sunnuntai 25. tammikuuta 2009

Pari treeniviikkoa

Edellinen viikko (vko 3) oli jälkimmäinen ns. kovista harjoitusviikoista. Talven olemassaolon huomaa vaihtelevista olosuhteista. Näiden kuluneen kahden viikon aikana on joutunut sopeutumaan pitäviin, liukkaisiin, suliin, lumisiin, lämpimiin ja kylmiin keleihin.

Maanantai 12.1 valkeni synkin näkymin. Lämmin sää oli sulattanut lumia siinä määrin, että jäljelle jäivät vain jäiset ja liukkaat tiet. Kävin aamupäivällä hieronnassa ja ehtoolla suuntasimme suosiolla kuntosalille tunnin kombiaisen kimppuun.

Tiistaihin mennessä tiestö alkoi täällä Hämeessäkin olla jo melko sulalla mallilla. Aamulla normivitonen ja illalla raapaisin vakioreitillä 12 kilometriä tasavauhtista 4.10-4.20 vauhtia.

Keskiviikkona juoksin töistä kotiin (19 km). Radiossa soi nyt Ylex. Ei ne jutut tai musa olleet silti yhtään sen parempia mitä Voicella viikkoa aiemmin... Jotain on keksittävä...

Torstaina hilppasin töistä 14 kilsan lenkin Härmälän suuntaan. Aamulehdessä uutisoidun kivitetyn kebab-ravintolan ikkunat oli vaihdettu ehjiin. En jaksa ymmärtää moista vandalismia. Kun normaali korvausrangaistus ei näytä tehoavan, niin olisiko julkisessa häpeärangaistuksessa vastaus?

Perjantaina oli pakkasta -14 astetta. Aamulla kiersin vitosen lenkuran. Illalla juostiin Verden kanssa Putkinotkoon. Veivasin siinä ohessa vauhtileikittelyä pitkähköin vedoin. Lenkkiä kertyi yhteensä 13 km. Hengitys pelasi hyvin kylmästä ilmasta huolimatta.

Teivo cup juostiin lauantaina. Hieman kipakka pakkanen (-14.8 astetta auton mittarissa Teivossa) arvelutti. Oikein suhteutettu kerrospukeutuminen on kuitenkin kaiken A ja O, joten eipä mulla lopulta palellut mikään. Eskimoasustuksesta huolimatta (tai siitä johtuen) juoksu kulki yllättävän hyvin. Mukava oli taas tavata tuttuja ja jorista joutavia. Jaskalle vielä onnittelut 60-v johdosta! Samoin K. Virtaselle Noormarkkuun 50-v johdosta :)

Sunnuntain pitkä oli pitkä. En ole vähään aikaan juossut kahta ja puolta tuntia, mutta tuli nyt sekin sitten tehtyä. Porukkaan saatiin myös uutta verta, kun Pussinen liittyi seuraan. Reittiinkin tuli vaihtelua, kun Edenin rantojen ikuisen sahaamisen sijaan poikettiin Melon voimalalla kipuamassa mäkiä.



Näin viikon (vko 4) päätteeksi, voin todeta kuluneen palauttavan viikon teeman olleen oppiminen. Tein kaikki tehokkaammat harjoitukset "vanhan liiton" tapaan olosuhteista huolimatta ulkona (kuten tähänkin asti tänä talvena) reiteillä, joille en ole mitannut kilometrejä valmiiksi. Treenit vedin siis ns. tunteella (vahvistaen oman kehon tuntemista) ja syketasoja seuraten. Viime viikonlopun treenit + Teivo cup loivat kaivattua luottamusta kunnon kohentumiseen ja sitä myös tämän viikon rypistelyt tekivät.

Maanantaina 19.1 satoi hieman lunta. Kiersin iltasella Verden ja Askon kanssa 13 kilometriä kevyttä. Asko vanhana intiaanina selvitti traktorin jäljistä ja etäältä kantautuvista pakoputkien paukahduksista, kuka aurasi ja missä.

Tiistain aamulenkki suuntautui vakiolenkin auraamattomuuden vuoksi uusille poluille. Lunta tuli jälleen päivän mittaan jonkin verran lisää. Iltasella yhdeksän kilometrin vauhtileikittely kulki lumipöperöstä huolimatta ihan hyvin.

Keskiviikkona kaivoin rojulaatikostani vanhan iPodini ekaa kertaa lenkille mukaan. Amurista kotia (16 km) kohti raahautuessani korviini jysähti muistoja Fuengirolasta. Foo Fighters räyhäsi tuolloin yhdessä kämpässä ahkeraan :)

Torstaina lunta alkoi satamaan puolenpäivän aikoihin. Iltaan mennessä sitä oli kertynyt tiestölle ihan omiksi tarpeiksi. Btw. päivällä poikkesin synttärilahjaksi saadussa jalkahoidossa. Känsät ja mustat kynnet saivat kyytiä. Vasalan Pekka oli oikeassa. Jokaisen pitäisi huolella hoitaa jalkojaan. Ehtoolla sitten veivasin tasavauhtista noin yhdeksän kilometriä + verkat. Mielenkiinto oli kohdistettu sykkeisiin. Tarkoitus oli sätkiä 75 prosentin tehoilla. Jotta kilometriajat eivät häiritsisi liikaa, juoksentelin ennalta mittaamattomilla reiteillä. Hankijuoksun kulku oli hyvä.

Viikonloppua aloittelin jo perjantaiaamuna pienellä lihaskuntoharjoituksella, kun kaivoin auton lumen sisältä sekä loin pihalta lumet. Ehtoolla kipaistiin Terhin kanssa kevyt kasi. Seassa muutamia kiihdytyksiä.

Lauantaina suuntasin jälleen uusille reiteille. Ohjelmassa oli out&back-harjoitus. Tarkoituksena oli juosta kovavauhtinen tarkkuusjuoksu siten, että meno- ja paluumatka kestäisivät ajallisesti yhtä kauan. Tällä kertaa suuntasin rusakostaan tuttua Kalkkua kohti. Viiden kilsan verkat ja eikun menoksi. Pyörätie kohti Mansea oli kohtuullisen hyvässä kunnossa, eli ei huolta pidon kanssa. Pientä haastetta loi kova tuuli, joka oli mennessä vastainen. Reitti oli menomatkalla myös ylämäkivoittoinen. Sain siinä vastatuuleen ja ylämäkeen potkiessa sykkeet nopeasti halutulle tasolle. Kilsavauhdeista ei tarvinnut huolta kantaa, kun en kerran ollut reittiä mitenkään ennakkoon mitannut. Kahdeksan minuuttia täyttyi yllättävän ripeästi. Täyskäännös ja sitten saikin lasketella vaihteeksi myötätuulessa alamäkeen. Sen verran oli sihti hakusessa, että paluumatka sujui puolisen minuuttia alle tavoiteajan. Loppuverkassa kuusi kiihdytystä.

Viikon päätti leppoisat 20 km. Aamulla hermoja tosin kiristeli havainto: joku ryökäle oli yrittänyt polttaa postilaatikkomme :(



Hallikisoja tahkotaan jo jenkeissä. Nummelan Aki juoksi mailin aikaan 4.14,85 ja Jarkko Järvenpää vitosen 14.50,63. Tulokset

Meet Kelly Jaske. From a 3:43 marathoner to a 1:12 half marathoner

Saara Pekkarisen harjoitusleiri 28.12.-11.1. / Maspalomas

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Yle Areenan Podcastit kehiin.
Itte vetelen viikon 2,5 tunnin pitkiksen joka viikko näiden voimalla. Esim Peter Nymanin Taustapeili ja Tuomas Enbusken jutut...
En jaksa ainakaan kauaa musiikkia kuunnella lenkeillä, mutta puheohjelmia kuunnellessa aika liitää.

Reader

moguli kirjoitti...

Kiitti vinkistä. Laitetaan korvan taakse.