torstai 1. tammikuuta 2015

Eurajoen Uudenvuodenjuoksu

Olen juossut Eurajoen Uudenvuodenjuoksussa seitsemän kertaa ennen tämänkertaista kisaa. Nopeimman aikani 29.57 olen kipaissut nuorna miehenä jo vuonna 1996 ja viimeksi juoksin Eurajoen uudenvuoden teillä neljä vuotta sitten ajan 31.26, mikä riitti tuolloin voittoon.

Lähtökohta kilpailuun oli testata kuntoa ja tehdä kunnon rypistys keskelle talvista harjoituskautta. Vasen takareisi on oireillut pitkään ja oli myös tänään kipeä istuinkyhmystä.

Verkkasin ennen kisaa reitin loppupäässä. Alusta oli todella jäinen ja liukas. Toisaalta kierroksen alkukilometrit juostaisiin sulalla kevyen liikenteen väylällä, joten kenkävalintaa ei tarvinnut miettiä -kevyt kisatossu! Ennen starttia tsekkasin vielä lähtösuoran jäätilanteen ja havaitsin tien vasemman reunan olevan pitävähkö. Sinne siis.

Raivoisan ja upean tuli- ja ilotulitusesityksen jälkeen päästiin liikkeelle. Mahtavan runsas joukko juoksijoita säntäsi Eurajoen kapeille pyöräteille. Lähtökiihdytys piti suorastaan vetää hana auki, että pääsi ekaan ysikympin käännökseen ilman vaaraa tulla tönityksi kumoon. Kaksi suunnistajaa pinkoi ekan puoli kilsaa ihan simona ja pakko ne oli päästää karkuun. Saman ratkaisun teki Jouko Mahlamäki. Kärkikaksikko ohitti kilsan ajassa 3.01, Jokke noin 20-30 metriä heidän perässään ja mä samat metrit Joken perässä. Oma väliaikani oli 3.09. Kirkolle tullessa toinen suunnistajista alkoi selkeästi väsyä ja hyytyminen tapahtui todella nopeasti. Sekä Jokke että allekirjoittanut ohitimme hänet ennen kolmannen kilometrin täyttymistä.

Reilun vitosen mittaisen ekan kierroksen kaksi viimeistä kilometriä olivat jäiset. Hiekkaa oli ripoteltu ihan hyvin, mutta kyllä se askel lipsui kovasti ja kaatumista sai jatkuvasti pelätä. Liukkaus näkyi myös juoksuvauhdissa, kilsa-ajat hidastuivat tuolla osuudella kymmenellä sekalla.

Jokke sinni kärkimiehen kiinni kierroksen viimeisillä sadoilla metreillä ja kurvasi ylivoimaiseen sarjavoittoon. Kierrokselta toisena saapunut pitkän matkan mies Roope Koskinen jatkoi toiselle kiekalle ja mä hänen perässään noin sata metriä jääneenä.

Sain sulalla pätkällä taas vauhdin ylös ja kuudes kilsa meni 3.16. Sitten käännyttiin ensimmäistä kierrosta lyhyemmälle kiekalle ja vastassa oli ylämäki sekä viimeisien kilometrien jäätikät. Koskinen ja poliisiauto pysyivät näköetäisyydellä, mutta ei mulla ollut mitään jakoja ottaa kiinni. Kierroksella varvattavien ohitukset jäisellä tiellä sammuttivat viimeisetkin kiinniottoyritykset, joten ero välillämme suorastaan kasvoi loppumatkalla.

Suunnistajana paremmin tunnettu Koskinen veti liposeen keliin nähden kovan voittoajan 29.32. Ite ylitin maaliviivan toiseksi kovimmalla Eurajoen ajallani 30.09. Kunto on siis vuodenaikaan nähden ihan hyvä. Takareiska otti hieman itseensä ja kipuili loppuverkassa. +3.

Kiva oli Eurajoella taas vaihteeksi juosta ja tapahtuma on hienosti porskuttanut hengissä vuodesta toiseen. Näppituntuma oli, että väkeä oli viime vuosia enemmän. Ehdottomasti suositeltava kisa!


Data: Eurajoen Uudenvuodenjuoksu 9km 30.09

Ei kommentteja: