maanantai 8. syyskuuta 2014

Ruskamaraton

Ruskamaratonin reitti muuttui totaalisesti viime vuonna. Aiemmin juostiin Sirkasta Kittilän suuntaan ja samaa tietä takaisin. Nyt reitti kiertää Levitunturia puolimaratonin mittaisena ympyrälenkkinä. Lähtöpaikkakin on muuttunut Levitunturi-hotellin edestä Zero Pointin eteen Levin eturinteen alle. Lenkki on profiililtaan vaativa. Ensimmäiset 1.5 kilsalla nousua on rapsakkaat 40 metriä. Sen jälkeen lasketellaan Rakkavaarantietä nelisen kilsaa. Ysistä alkaa taas mäet. Hivuttavaa nousua piisaa useampi kilsa. Viimeiset 5-6 kilsaa ovat onneksi enimmäkseen tasaista tai myötälettä.

Kolmen kilsan alkuverkassa jalat tuntuivat hyviltä. Ei muuta kuin lähtöviivalle ja menoksi. Alun ylämäki juostiin melko rauhallisesti. Eka kilsa oli jotain 3.36. Kärkijoukoksi muodostui nopeasti viiden miesjuoksijan ryhmä, johon kuului Kalle Keskipoikela, Jani Ylisaukko-oja, Jouni Holappa, Niko Lepistö ja meitsi. Mäen laella vauhti kiihtyi. Keskipoikela löi klapeja pesään ja kolmannella kilsalla mun oli jättäydyttävä kärkiporukasta. Itellä se kilsa meni 3.07 ja noi muut juoksi sen lähelle kolmea elleivät jopa alle.

Pitkälle matkalle pitkä kyyti.

Jossain vitosessa näin puolimaratonin viime vuonna voittaneen Lepistön putoavan kärkinelikosta. Sainkin hänet kutoseen mennessä kiinni. Itellä alkoi juoksu taas kulkea palautuessani alun hurjastelusta. Lepistö sen sijaan tukehtui raikkaaseen aloitukseen täysin ja alkoi jäämään kyydistäni. Kasin huoltopaikalla huomasin Ylisaukko-Ojankin hypänneen reitin varteen. Keskipoikelan veto teki tehtävänsä -vain Holappa jaksoi enää mukana.

Kympin ylämäet meni mönkien ylös. Imaisen niillä main hieman geeliä suuhun huijaamaan aivoja. Kärkikaksikko katosi lopulta horisonttiin, enkä nähnyt heitä enää ennen kuin gondoli-hissin edestakaisella pätkällä pari kilsaa ennen maalia. Maratoonareita sai kyllä jatkuvasti ohitella ja jotain tilannetietoja sain Lepistön huoltajalta, joka kellotti eroja eteen ja taakse. Kiitos siitä!

Oma vire pysyi kohtuu hyvänä koko matkan. JaHalta lainassa olleet Adidas Takumi Renit ovat hyvät kengät, mutta mun makuun liian ohutpohjaiset pitkälle matkalle. Levin ympärystien kaltevat kaistat alkoivat vetää vasemman jalan kantakalvoa kireäksi ja pohjekin alkoi nyppimään krampinpoikasta. Vielä on siis marakengät hakusessa Joutsenoa varten...

Maali tuli aikanaan vastaan ja loppuaikani oli 1.14.23 sekä sijoitus kolmas.

Data: Ruskamaratonin puolikas 1.14.23

Ei kommentteja: