torstai 25. maaliskuuta 2010

MM-maastoennakko

MM-maastot hönkäistään käyntiin Puolan Bydgoszczissa puolilta päivin tulevana sunnuntaina. Vielä muutama viikko sitten reitti oli lumen ja mudan peitossa. Korkeimmat nietokset lienevät Puolassakin jo sulaneet, mutta eivät atleetit silti helpolla pääse. Siitä pitää säiden herra huolen. Loppuviikon sääennustus lupaa sunnuntaille +6-8 astetta ja vesisadetta... Ja katsos, muta lentää. Oi, kuinka muta lentääkään :)

Miehet 12km

Miesten kisasta puuttuu tällä hetkellä maailman ehdottomasti kaksi mielenkiintoisinta miespuolista kestokonetta, Kenenisa Bekele ja Zersenay Tadese. Ensin mainittu kamppailee jatkuvien jalkavaivojen kanssa jälkimmäisen keskittyessä kohtaamaan maratonin olympiavoittajan Sammy Wanjirun Lontoon maratonin ME-murskajaisissa. No, mitäpä pienistä, kun ei nekään meistä. MM-maastojen kulta ei jää tänäkään vuonna jakamatta... Viime vuoden maailmanmestarilla Etiopian Gebre-egziabher Gebremariamilla on kova hinku toistaa Ammanin temppunsa. Tehtävä ei ole helppo. Gebremariamia lähtevät haastamaan mm. Ugandan Moses Kipsiro, Kenian Leonard Komon ja Joseph Ebuya sekä Etiopian Ayele Abshero.

Miesten kisan suola ja pippuri ovat maidensa karsinnat voittaneet Kenian Paul Tanui ja Etiopian Azmeraw Bekele. Vasta 19-vuotias Tanui vei Kenian karsinnat nimiinsä ylivoimaisella tavalla. Eroa kakkoseen tuli reilut puoli minuuttia. Huippulahjakas Tanui oli jo kaksi vuotta sitten tyrkyllä MM-maastoihin, mutta jäi viime tipassa rannalle. Valintakomissioille selvisi Tanuin juoksevan paljain varpain, mikä ei sitten käynyt jostain syystä päinsä?!? Tanui otti opiksi ja raivasi seuraavana vuonna tiensä MM-maastoihin juoksemalla karsinnat lainatossuin. Ammanissa irtosi sittemmin nuorten miesten kisassa neljäs sija. Etiopian karsinnat voittanut Bekele on Tanuin tavoin lähes tuntematon karpaasi. Tilastoista löytyy merkintä Marrakechin puolikkaan voitosta, mutta eipä juuri muuta. Miehen ikäkin on tuntematon...

Euroopan mestari Espanjan Alemayehu Bezabeh ja britti Mo Farah yltänevät hyvänä päivänä kympin sakkiin. Entä mitä tekee hallikisoissa riehunut Espanjan Sergio Sanchez, Australian Collis Birmingham tai Qatarin Saif Saaeed Shaheen? Viimeksi eurooppalaisia, tai ylipäätään Afrikan ulkopuolelta tulleita miesjuoksjoita, nähtiin MM-maastojen palkintopallilla vuonna 2001. Tuolloin Belgian EPO-hörhö Mohammed Mourhit pokkasi häpeällisen kultamitalinsa ja Ukrainan maastoihme Serhii Lebid sai kaulaansa ansaitun kullan sijaan hopean. Suomalaisukkojen ainoa mitali on Lätsä-Pekan kulta vuodelta 1973.

Hihavitonen:
1. Paul Tanui KEN (jos on Kenian karsinnoissa ylivoimainen, niin...)
2. Joseph Ebuya KEN (laittoi Kenenisan kyykkyyn Edinburghissa tammikuussa)
3. Moses Kipsiro UGA (viime vuoden kakkonen)
4. Leonard Komon KEN
5. Alemayehu Bezabeh ESP (vakuuttava EM-maastoissa)

Naiset 8km

Naisten kisasta on kaiketi luvassa Etiopian Tirunesh Dibaban ja Kenian Linet Masain kaksintaistelu. Tiru ei ole aivan edellisvuosien tikissä, mutta silti erinomaisessa kunnossa. Sen puolesta puhuvat maantiellä juostu 15km ME ja pari voittoisaa hallistarttia. Masai on puolestaan tahkonnut talven maastokisoissa voitosta voittoon. Ainoa tilastotappio tuli Nairobissa tammikuun lopussa. Masain talvea synkensi valitettavasti myös Kenian liiton likaiset näpit. Odotettu puolimaraton-debyytti jäi Abu Dhabissa näkemättä, vaikka nainen oli ennättänyt kisaa varten jo alkuverkatkin tekemään. Loput kympin sakista muodostunee Tirun ja Linetin maannaisista. Etiopian väreissä juoksevat mm. Meselech Melkamu, Werknesh Kidane ja Mamitu Daska. Kenialaisista kärkitusinassa todennäköisesti ovat Lineth Chepkurui, Margaret Wangare Muriuki ja Emily Chebet.

Afrikan ulkopuolelta kärkikahinoihin änkeäminen on tänäkin vuonna todella haastavaa. Shalane Flanagan oli jenkkien karsinnoissa varsin ylivoimainen, mutta mihin se riittää MM-tasolla? Hyvänä päivänä kympin sakkiin, mutta tuskin top-5:een. Euroopan mestari Hayley Yelling-Higham kolkuttelee, Hollannin Hilda Kibetin ja portugeesien Jessica Auguston ja Sara Moreiran kanssa kymppisakin portteja. Jos olot ovat tosi mutaiset, saattaa britti Steph Twell mönkiä yllättävän korkealle. Kisan jymy-yllättäjäksi saattaa nousta Bahrainin maileri Maryam Yusuf Jamal.

Jenkeistä viimeisin palkinnoille sijoittunut on heinolalaisille tuttu Deena Kastor (os. Drossin). Hän saavutti hopeaa vuonna 2003. Viimeisin eurooppalaisvoittaja on vuonna 2007 mestaruuteen loikkinut Hollannin kenialainen Lornah Kiplagat. Maratonin ME-nainen Paula Radcliffe raastoi kultapallille vuosina 2001 ja 2002. Kotimaisten urheilijoiden erinomaisista esityksistä kaikki muistavat Annugan pronssimitalin vuodelta 1999 sekä junioreiden mestaruuden vuodelta 1995 ja hopean 1996.

Hihavitonen:
1. Tirunesh Dibaba ETH (kiritykki)
2. Linet Masai KEN (huikeassa iskussa)
3. Meselech Melkamu ETH
4. Lineth Chepkurui KEN
5. Werknesh Kidane ETH

Kenia vie mestaruudet kaikkien sarjojen joukkuekisoissa. Yksi huomio vielä: vaikka kisat ovat maantieteellisesti lähellä pohjoismaita, on kisoihin ilmoittautunut vaikka kaksi skandinaavia, eli Norjan nuoret toivot Sondre Norstad Moan ja Kristine Bjerkeli Grövdal.

Mikäli olen oikein ymmärtänyt, niin IAAF on ahneuksissaan myynyt kisojensa televisiointioikeudet YLE:n kautta tutun EBU:n sijasta IEC:lle, mikä puolestaan ylihinnoittelee jakelua eteenpäin. Tämän vuoksi suoraa kuvaa maastoista ei näy telkkarista, kuten ei näkynyt MM-hallienkaan aikana... TV2 lähettää MM-maastoista minimaalisen koosteen sunnuntaina kello 16.15-16.45.

Lähtölistat
IAAF
Puola

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Otterbuuu-otterbuuu-otterbuuuu!

Anonyymi kirjoitti...

ota hyviä kuvia ...