maanantai 1. kesäkuuta 2009

Ulriken Opp

Reitti on melkoista kivikkoa. Maali häämöttää maston luona. Kuvat: Vellu

Tosiaan Ulriken Opp-niminen mäkijuoksukisa juostiin Norjan Bergenissä viime lauantaina. Suomesta lukemattomien vuonojen maahan oli matkannut myös Rannan Veli-Matti. Tapasin Vellun Hämeen pm-maastoissa kuukausi sitten, ja tuolloin tämä kiireinen mies kertoi käyneensä kymmenisen kertaa lenkillä tämän vuoden puolella. Niistäkin yksi oli Ideapark-juoksun kymppi.

Vaatimatonta harjoittelumääräänsä hän kertoi kompensoineen laadulla. Muutama näistä tehdyistä tusinasta lenkistä oli juostu matolla todella jyrkkään nousukulmaan. Jo tuolloin jäin pohtimaan, että missähän Alppi-kisassa se Kuljun kostaja taas täräyttää menemään.

Tästä saanee käsitystä nousun jyrkkyydestä.

Viime viikolla kisasuunnitelmat valottuivat hieman. Aktiivivuosinaan mm. Teivo Stayersin ja Adakin asukkaiden nimissä St. Olavsloppet ja Vindelälvsloppet-maantieviestikarkeloissa norjalaisia ja ruotsalaisia armotta kurittanut maantiejyrä tunnetaan vieläkin ympäri Pohjolaa. Niin myös Bergenin kisan yhteydessä nousi tuttu nimi järjestäjien toimesta esille. Pian tuli myös viestiä paikan päältä ite Vellulta.

- Täällä nousu on kyllä aivan järjetön! Tuntuu St. Olavsloppetin "rajanousut" ym. aika köykäsiltä tähän verrattuna... Vaikeeksi tän tekee se, kun juostaan vielä vähän kivikon tyylisessä ja puro virtaa kivien välistä alaspäin, joten on vähän ehkä liukastakin ja kurasta ym. No täytyy fiilistellä alkumatka aika rauhassa, kun viimeinen noin 700m kaikkein rajuinta, vaikkei helppoa ole vähän aikaisemminkaan.

Lähtöpaikka sijaitsee lahden pohjukan tienoilla, missä näkyy kolme laiturin nokkaa.

Tutkailin Vellun vinkistä järjestäjien sivuja ja tietoa tihkui myös kisapaikalta. Ulriken Opp vaikuttaa todella haasteelliselta kisalta ja on varmasti sopiva sellaiselle juoksijalle, jolle kaikki tavanomainen on jo nähty ja koettu.

- Maali koitti ja henkeä uhaten tulin äsken maalista tänne majapaikkaan, kalliokielekkeillä pomppien... Täytyy sanoa, etta olipa kiipeämiskisa. Pari kertaa meinasin loukata itseni pahasti, kun hypittiin kiveltä toiselle ja puro tosiaan lorisi siinä kivien päältä välistä, oli mutaa jne... Ei ole tällaisessa ennen tullut oltua ja tuskin enää tuleekaan. On vähän liian kiipeämistä jo mulle. Loivemmilla osuuksilla aina hiukan ohittelinkin, mutta jyrkillä petti tasapaino, taito, voima ja ennen kaikkea kunto jaloista.

Muutaman hetken päästä tuli vielä toinen viesti turskanpurijoiden maasta.

- Vedin sitten kostona vielä äsken toisen kerran huipulle juoksu/kävelyä tän rankimman osuuden ja napsin parisenkymmentä fotoa pikkukameralla...

Terminaattori tulee vielä…

Miehet 3.6km
1. Øystein Sylta SK Vidar 23:46
2. Kristen Skjeldal Bulken IL /CRAFT 24:01
3. Joel Dyrhovden Samnanger IL / CRAFT 24:22
4. Gudmund Snilstveit Framo 25:15
5. Sverre Slethaug Fana il 25:39
...
21. Johan Kjølstad Adecco /NSF Sprint 27:40
...
39. Veli-Matti Ranta FIN-Lempäälä 29:10
...
46. John Kristian Dahl Adecco /NSF Sprint 29:26

Naiset 3.6km
1. Kjersti Karoline Danielsen SK Vidar 27:22
2. Synne Mala Visnes IL Gular 29:19

3. May Britt Buer IL Harding 29:37

Ei kommentteja: