sunnuntai 28. kesäkuuta 2009

Karnevaalit

Haataisen Jouni kiri 1500 metrin A-erän voittoon. Kuvat: Terhi Anna-Mari Määttänen juoksi vitosen upeasti alle 17 minuutin.

Jämsän kestävyysjuoksukarnevaaleilla koettiin tänään ihan tekemisen meininkiä. Lajeihin oli ilmoittautunut mukaan oikein mukavasti juoksijoita, joten radalla nähtiinkin paljon riemukkaita esityksiä. Päällimmäisenä mieleen jäi naisten vitonen, jolla Forssan Anna-Mari Määttänen kiri maaliin loistavalla uudella omalla ennätysajallaan 16.56,29. Muutkin naiset juoksivat hyvin. Mm. Teivon Marjo Niittynen paransi enariaan yli minuutilla aikaan 18.00,72.

Kun lähdimme iltapäivällä ajelemaan kohti Jämsää, oli sää helteinen. Kisapaikalle saavuttuamme huomasimme taivaanrannan mustan puhuvan synkkyyden. Eikä aikaakaan kun tuuli koveni ja repi sadepilvet urheilukentän ylle. Verryttelyt onnistui ilman kastumista, mutta juuri ennen pillin soimista taivas aukeni. Saatiin siis juosta happirikkaissa olosuhteissa. Osaltani kisa meni hieman pirteämmin kuin maanantain pm-viesteissä juoksemani 1500 metrin osuus. Tuolloin aikaa tuhraantui Kaken tarkkaakin tarkemman kellotuksen mukaan 4.27 (Nooh, kellotukseen olisi melkein piisannut aurinkokello tai jopa kalenteri). Tänään sentään pääsin hieman enemmän alle kolmen minuutin kilsavauhtia. Loppuaikani oli nyt 4.21,10. Onpa muuten yllättävän haastavaa hommaa tuo vauhdin kaivaminen esiin. Taitaa se meikäläisen maitohaponsietokykykin olla aika nollassa, mutta tästä se lähtee. Mukavaa tuo itsensä rääkkääminen radalla :)


Karin Storbacka juoksi kasin Briteissä aikaan 2.04,27. Muitakin kotimaisia atleetteja nähtiin BMC-kisoissa... Tulokset

Johanna Lehtinen juoksi Hollannin Udenissa tonnifemman 4.17,13. Sielläkin taisi muutama kotimainen juoksija Jämsän kisojen sijaan olla... Kovin on kyseenalainen lajiliittomme tuki karnevaaleille... Tulokset

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Aika lyhyellä kommentilla pystyy ohittamaan ulkomaan tulokset.. No, helppoahan se on kritisoida 'merta edemmäs kalaan' lähtemistä. Oispa yhtä helppoa myöntää olleensa väärässä, kun näköjään tekivät kelpo tuloksia?!

moguli kirjoitti...

Anonyymi on lukenut/ymmärtänyt mitä on tahtonut lukea/ymmärtää. Mitä tähän voi sanoa? Voi ja voi. Tää on tätä näköalattomuutta, mikä vallitsee kestävyysjuoksunkin piirissä. Ei kyetä näkemään yhtä kisaa tai omaa napaa pidemmälle. Se on mulle aivan sama missä juoksija juoksee, kunhan juoksee.

Olisin lähinnä tahtonut lukijan pohtivan syitä miksi (en siis mikä tai kuka) juoksija valitsee kotimaisten karnevaalien sijaan vastaavan ulkomaisen kisan?

Sen sijaan että tyytyisi kaivelemaan syitä karnevaalien nykyahdinkoon, voisi miettiä keinoja miten saada karnevaalit sen verran kiinnostavaksi, että kärkipään atleetit kokoontuisivat jatkossa sinne juoksemaan.

Karnevaalit ovat usealle lajille näyteikkuna. Kestävyysjuoksuille ei! Televisiossa näkyivät seiväs- ja keihäskarnevaalit. Entä kestävyyskarnevaalit? Paikallisessa Aamulehdessä oli juttua kaikista muista lajikarnevaaleista paitsi kestävyysjuoksujen. Hämmästyttävää, koska jopa pituussuuntaisten hyppyjen karnevaalit käytiin samalla kentällä ja niistäkin oli monta palstamillimetriä!

Kisajärjestäjien ahdinkoa lisää kaiken lisäksi se, että lajiliitto lähettää kärkijuoksijansa samaan aikaan toisaalle vastaaviin kisoihin... Edelleen tuo em. on ennen kaikkea kannatettava ja hyvä ajatus, mutta karnevaalien aikaan ajoitukseltaan huono!

Anonyymi kirjoitti...

Oikein hyvin perusteltu vastaus! Alkuperäisen kysymyksen muotoilu vain hämäsi "Miksi lähteä merta edemmäs kalaan?", kun syy kerta on niinkin selvä... Eikä se karnevaaleja auta, että kerrotaan siellä olevan vähän huippujuoksijoita. Sehän jännä on, jos huiput löytävät tiensä paikalle siksi ettei vastusta löydy!