28. huhtikuuta 2008

Väärin juostu, väärin voitettu

Olen aktiivisesti seurannut median lisäksi muutamia internjetin keskustelupalstoja, missä käsitellään, muiden aiheiden lisäksi, suomalaista kestävyysjuoksua. Näillä jokamiehen forumeilla mielipiteitään tuovat julki niin kadunmiehet kuin alansa huippuasiantuntijat, joko omalla nimellään tahi nimimerkin suojista. Mikä hienointa, kestävyysjuoksu, tuo suomalaisen urheiluperheen lempilapsi, kirvoittaa näillä palstoilla edelleen eniten mielipidekirjoituksia urheilusta.

Suomalaisella kestävyysjuoksulla oli kiistatta merkittävä osansa kansallisen itsetunnon kohottajana ja identiteetin luojana. Juoksivathan 1900-luvun alun sankarit, perimätiedon mukaan, Suomen peräti maailmankartalle. Tätä hyvää työtä jatkoivat myöhemmin seitkytluvun mestarit. Näistä lähtökohdista nykypäivän suomalaiseen kestävyysjuoksuun kohdistuu edelleen huimia menestysodotuksia. Suurin huoli ja (kesto-)valituksen aihe on ollut tämän päivän juoksijoiden huonohko menestys ja heikohkot tulokset verrattuna seitkytluvun kultavuosiin. Kieltämättä tilanne on ollut joskus parempi, niin tilastojen kuin mitalitilien valossa, mutta niin on ollut maailmakin.

Viimeisten vuosien aikana kotimainen kestävyysjuoksu on kuitenkin kokenut pienoista renesanssia niin arvokisamenestyksen kuin ikuisiksi luultujen Suomen ennätysten kohdalla. Toki näiden valonpilkahdusten esiintymistaajuus on sen verran harva, että suurin osa mielipiteiden kirjoittajista lienee jo unohtanut nuoren Annemari Sandellin käsittämättömän kovat saavutukset, jotkut eivät muistane edes Jukka Keskisalon Euroopan mestaruutta parin vuoden takaa. Toisin sanoen, joidenkin mielestä Suomen nykyjuoksijat ovat olleet ihan kuraa jo vuosikymmeniä.

No, saanen olla hieman eri mieltä. Esimerkiksi viimeisen puolen vuoden aikana valonpilkahdusten esiintymistaajuus on havaintojeni mukaan ollut poikkeuksellisen tiheä. Olemme saaneet todistaa menestystä maantie- ja maastokisoissa sekä Suomen ennätysten rikkoutumista niin halleissa kuin maanteillä. Onpas kerrankin hienoa olla kestävyysjuoksija, ajattelin ma. Kuitenkin näitä palstoja (ja useimmiten myös lehtijuttuja, tosin yleensä upeatkin yleisurheilusaavutukset vaietaan sanomalehdissä, teeveestä puhumattakaan) lukiessa kokee kerta toisensa jälkeen pientä harmitusta. Sen aiheuttaa meidän suomalaisten (jopa juoksun harrastajien) suhtautuminen näihin hienoihin saavutuksiin.

Ensimmäisenä tulee mieleen Janne Holménin upea juoksu Sevillan puolimaratonilla viime joulukuussa. Janne juoksi kovan ajan 62.35, mikä alitti mm. voimassa olevan Suomen ennätyksen. Voisi kuvitella, että keskustelupalstat ja lehtien sivut olisivat täynnä suitsutusta ja myötäiloa maratonin Euroopan mestarin silloisesta saavutuksessa. Kattia kanssa. Suurin poru syntyi reitistä, joka oli ns. 'point to point'-tyyppinen, eli lähtö- ja maalipaikat ovat liian etäällä toisistaan, jotta ajat olisivat ennätyskelpoisia. Summa summarum, ihan hyvä juoksu, mutta väärin ja väärässä paikassa juostu.

Sama kitinä nousi eilen Francis Kirwan voitettua Padovan maratonin erinomaisella ajalla 2.11.01. Huom! Suomalainen voitti kansainvälisen maratonin! Haloo! Voittoaika oli Suomen kaikkien aikojen tilastokakkonen, heti Holménin enkan jälkeen (mikä muuten juostiin kaksi viikkoa sitten). Ei riitä, väärin voitettu! Reitti on, Sevillan puolikkaan tapaan, ennätyskelvoton, vaikka aika sinällään tilastoihin kirjataankin. Kaiken lisäksi kommentit 'tuontiurheilijoista' ovat jo niin luokattomia, etten viitsi niihin tässä puuttua.

Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa, ne hämmästyttää kummastuttaa pientä kulkijaa.

Janne Holmén: Nytt finländskt rekord

sunnuntai 27. huhtikuuta 2008

Pyynikki



Teppo ja Kero toistaiseksi oikeassa järjestyksessä.

Jussin ylivoimaa.


Sanni Klemelä naisten sarjan voittoon.

Miehet 10km
1. Jussi Utriainen 30.17
2. Obed Kipkurui 31.26
3. Joseph Tanui 31.46
4. Samuel Chepno 32.24
5. Pekka Toivola 32.36

Naiset 10km
1. Sanni Klemelä 36.36
2. Laura Skyttä 36.55
3. Anna-Mari Määttänen 37.12
4. Marika Jänkä 37.20
5. Eeva Sajanti 37.24
6. Mira Tuominen 37.35
7. Andreina Byrd 38.26

Tulokset


Sanna ja Pauliina pinkovat Pyynikin rinteillä.

Hampuri + Padova

Livestreamia täältä klo. 9.30 alkaen, starttihan on klo. 10.00. Tsemppiä Maija!
...
Jani (Maijan aviomies) kertoi Maijan ohittaneen puolikkaan ajassa 1.17. Hyvässä tahdissa siis..
...
Maija maalissa 2.40 ja risat, inan verran jäi Pekingin A-rajasta, kuitenkin selvästi alle B-rajan.

Tulokset & SUL:n juttu

Pekingin-matkaan suuri mutka



Francis Kirwa voitti Padovan maratonin ajalla 2.11:01!!!

Francis Kirwan ja hänen valmentajansa Timo Vuorimaan puhelinhaastattelu

Battling hot conditions, Kirwa takes commanding victory at Padua Marathon

Kohti Pekingin olympiamaratonia

keskiviikko 23. huhtikuuta 2008

Kevytkenkäistä menoa

Olipa pitkästä aikaa nastaa juosta lyhkäsissä lenkkiä. Anonyymille asustetarkkailijalle tiedoksi: olen toki avannut shortsi-kauden jo taannoin Hyde Parkissa. Siellähän kaikki pinkovat, peri-brittiläiseen tapaan, paljain kintuin, oli sää sitten mikä tahansa. Kaiken kaikkiaan vire oli eilen muutenkin aivan loistava. Viime aikoina potemani vasemman pohkeen sitkeä lihastulehduskin tuntui tervehtyneen auringon valon ja lämmön nostaessa lenkkeilijän mielialaa. Ei haitannut edes mopojen ja autojen nostattama hiekkapölykään, mä vaan painoin kuin voittamaton vireeni menemään :)

Sunnuntaina on taas äksöniä maantiellä (tark. oikeastaan koko viikonloppu on tungettu täyteen hölkkiä). Perinteinen Pyynikki juoksu kipaistaan jällen kerran Tampereella. Ennakkoilmoittauneiden joukossa ovat, paluuta vammojen jälkeen tekevä, Tuomas Jokinen ja jenkeistä Suomeen palannut Simo Wannas. Heille tiukan vastuksen antavat Happo Hamberg, Pekka Toivola, Joseph Tanui ja huhujen mukaan myös Silas Sang. Saapa nähdä keitä muita Mansessa kirmaa?

Vasta Etelä-Afrikan leiriltä saapunut Maija Oravamäki starttaa sunnuntain Hampurin maratonille Pekingin olympiaraja 2.37:00 mielessä. Francis Kirwa puolestaan juoksee Padovan maratonilla.

Kenian yleisurheiluliitolla on visainen pähkinä purtavana. Heidän pitäisi tänään, aiemmin ilmoittamansa mukaan, nimetä edustajansa Pekingin olympiamaralle. Jos minä olisin nuijanvarressa, miehistä valittaisiin Lel, Wanjiru ja Cheruiyot. Naisten joukkueen muodostaisivat Ndereba, Kosgei ja Jeptoo. Toki vaikeatahan se varmaan on kun peräti 48 kenialaisia juoksi maran viime vuonna alle 2.10:00, 99 alle 2.12:00 (mm. hallitseva maailmanmestari Luke Kibet 2.10:07)... 200. kenialaisen aika tilastoissa on 2.15:04, eli ties kuinka monta sataa paineli alle 2.20?!?

[Update]
Kenian joukkue on juuri saamani tiedon mukaan Martin Lel, Sammy Wanjiru ja Robert Cheruiyot. Naisissa valinnat menivät seuraavasti: Kuningatar Catherine Ndereba, Salina Kosgei ja raastaja-Martha Komu. Varalle jäivät miehissä hallitseva maailmanmestari Luke Kibet ja William Kipsang. Naisissa varalla on Rita Jeptoo. Oukei, IAAF vahvistaa tiedon, jiihaa!

Verde (feat. Harri Sippola) @ SUNday off - Brunssiklubi Porin Taidemuseossa sunnuntaina 27.04. klo 13-16!

sunnuntai 20. huhtikuuta 2008

SM-maantie


Kevätkirmaajat Siuntiossa.

Maantiejuoksun Suomen mestaruuksista juostiin aurinkoisessa, mutta tuulisessa ja viileässä säässä Siuntiossa.

MIEHET 19, 10 km


Pekka Toivola M19-sarjan mestari.

Nuorten miesten kilpailussa kaksikko Pekka Toivola ja Timo Solmula lähtivät heti alussa omille teilleen. Voiton vei selvästi Toivola, joka kertoi tuulen haitanneen matkalla menoa. Reitiltä löytyi kuulemma vain pari selvästi suojaisempaa kohtaa. Solmulan kehitys juoksijana on jatkunut edelleen hienosti myös uuden valmentajan, Martti Vainion, ohjauksessa.

1. Pekka Toivola Joensuun Kataja 32.05
2. Timo Solmula Jyväskylän Kenttäurheilijat 32.40
3. Ville Leppänen Ruoveden Pirkat 33.24

NAISET 19, 10 km


Johanna Peiponen piti nopeinta vauhtia N19-sarjassa.

Nuorten naisten kilpailun ensimmäisenä maaliin saapui Rovaniemen Johanna Peiponen. Peiposen hyvä vauhti ja voitto eivät olleet yllätyksiä. Forssan Sanni Klemelä sai itsestään matkalla kaiken irti, ja tuli toiseksi jääden Peiposesta yllättävän vähän.

1. Johanna Peiponen Rovaniemen Lappi 35.20
2. Sanni Klemelä Forssan Salama 35.47
3. Anni Hemminki Rovaniemen Lappi 38.31

MIEHET JA NAISET , PUOLIMARATON

5 km: Miesten kilpailussa kärjessä kuuden juoksijan joukko: Boström, Kipkurui, Manninen, Puttonen, Takala ja Utriainen. Naisten kärjessä samassa kohtaa ei vetohaluja, vaan matkaa taittoi iso pääjoukko, etummaisina ennakkosuosikit Anne-Mari Sandell ja Elina Lindgren.



7 km: Miehissä pääjoukko kutistunut neljään: Boström, Kipkurui, Manninen ja Utriainen. Naisissa puolestaan erottautunut kolmen kärki: Sandell, Lindgren ja Sanna Kullberg. Muutaman askeleen päässä seurasi Mira Tuominen.

13 km: Kipkurui nykäisi ja vain Utriainen pääsi mukaan! Boström ja Manninen seuraava kaksikko. Puttonen keskeytti. Naisissa kaksikko Lindgren ja Sandell kärjessä. Sanna edelleen kolmantena!

17 km: Viimeiselle kierrokselle lähdettäessä Kipkurui hiillosti Utriaista. Vauhti enteili n. 1.05:n loppuaikaa. Naisissa kärkikaksikko muuttumaton. Sanna edelleen pronssitilalla. Neljänneksi noussut Pauliina Utriainen.

19 km: Kipkurui jätti Utriaisen, ja eroa oli jo noin 30 metriä!

21,1 km: Kipkuruin irtiotto piti, ja voitto oli selkeä. Seuraavina Utriainen, Manninen, Boström ja Takala. Naisissa n. 1,5 km ennen maalia nykäissyt Lindgren ykkönen. Muut: Sandell, Kullberg, Utriainen.


Obed Kipkurui Suomen mestari.

TULOKSET

1. Obed Kipkurui Sjundeå IF 1.05.11
2. Jussi Utriainen Lahden Ahkera 1.05.38
3. Henri Manninen Jyväskylän Kenttäurheilijat 1.05.55
4. Mårten Boström Sjundeå IF 1.05.59
5. Miika Takala Jyväskylän Kenttäurheilijat 1.07.56


1. Elina Lindgren Oulun Pyrintö 1.19.11
2. Annemari Sandell-Hyvärinen Turun Weikot 1.19.38
3. Sanna Kullberg Oulun Pyrintö 1.21.11
4. Pauliina Utriainen Kuopion Sisu-Veikot 1.21.35
5. Mira Tuominen Valkeakosken Haka 1.23.04

(Kilpailun ulkopuolella:Andreina Byrd Turun Urheiluliitto / GER 1.22.19)


Elina Lindgren naisten puolikkaan ykkönen!


Vasta 13-vuotias Saara Nikander ja Oskari Pennanen 17-vuotiaiden parhaat.

Tulokset

lauantai 19. huhtikuuta 2008

Katseet Siuntioon

Ratakautta on käyty jo jonkin aikaa uudella mantereella ja Australiassa. Itse asiassa hetken kuluttua juostaan Kalifornian Walnutissa 10 000m, mihin osallistuu myös Suomen Simo Wannas. Suoraa, mutta aika pahasti pätkivää kuvaa löytyy tuolta. Mt. SAC Relays tulokset

(Tulosten perusteella, viime viikkoina lentsun kourissa painiskellut, Säippä keskeytti. Kahdessa tonnissa porukka oli revennyt kahtia ja Simo oli jälkimmäisessä sakissa mukana. Viiden raastajan kärkijuna jyskytti tasaisen tappavasti 28.15 pintaan. Naisten kybällä kiinalainen veivasi soolona 32.29.)

Sunnuntaina on siis SM-maantie Siuntiossa. Onkin mielenkiintoista nähdä miten kotimaiset juoksijat ovat talvehtineet. Raaston mainio ennakkokatsaus SM-maantiejuoksuista. SUL & järjestäjien sivut.

Ai niin. Sain vinkin huippusuunnistaja Tero Föhrin blogista, kiitos! Btw. yhteystietoni löytyy oikeasta yläkulmasta profiilin takaa jos on vänkiä vinkei tarjota tai muuta tähdellistä asiaa :)

Ladytron : Cracked LCD

tiistai 15. huhtikuuta 2008

Karhun kuvat

Läiskin tuonne muutaman foton Karhu-viestistä.
Karhu-viesti 2008

SM-maantiejuoksuissa etsitään mestareita ensi sunnuntaina Siuntiossa, järjestäjien sivuilta kisoihin ilmoittautuneet.

Ehkä tämänkin voi pienenä uutisena ilmoittaa. Olemme nyt juoneet viikon verran surullisen kuuluisaa Nokian kaupungin vesijohtovettä :D Pakki ei ole ainakaan toistaiseksi räjähtänyt. "Kyl tää täst ny taas sitten nii, asettuu arki uomiinsa, nöjö": totesi ihmiskokeeseen (30 000 hlö) osallistunut. Jätevesilaitoksen pomot vaan porskuttavat kaikesta huolimatta entiseen malliin. Nyt myrkytettiin järvi. Mitä seuraavaksi? Varokaa vaan siellä naapurikunnissakin...

sunnuntai 13. huhtikuuta 2008

Janne Holmén juoksi maratonin SE:n

Rotterdamin maran voitti viime vuoden kolmonen Kenian William Kipsang reittiennätysajalla 2.05:50. Kotimaisittain merkittävintä oli tieto Jannen huikeasta juoksusta, mikä tuotti uuden Suomen ennätyksen 2.10:45 (65:03). Onnea, Janne! Olipa hieno seurata kisaa suorana webcastina. Kun oli vielä Lontoon maratonin seuranta samaan aikaan päällä beebeeceeltä, niin ei voi muuta todeta kuin nuapurmiehen sanoin: "Huh, huh, mikä aamupäivä". Vieläkin kulkee kylmät väreet... Tulokset

Lontoon maralla huikea loppukiritaisto, jälleen! Kenian Martin Lel on tällä hetkellä maailman kovin maratoonari, MOT! Niin vain jäi puolikkaan ME-mies Samuel Wanjiru loppukirissä, taas. Tuloksena Lontoon maran reittiennätys 2.05:15. Alkumatka mentiin eläimellistä vauhtia, 10km 29.10, 20km 58.58, puolikas 62.13... Sitten alkoi kaatosade, mikä hidasti tahtia. Jenkki Ryan Hall juoksi jälleen miehekkäästi 2.06:17.

IAAF Martin Lelistä: "After such a quick race, remarkably, the champion still looked like a Sunday morning jogger, dodging the puddles." (IAAF)

Naisten kisassa Saksan Irina Mikitenko voitti ennätysajallaan 2.24:14. Gete Wami kaatui mehupisteellä ja linkutti kolmanneksi 2.25:37. Tulokset & coverage


MM-maastoissa 15. juossut Liz Yelling paransi Lontoossa maratonin ennätystään parisen minsaa aikaan 2.28:33, ja selvitti itsensä Pekingin kisoihin. Hieno saavutus urheilijalta, joka ei edes kuulu mihinkään Iso-Britannian liiton tukien piiriin. Hän on tänä vuonna treenannut kotimaassaan lukuunottamatta parin viikon Lanzaroten leiriä. Toinen brittiläinen juoksijatar, veteraani-ikäinen Hayley Haining, puolestaan paineli myös ennätyksekseen 2.29:18. Harjoittelu maratoonia varten tapahtui täyspäiväisesti eläinlääkärin töitä tehden n. 50-60 tuntia viikossa. Tästä mallia kotimaan naisille - ja miehille.

Euroopan cupin 10 000m tulokset

lauantai 12. huhtikuuta 2008

Karhu-viesti

Perinteinen Karhu-viesti juostiin tänäpä Raumalt Porrii...

Tulokset

SUL:n juttu
Turkulaiset juhlivat Karhu-viestissä (www.turunsanomat.fi)


Karhujen kohtaaminen... (pikainen vilkaisu vanhoihin tuloksiin. Vasemman puolimmainen voitti 11km avauspätkän Karhussa 1986 ajalla 32.07. Voiton vei tuolloin tamperelainen TU-38 ajalla 2.27:49. Toinen karhu on puolestaan juossut vuodesta 1983)


Karhu-viestissä starttasi pitkästä aikaa parisensataa joukkuetta.


Tyylinäyte a'la Tommi Karra Teivo Stayers.

Lakeuden Juoksutalli vaihtaa. Viestiä tuo Sara Sajanti, punapaitainen Minna Myllykoski jatkaa.



Toivolan Pekka ja Janne Ukonmaanaho siivittivät Ahola Teamin kunto- ja erikoisseurojen sarjavoittoon.

Andreina Byrd singahtaa osuudelleen.



Turun Weikkojen Mikko Virta lähtee viimeisestä vaihdosta raivoisaan Sjundeå IF:n takaa-ajoon.

Johanna Lehtinen tähyää kohti (Pekingiä ja...) Karhuhallin maalia, minne TuUl saapuikin ylivoimaisessa johdossa.

TuWe juhlii Karhun 2008 voittoa!

Rasituksen jälkeen ripeä tankkaaminen on palautumisen A ja O.

Tampereen Juoksijat yllättivät naisten kilpasarjassa sijoittumalla toiseksi.

torstai 10. huhtikuuta 2008

Ratkaisun hetkiä

Tämän vuoden nimekkäin ja ehkäpä myös kovin maraton (mukaan lukien tuleva Pekingin skaba) juostaan sunnuntaina Lontoossa. Olimme viime vuonna paikalla ja tänä vuonna Let's run puolestaan tykittää laajaa katsausta Towerin kyljestä. WCSN näyttäisi tarjoavan elävää kuvaa suorana sunnuntaina. Luvassa aiwan huikea spektaakkeli!

Janne Holmén ja Jussi Utriainen juoksevat Rotterdamissa maratonin sunnuntaina (webcast näkynee järjestäjien sivuilla). Kisa on siinä mielessä merkittävä että Jussi antaa olympianäyttönsä. Jannehan on jo valittu Pekingin koneeseen. Hänen tavoitteensa lienee ikivanhan SE:n passittaminen historiaan. Valmistautuminen maralle on hänelläkin mennyt odotetusti, Rånasissa tuli hölkkävoitto viikonloppuna. Toivottavasti kelit suosii ja kaikki menee hyvin. Tsemppiä Janne ja Jussi!

Lauantaina juostaan Suomen suurin maantieviesti, Karhu-viesti. Saapa nähdä kuinka kovia karpaatteja ja raastajattaria joukkueista löytyy? Komiaa olisi baanalla nähdä vaikka Joensuun Katajan Jukka Keskisalo ja Turun Urheiluliiton Johanna Lehtinen. Mutta mene ja tiedä kuka loppujen lopuksi viestiä vie? Joukkueiden kokoonpanot selviävät tunnetusti vasta Rauman torilla, mikäli silloinkaan :) Ei ole ensimmäinen kerta kun kokoonpanosta puuttuvaa lenkkiä metsästetään vielä matkalla lähtöpaikalle, joskus jopa reitin varrella... Onpa jopa käynyt niinkin ettei vaihtopaikalla ole seuraavaa viestinviejää ollenkaan... Ilmoittautuneita joukkueita on jo nyt oikein mukavasti, eli enemmän kuin viime vuoden 178!

Karhu-viestin tulospalvelu

Erikoinen tapaus Japanissa. Mehiläiset hyökkäsivät juoksijoiden kimppuun.

lauantai 5. huhtikuuta 2008

TC 6/2008

Teivo cup on tämän kauden osalta kilpailtu. Kokonaiskilpailun voitot menivät Tommi Karralle TeSt ja Marjo Niittyselle KooVee.


Miika Henriksson ja Pekka Itävuo paluumatkalla.

Miehet 5km (+5 astetta, sula asvaltti)
1. Itävuo Pekka TP 15:44
2. Henriksson Miika VU 15:50
3. Karra Tommi TeSt 16:35
4. Juntunen Pekka TeSt 16:59
5. Rintala Mika TeSt 17:14
6. Siikaluoma Martti KangSK 17:15
7. Mäkelä Jaakko Suunta-Sepot 17:18
8. Luhtala Eero TeSt 17:22
9. Forsblom Tomi TeSt 17:25
10. Hevonoja Jani ViiViri 17:45
11. Anttila Jouni TeSt 17:49
12. Koskinen Tapani Vimpat 17:52
13. Kaskinen Hannu TeSt 17:54
14. Karppanen J-P TeSt 17:55
15. Mäkinen Antti ViVe 18:04
16. Kujansuu Aregaw TU-38 18:06
17. Torvinen Risto KP 18:06
18. Budai Lajos Nokia 18:06
19. Rinne Tomi Ylöjärvi 18:08
20. Ahonen Arto RuoPi 18:26
21. Ojala Aleksi TeSt 18:27
22. Raitanen Ismo RCEemeli 18:31
23. Keikko Tommi Tampere 18:37
24. Koskinen Olli RCEemeli 18:41
25. Perkiömäki Mika RCEemeli 19:00
26. Vuori Petri Nokia 19:02
27. Pussinen Kari Nokia 19:07
28. Naskali Raimo TreTriClub 19:14
29. Jaakkola Lauri TeSt 19:17
30. Rontti Ilmari TeSt 19:18
31. Koskinen Kimmo Ylöjärvi 19:19
32. Ketola Juha Varala 19:22
33. Kivelä Tuomo PerhKi 19:24
34. Kohonen Jouni Vlk 19:36
35. Litmanen Petri TaJut 19:48
36. Kalliala Petri TeSt 19:59
37. Aittokallio Jukka VaralanMK 20:03
38. Väätäinen Mauno KusVU 20:04
39. Schmidlechner Richard TeSt 20:15
40. Helenius Arto VaralanMK 20:17
41. Nieminen Pekka TeSt 20:25
42. Airola Mika TeSt 20:31
43. Lehtiranta Kari Tampere 20:43
44. Siikaluoma Mika KangSK 21:27
45. Petäjä Timo VaralanMK 21:37
46. Halme Jarmo KP 21:47
47. Karppanen Jarmo TeSt 22:38
48. Annala Kaapo Tre 22:47
49. Koiranen Jussi RCEemeli 22:49
50. Mustonen Kalle Tampere 23:42
51. Leppänen Matti TeSt 24:17
52. Nousiainen Aleksi TaJut 27:42

Naiset 5km
1. Karhu Satu TaJut 19:53
2. Peltonen Helmiina LeKi 20:14
3. Saarijärvi Sari TaJut 20:20
4. Kannisto Ida TeSt 20:34
5. Raittinen Päivi Ylöjärvi 21:20
6. Karppanen Eeva-Maria TeSt 21:42
7. Ilomäki Kirsti LeKi 21:53
8. Kyrkkö Laura LeKi 22:29
9. Rinne Tuuli Ylöjärvi 22:37
10. Jussila Outi TeSt 22:56
11. Hovi Marja Leki 23:16
12. Kranni Marika Leki 23:25
13. Lahtinen Roosa YlöjU 24:10
14. Tarko Fanny YlöjU 24:12
15. Woivalin Emma YlöjU 24:16

perjantai 4. huhtikuuta 2008

Pikku raportti

No tässä sitä luvattua raportin tynkää...

Aamupäivän sadepilvet kaikkosivat auringon ja juoksijoiden tieltä ensimmäisen lähtölaukauksen kaikuessa Holyroodin puistoa ympäröivillä jyrkänteillä MM-maastojen alkamisen merkiksi. Tänä vuonna juoksijoiden voimaa ja kestävyyttä testattiin niin sanotusti oikealla maastojuoksuradalla. Reitiltä löytyi peri-brittiläiseen tapaan sekä mutaa että jyrkkiä mäkiä.

Etiopia osoitti juoksumahtinsa ja voitti Skotlannin Edinburghissa käydyissä MM-maastoissa ensimmäistä kertaa kaikki neljä henkilökohtaista kultamitalia. Viimeksi puhtaan neljän suoran on vienyt Kenia vuonna 1994. Maastojuoksun valtikka näyttääkin selvästi vaihtuneen Kenialta Etiopialle.




Naisten kisassa isäntämaan Yellingit, Liz ja hänen kälynsä Hayley (joita Urheilukanavalla käsittämättömästi kaksosiksikin luultiin), johtivat kotiyleisön suureksi riemuksi kilpailun alussa. Kuuden kilometrin kohdalla testattiin kilpailijoiden taktista tasoa. Etiopian Gelete Burka lähti vetämään kovalla vauhdilla, joka koitui hänen kohtalokseen loppumatkasta. Tässä vaiheessa suurin suosikki Tirunesh Dibaba kärsi vatsapistoksesta ja joutui jäämään kärkiryhmästä parisenkymmentä metriä. Viimeisellä kierroksella hän sai jostain voimansa takaisin ja saavutti johdossa juosseet Mestawet Tufan ja Linet Masain. Loppusuoran auetessa Tirunesh hyödynsi ratajuoksijan nopeutensa ja kiri selvään kolmanteen pitkän matkan mestaruuteensa. Kaiken kaikkiaan vasta 22-vuotiaalla Dibaballa on jo 14 kultamitalia MM-maastoista. Kun otetaan vielä huomioon hänen siskojensa Ejegayehun ja Genzeben, serkkunsa kolminkertaisen maastojen maailmanmestari Derartu Tulun sekä kihlattunsa Sileshi Sihinen saavutukset, voidaankin puhua melkoisesta juoksudynastiasta. Etiopian kaksoisvoiton täydensi Tufa. Kenian vasta 18-vuotias Linet Masai oli kolmas.



Kenenisa Bekele voitti odotetusti ennätyksellisen kuudennen pitkän matkan mestaruutensa, mutta tällä kerralla vaikeimman kautta. Bekele saapui Skotlannin pääkaupunkiin vasta edellisenä iltana myöhästyttyään jatkolennolta. Myöhäinen ruokailu ja yöllinen vatsakipu valvotti häntä ja pakotti hänet useamman kerran mukavuuslaitoksen puolelle. Eikä hän itse kisassakaan kommelluksitta säästynyt. Toisen kierroksen alussa koettiin hätkähdyttävä sattumus kun Kenenisan toinen piikkari irtosi puoleksi jalasta. Hänen täytyi pysähtyä, avata tossunsa nauhat ja sitoa kenkä uudestaan jalkaansa. Vaikka toimitukseen ei kauan kulunutkaan putosi hän hetkessä viitisenkymmentä sijaa. Onnekseen tämä pieni onnettomuus sattui kilpailun alussa, joten katsomossa kilpailua seurannut vaimo sai huokaista helpotuksesta Kenenisan saavutettua kärjen kierroksen loppuun mennessä. Viimeiselle kierrokselle kärkiryhmässä lähtivät Bekelen lisäksi Zersenay Tadese, Leonard Komon ja Joseph Eboya. Ratkaisu tapahtui Haggis Knowen nousussa kun Bekele karisti lähimmät kilpailijansa kannoiltaan ja varmisti ties kuinka monennen kultamitalinsa MM-maastoissa. Hopealle kiri kenialaisten riemuksi viime vuoden junioreiden kisan nelonen Leonard Komon. Puolustava mestari Tadese oli kolmas.



Viime vuonna Mombasan MM-maastoissa Etiopian tytöt menivät kierroslaskuissa sekaisin ja kirivät maaliin liian aikaisin. Tänä vuonna läksyt oli opittu ja kaikki kuusi Etiopian nuorta naista sijoittuivat 11 joukkoon. 6km mittaisen kilpailun voitti Tirunesh Dibanan sisar Genzebe, joka isosiskonsa tapaan lensi loppusuoralla muilta karkuun. Kenian Irine Cheptai palkittiin hopella ja Etiopian Emebt Etea sai pronssia.

Genzeben isosisko Tirunesh kertoi jännittäneensä juniorinaisten kisaa enemmän kuin omaansa. Nuorten tyttöjen kisaa seuratessa oma verryttely jäi lyhyemmäksi kuin yleensä.



Nuorten miesten 8km kisa lähti käyntiin rauhallisesti. Suuri kärkiryhmä kiemurteli Holyrood puiston mutaista reittiä sulassa sovussa kierros kierrokselta. Vasta viimeisessä mäessä alkoi tapahtumaan. Vuonna 2006 10 000m aikaan 27.02 juossut Etiopian Ibrahim Jeilan piiskasi itsensä alamäessä sellaiseen stimmunkiin ettei muilla ollut vastaan sanomista. Maanmies Ayele Abshero tarrasi hopeaan ja Kenian Lucas Rotich pronssiin.

Kisatapahtumien kertauksen lisäksi pari juttua sarjassa "kyllä maailma on pieni". Kirjoittautuessamme Edinburghissa hotelliin virkailija moikkasikin suomeksi. Oltiin kuulemma ekat suomalaiset tämän vuoden puolella siinä hotellissa. Hän oli oikein jännittänyt minkänäköinen T. Halonen sieltä tulee kisojen viralliseen asuinpaikkaan... Kisapaikalla kiinnitin kamerareppuuni pienen Suomen lipun (taisi muuten vilahtaa tv-lähetyksessäkin). Se alensikin kummasti kynnystä aloittaa keskustelu. Tapasimme mm. Kuuban edustusasussa käppäilevän jenkin joka oli taannoin juossut Suomi Juoksee-viestissä maamme halki. Kuvaajalegenda Mark Shearmankin kävi vaihtamassa muutaman sanan. Suomi oli jees myös loppubanketissa. Pöytäseurueeseemme sattui BYU:n valmentaja Patrick Shane, jonka opiskelujen aikaisena kämppäkaverina oli 1960-70-lukujen taitteessa ollut muuan kolmiloikan SE-mies Pertti Pousi. Tuolloin siinä asunnossa pörräsivät satunnaisesti myös myöhemmin kultaisia mitskuja juosseet Lasse ja Pekka...