torstai 23. joulukuuta 2010

Kate Reedin kärsimysten vuosi

Tuoreimmassa Athletics Weeklyssä oli mielenkiintoinen juttu...

Kulunut vuosi on ollut britti Kate Reedille yhtä painajaista. Olympiavuoden 2008 loistokauden jälkeen hän on kyennyt kilpailemaan vain kerran. Kilparatojen ulkopuolella 28-vuotias juoksijatar sen sijaan on joutunut taistelemaan muita haasteita vastaan, jopa henkihieverissä. Viimeisten 11 kuukauden aikana hänet mm. operoitu neljästi ja elvytetty kahdesti.


Athletics Weekly
September 4, 2008
Page 7

Katen kärsimys alkoi vuonna 2009 ruotsalaisen huippukirurgin tekemän akillesjänneleikkauksen jälkeen. Itse operaatio sujui hyvin, mutta pian leikkauksen jälkeen hänen yleiskuntonsa romahti, ja sitten häntä jo kiidätettiin teho-osastolle.

Leikattu jänne oli tulehtunut. Sen aiheutti Pseudomonas-bakteeri, joka on yhtä kavala ja vaarallinen kuin paremmin tunnettu sairaalabakteeri MRSA. Tulehtunut jänne piti oitis leikata uudestaan, ja poistaa tulehtunut kudos. Katen tila kuitenkin romahti kesken operaation, ja hän vaipui shokkiin. Kaikeksi onneksi lääkärit saivat elvytettyä hänet takaisin elävien kirjoihin.

Intensiivisesta hoidosta huolimatta tulehdus uusi, ja Reed joutui käymään läpi vielä kaksi muuta leikkausoperaatiota. Pseudomonas-bakteeri on erittäin viheliäinen, ja kehittää nopeasti vastustuskyvyn eri antibiooteille. Maailmassa on vain 12 antibiottia, jotka siihen tehoavat, ja Reedin kohdalla jouduttiin kokeilemaan yhdeksää, ennen kuin bakteeri saatiin lopulta nujerrettua.

Sairauden yhdessä vaiheessa bakteeri jäyti tulehtunutta raajaa sillä tarmolla, että lääkärit pelkäsivät jo joutuvansa amputoimaan osan jalasta. Eloonjäämiselle välttämätön ja äärimmäinen hoito olisi tiennyt Reedin juoksuille päätepistettä. Kate alkoi uutterasti etsimään vaihtoehtoista hoitokeinoa, ja internetistä löytyikin mieleinkiintoinen artikkeli eräänlaisesta etikkahoidosta. Sen mukaan tuhehtunutta kehonkohtaa tulisi liottaa etikassa neljä kertaa vuorokaudessa tunnin verran. Reed teki työtä käskettyä, ja tulehdus parani.

Kate Reedin kohdalla tulehdus ja tähän syöksykierteeseen johtanut akillesvaivakin onneksi lopulta paranivat. Hoidot ovat edelleen kesken, mutta kuntoutus on voitu aloittaa, ja se onkin täyttä häkää menossa. Iloiset uutiset britteinsaarelta kertovat Katen kyenneen jo ottamaan ensimmäiset juoksuaskeleensa 10 kuukauteen.

"Juoksin 200 metriä ruoholla. Säälittävää, tiedän. Mutta etenin sentään juosten! Kulunut vuosi oli hirveä, ja toivon 2011 olevan paljon parempi. Moni asia jäi kesken (viittaa loistavasti menneisiin kausiinsa 2007 ja 2008)."

Kate Reed on kohdannut ennenkin vastoinkäymisiä. Hänet valittiin edustamaan Iso-Britanniaa Pekingin olympialaisiin 10 000 metrille. Macaun viimeistelyleirillä häntä vaivasi pieni loukkaantuminen, mutta mielestään Kate kuntoutui täyteen kisaterään. Valmennuspäällikkö Dave Collins ei kuitenkaan ollut täysin vakuuttunut Reedin kisakunnosta, vaan määräsi hänet juoksemaan 2000 metrin aikakokeen juuri 10 000 metrin finaalin aattona. Reed toki selvitti testin puhtain paperein, mutta tämä ei voinut olla vaikuttamatta varsinaisen pääkisan lopputulokseen. Reed oli lopulta kympin 23. (32:26.69), kaksi minuuttia voittajalle Tirunesh Dibaballe jääneenä. Kaiken tämän lisäksi häntä kiusattiin olympialaisissa oman joukkueensa johdon taholta mm. ylimääräisillä dopingtesteillä (mm. juuri ennen kisaa, vaikka viimeistelyleirillä hänet oli testattu jo kuudesti?!?), huonetarkastuksella (missä häneltä takavarikoitiin kaikki lääke- ja lisäravintoaineet) jne.

Mogulin blogi toivottaa kaikkea hyvää kovan onnen Katelle!

2 kommenttia:

Z kirjoitti...

Onpa kova kohtalo ollut totta vieköön, mutta mua jäi askarruttamaan eräs asia. Onko Ruotsissa muka huippukirurgeja?

moguli kirjoitti...

Ilmeisesti ei. Olis mennyt Oravalle.