maanantai 10. maaliskuuta 2008

Valencian jälkipyykkiä

Luinpa tuossa kahvipöydässä päivän Hesaria ja juttua Valencian MM-halleista. Sisäiseen korvaani hieman särähti jutun kirjoittaja Jarmo Färdigin lauseet: "Valencian MM-hallikisoista jäi valju maku... Isännät järjestivät päätöspäivänä kolme ja puoli tuntia kestäneen laji-ilotulituksen, jonka aikana ratkottiin 14 MM-tittelin kohtalo. Valitettavasti tulostaso ei sittenkään huimannut."

Siis mitä? Olemmekohan nyt seuranneet samoja kisoja, Jarmo? Otetaanpa kertauksena mitä yksilölajeissa eilen tapahtui... kolmannen päivän tulokset

Miesten seitsenottelun vei nimiinsä maailman kärkituloksella USA:n Brian Clay. Kakkoseksi otteli maansa ennätystuloksella Valko-Venäjän Krauchanka.

Miesten seiväs huipentui Venäjän Lukyanenkon maailman kärkitulokseen 590. Hopeaa sai omalla ennätyksellään 585 Yhdysvaltojen Brad Walker.

Miesten ja naisten nelosella juostiin maailman kärkiajat ja viisi omaa ennätystä. Ilahduttavaa oli myös seurata Ruotsin Wissmanin esityksiä, MM-hopeaa!

Naisten kuulassa Uuden-Seelannin Valerie Vili pukkasi Australian&Oseanian ennätyksen. Finaalissa omia ennätyksiään paransivat myös kolme muuta naista.

Naisten pituudessa Portugalin Naide Gomez pomppi tasan seitsemän metriä, mikä on loistava tulos, maansa ennätys ja maailman kärki, tottakai! Brasilian Maggi hyppäsi Etelä-Amerikan ennätyksen ja sai hopeaa.

Naisten korkeudessa Kroatian Blanca Vlasic voitti, vaikka Aamulehden Yrjö Kares jättikin hänet neljänneksi! Ei voi olla totta! Aamulehden rekrytoinnin on selvästi tehnyt sama firma kuin Nokian vesilaitoksella. Vlasic kuitenkin voitti ja yritti uutta maailmanennätystä kolme kertaa, onnistumatta. Ukrainan Palamar hyppäsi maansa ennätyksen ja kokonaisuudessaan finaalin taso oli hyvä.

Miesten kolmentonnin kisassa alkuvauhti oli lönköttelyä mutta loppu tultiin kovaa. Viimeinen maili juostiin Etiopian pikku-Bekelen ja Kenian estehirmu Paul Kipsiele Koechin toimesta reilusti alle neljän minsan. Vika kilsa kesti vain tovin, 2.22!!! Aivan järjetöntä menoa.. Ei silti piisaa Färdigille...

Naisten kasilla koettiin huima loppukiritaistelu. Lajinsa elävä legenda, seitsenkertainen halli-kisojen MM-valtiatar Mosambikin Maria Mutola, jäi tällä kertaa pronssille. Kultaa voitti itselleenkin täytenä yllätyksenä Australian Tamsyn Lewis.

Miesten kolmiloikassa Brittien Idowu on aiemmin uhonnut jättävänsä kisan kuin kisan väliin jollei ole voittokunnossa. Nyt kunto oli kohdillaan ja voittohyppykin uupuu Olssonin ME:stä vain 8 senttiä (paremmalla ojennuksella olisi syntynyt uusi ME). Tulos on luonnollisesti maailman kärkitulos. Ei riitä Färdigille...

Naisten tonnivitosella Venäjän juna jyskytti alusta alkaen maailmanennätysvauhtia. Sobolevan uusien ME-lukemien lisäksi syntyivät Afrikan ennätys (Burka ETH) ja Aasian ennätys (Jamal BRN). Bulgarian Jordanovan aika on niin ikään maansa ennätys.

Miesten kasi oli Sudanin Abubaker Kaki Khamisin (19-v) huikea näytös. Hän hallitsi kisaa lähtölaukauksesta maaliin. Finaalin jokainen juoksija teki uudet omat ennätyksensä. Voittoaika on kaiken lisäksi maailman kärkitulos. Jälleen kerran hopealle juossut Etelä-Afrikan Mulaudzi uudelleen kirjoitti maansa ennätyksen kuten myös teki Latvian Milkevics ja Bahrainin Kamel, jonka aika on myös uusi Aasian ennätys.

Jos nämä kisat jättivät sekä tulostasoltaan että viihdyttävyydeltään kylmäksi, niin ei kyllä paljon yleisurheilusta perusta. Ihan Jarmo Färdigille neuvoksi, että kannattaisiko viimein harkita ammatinvaihtoa tai ainakin toimituksen? Miksi kiusata itseään ja muita tekemällä työtä aiheesta, mistä ei selvästikään pidä?



Etiopialainen kestävyysjuoksija Haile Gebrselassie ei kilpaile ensi elokuun Pekingin olympiakisojen maratonilla, koska maratonin ME:n haltija pelkää, että ilmansaasteet olisivat haitallisia hänen terveydelleen.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Onneks en oo almalla töissä niin ei tartte myötähävetä. Laadusta en tiä, mutta ainaki meiän urkkatoimittajat sentään vaikuttavat siltä, kuin olisivat kiinnostuneita työstään.

moguli kirjoitti...

Joo ei voi käsittää sitä negatiivisuuden määrää mikä tietyillä toimittajilla on yleisurheilua kohtaan. Mistä kummasta se edes kumpuaa?

Mitä nyt olen netissä olevia päivittäin ilmestyvien sanomalehtien verkkojulkaisuja seurannut niin Turun Sanomat ja Karjalainen kirjoittavat yleisurheilusta positiivisimmin ja monipuolisesti.

Hesari ei paljoa yleisurheilusta kirjoita mutta jos joskus niin käy niin yleensä asiapitoisia pikku-uutisia. Isommat jutut on yleensä rustannut joku leipääntynyt tapaus ja se näkyy tekstissä. Poikkeuksia toki löytyy, hyvä niin.

Aamulehden on äärimmäisen vaikeata julkaista edes tuloksia ja ne harvat yleisurheilujutut on ihan skeidaa lukuunottamatta A-P Sonnisen ja Tuomo Koiviston kirjoituksia, joita luen mielellään.

Anonyymi kirjoitti...

Asiallista ja hyvää tekstiä Moguli. Tietyille toimittajille ei riitä mikään.

Anonyymi kirjoitti...

Färdig oli toissasyksynä oikein paikan päällä seuraamassa Spartathlonia, järkytty kai siitä niin, että ei ymmärrä enää minkään päälle mitään.

Jorma "Jomppe" Ronkainen kirjoitti...

Hyvä teksti ja hyvät pointit, moguli!

Surullisinta tässä on se, että Hesarilla suurimpana päivälehtenä on suuri vaikutusvalta asenneilmastoon...

-gs

Anonyymi kirjoitti...

Kopioiko Lehtinen?

http://blogit.ts.fi/suuntana-peking/?p=14