lauantai 25. heinäkuuta 2009

Etape Bornholm

Perinteinen Etape Bornholm juostiin jälleen kerran Tanskanmaalla. Tapahtuma on viiden päivän etappikisa, jonka yhteismitaksi tulee maraton eli 42.2km.

Kilpailun etapit juostaan monenmoisilla alustoilla. Ensimmäinen osuus on osittain nopeahkoilla metsäpoluilla polveileva 10 km. Toisena päivänä on vuorossa rankempaa rantapätkää. 5.8 km reitti kulkee upottavassa rantahietikossa ja dyyneillä. Kolmas osuus on vaihtelevassa maastossa kruisailtava 7.8 km. Neljännen päivän 8.6 km reitiltä löytyy sitten jo jonkin verran mäennyppylää (Tanskan mittakaavassa kai vuoristoa...). Viimeisen päivän ankkuripätkä on nopea katukymppi. Tapahtumaan voi tutustua myös katselemalla kuvia kisasta.

Tänä vuonna kisan voitti Tanskan Jesper Faurschou yhteisajalla 2.14.10. Suomen Mårten Boström oli kolmas 2.16.32.

Naisten kisan ylivoimainen ykkönen oli Ruotsin Isabellah Andersson ajalla 2.23,40. Kokonaiskisassa hän jätti kakkoseksi sijoittunutta Anna Holm Jorgensenia 13 minuuttia 22 sekuntia. Andersson oli koko kisan ajan hurjassa lyönnissa, ja juoksi ensimmäisellä osuudella jopa maantiekympin uuden Ruotsin ennätyksen 32.24. Ruotsin ennätys ratakympillä on Midde Hamrinin 31.57,15, mikä lienee Isabellahin kiikarissa tällä kaudella, miksei vaikka Suomi-Ruotsi-maaottelussa... Isabellahin kotisivuilta käy ilmi, että nainen tykkää myös treenata. Esimerkiksi kesäkuussa hän juoksi yhteensä 762 kilometriä. Unohtaa ei sovi, että kesäkuun alku lienee mennyt Tukholman maratonista palautellessa. 30.5. juostun maran hän voitti ajalla 2.33.52, vain viitisen kuukautta synnytyksen jälkeen...

Etape 1: Hasle 10km: 1. JF 30.45, 2. MB 30.54... IA 32.24
Etape 2: Dueodde 5.8km: 1. JF 20.15, 5. MB 20.47... IA 21.51
Etape 3: Almindingen 7.8km: 1. JF 24.31, 2. MB 24.44... IA 26.41
Etape 4: Hammeren 8.6km: 1. JF 27.56, 5. MB 28.46... IA 30.19
Etape 5: Rönne 10km: 1. JF 30.43, 4. MB 31.21... IA 32.25

Tulokset

Viime vuonna kisan voitti Sjundeå IF:n Obed Kipkurui yhteisajalla 2.11.02. Jesper Faurschou oli tuolloin kolmas 2.12.59. Isabellahin vauhti oli vuosi sitten hieman tätä vuotta verkkaisempi. Hän oli naisten sarjan toinen ajalla 2.32.24.