torstai 20. toukokuuta 2010

To Di World


Moni on kysellyt mun treeneistä, joten pieni päivitys lienee paikallaan. Lyhyenä yhteenvetona voin kertoa, että helmi-maaliskuu meni oikean kintun jalkaterän neuroomasta kärsiessä. Nyt olen pystynyt enemmän tai vähemmän juoksemaan noin puolitoista kuukautta. Seuraavassa reilun viikon tekemiset...

Ti 11.5. Treenit: 14km, sis. 12km TV 50min

Tarkoitus oli juosta tasavauhtista 50 minsaa, joka tekee matkassa noin 12km. Edestakainen lenkki suuntautui tällä kertaa Sorvan kylään. Menomatka joutui ajassa 25.00,0 ja paluu 25.00,2. Olen kello. Keskisykkeet mennessä 157 ja palatessa 159. Jalat olivat hyvin palautuneet.

Ke 12.5. Treenit: 20km

Tänään oli kevään ensimmäinen oikeasti lämmin päivä. Lämpömittari näytti Manses +18 ja Nokialla +20 astetta. Juoksin siis töistä kotiin.

Alkumatkasta jalat olivat jäykät, eikä hengityskään kulkenut. Äkillinen lämpötilan nousu vaati myös hiukan tottumista. Kaunis ja lämmin sää näytti houkutelleen muitakin ihmisiä ulos. Pyynikillä pelattiin minigolffia jo ihan täyttä häkää. Oma vireeni kohentui noin kolmen vartin hölkän jälkeen. Vaikka pitkät trikooni olivatkin ohuinta materiaalia, tuntuivat ne kuumilta. Ennen pitkää myös suu oli kuiva kuin beduiinin sandaali. Loppumatkasta meinasi tulla väsy.

To 13.5. Treenit: ap. 13km, ip. 13km

Helatorstain riemukkainta antia olivat HämSY:n sisulisämaastot, joita piipahdin katsomassa Nokian urheilukentällä. Juoksevien lasten ilo oli tarttuvaa. Olipa siellä muksujen seassa myös useita entisten huippujen vesoja - ties vaikka tulevaisuuden tähtiä.

Ennen maastoja kävin könyämässä Koukun polkuja. Jalat olivat eilisestä väsyneet, ja raahauduinkin omaa rauhallista tahtiani yhä syvemmälle metsikköön. Kävinpä ex-tempore katsastamassa yhden polunpätkän. Reilun kilsan yhä kapeammaksi, kivikkoisemmaksi ja kosteammaksi käyvää polkua kompuroidessani päätin viimein kääntyä takaisin. Hukkareissu. Tsekkaan joskus toiste, minne se lopulta mahtaa viedä. Koukun poluilla oli poikkeuksellisen paljon väkeä. Siellä täällä ihmiset vaelsivat retkeilyvermeet päällä. Taisipa joillain olla kävelysauvatkin. Mikäpä sen parempi vapaapäivän viettotapa kuin ulkoilu.

Ehtoolla kieppaistiin vielä Mikan ja Mäkisen Santun kanssa kevyttä reilu tunteroinen. On se vaan Santun askel edelleen ihailtavan kepeä, vaikkei mies olekaan vuosiin panostanut juoksuun! Miehet kävivät vielä läpi päivän sisulisätapahtuman järjestelyjä. Olipa taas monenmoista sattunut. Semmosta se on, seura-aktiivin arki. Ilma oli lämmin +18 astetta ja jalat rasittuneet, mutta kohtuu elastiset.

Pe 14.5. Treenit: 9km

Ny alkoi väsyä pukata. Jalat olivat kuin taikinaa, ja motivaatiota lenkille lähtöön sai hakemalla hakea. No, ulkona oli kuitenkin +25 astetta lämmintä, joten lenkille siis. Kiersin tutun ysin Liukuslahden, Kehon ja Viholan kautta. Arska paistoi ja lihakset sulivat matkan edetessä. Olishan sitä voinut pidempäänkin juosta, mutta koitin palautella seuraavan päivän kovaa varten.

La 15.5. Treenit: ap. 13km, sis. 20min TV-kova, ip. 10km

Aurinko helotti jo aamusta pilvettömältä taivaalta. Lämpöä oli +25 astetta, kun lähdin hihattomassa paidassa kohti Taivalkuntaa. Lihakset olivat selvästi väsyneet, ja olo hieman vetelä. Alkuun parikymmentä minsaa verkkaa, ja sitten sama pätkä TV-kovaa kuin edellisenä lauantaina. Mennessä matkantekoa joudutti myötätuuli. Siitä huolimatta aikaa kului kymmenisen sekuntia kauemmin kuin viikko sitten. Käännös ja paluumatkalle. Vastatuuli oli kova ja sykkeet pompsahtivat totutusti sen viisi pykälää korkeammalle. Saavuin lähtöpaikalle noin puoli minuuttia edelliskertaa verkkaisemmin. Siihen vielä päälle noin 400 metrin sakkopätkä, että reilut 20 minuuttia täyttyi. Keskisyke oli mennessä 166 ja palatessa 173.

Täytyi taas todeta kunnon olevan äärimmäisen huono. Hengitys ei juurikaan toiminut, mikä johtunee siitepölyistä. Tätä puoltaisi sekin, etteivät sykkeet meinanneet palautua ollenkaan loppuverkassa. Tästä ei voi olla muuta suuntaa kuin ylöspäin!

Illan lenkin juoksin Koukun poluilla. Vastaantulijoita oli yllättävän monta. Käki kukkui illan ruskossa. Nasta lenkura.

Su 16.5. Treenit: -

SM-maastot.

Ma 17.5. Treenit: 8km

Olipa todella vaikea lenkki. Jalat olivat lyijyä, ja olo juostessa oli muutenkin kuin joku olisi roikkunut lutkussa kiinni. Henki ei siis kulkenut alkuunkaan. No, täytyi aloittaa taas niiden siitepölyjen sietoa auttavien allergialääkkeiden syönti. Josko henki sitten pihisis paremmin.

Jaksoin sinniä kasin verran Mikan ja Askon kanssa. Poutapilvinen ilta oli lämmin, +24 astetta.

Ti 18.5. Treenit: -

Laiskuus.

Ke 19.5. Treenit: -

Piipahdimme Terhin kanssa pääkaupungissa Jukka Kankaan vastaanotolla. JK tsekkas nilkkani, ja totesi niiden liikelaajuuksien pysyneen ennallaan ja olevan näin ollen normaalit, mikä lienee kohdallani lähinnä epänormaalia... Praktiikalta lähtiessäni guru kehoitti juoksemaan paljon. Aika rohkea veto usuttaa yllytyshullua :)

Oikeaa jalkaterää edelleen vaivaava lievä kipuilu johtunee siis päkiän lihasten passivoitumisesta. Vamman ollessa akuutisti päällä on tullut juostua väärin. Kipua väistellessä jalkaterän ja nilkan liikeradat ovat livenneet vanhasta hyvästä. Sen vuoksi lihakset ovat oppineet aktivoitumaan (mikäli ylipäätään?) väärään aikaan ja väärässä järjestyksessä. Nyt tuosta väärästä mallista pitäisi päästä eroon. Tämä tapahtuu virkistämällä jalkaterän lihasten muistia ihan perusjalkateräjumpalla.

Kun kerran reissuun lähdettiin, niin poikettiin myös kylässä Sannalla ja Peterillä. Piipahtipa siellä myös Lars, ja matkan varrella sattui vielä ilahduttava ja yllättävä törmäys Suomussalmen rokkistaraan Markkuun. Hauska oli taas vaihtaa kuulumisia kaikkien kanssa.

Ei kommentteja: