keskiviikko 16. syyskuuta 2009

Mo' Money

Eilen uutisoitiin Jukka Keskisalon ja valmentajansa Risto Ulmalan teiden eroavan. Tänä kesänä menestyksen polun löytäneen valmentaja-urheilija-parivaljakon ja SUL:n intressit eivät lopulta neuvottelujen jälkeen kohdanneet. Uutisoinnin perusteella kynnyskysymykseksi olisi muodostunut valmentajan palkka ja kenen pussista se maksettaisiin.


SUL:n sääntöjen mukaan liiton tarkoituksena on edistää ja kehittää yleisurheilua sekä toimia jäsentensä valtakunnallisena liittona. Liiton toiminnan perustana ovat liikunnan eettiset arvot, urheilun reilun pelin periaatteet ja tasa-arvo. Suomen yleisurheilun strategian 2010-2013 tärkeimmäksi tavoitteeksi on asetettu ammattimaisen valmennuksen lisääntyminen. Näiden em. linjausten ja olemassa olevien toimintaedellytysten ja resurssien pohjalta on kaiketi neuvoteltu Ulmalankin tapauksessa, mutta lopputulema (SUL tarjosi osa-aikaista valmennussopimusta, mutta jokainen voi pohtia miten se istuu yo. kuvaan) ei nähtävästi ole tyydyttänyt kaikkia osapuolia.

Onko SUL:n tehtävä sitten ylipäätään tukea kotimaista huippu-urheilua ja millä laajuudella? Yleinen käsitys kai lienee, että on ja tarvittavissa määrin. Tukien kohteista ja laajuuksista onkin väännetty iät ja ajat, mutta se on aivan toinen juttunsa...

Järjestöjen ja liittojen viidakko on hämärä ja siihen selvyyttä toivottavasti tuo heinäkuussa uutisoitu suunnitteilla oleva kotimaisen huippu-urheilun jättiremontti. Toteutuessaan huippu-urheilu siirtyisi olympiakomitean alaisuuteen ja lajiliiton, eli yleisurheilun kohdalla SUL, osalle jäisi liikunta ja harrastusurheilu, mikä viimeaikaisten tulosten perusteella on SUL:n ydinosaamista päinvastoin kuin huippu-urheilu... :) Olisiko tällä remontilla mitään vaikutusta ko. Keskisalo & Ulmala-caseen, jää tällä tietoa arvailujen varaan. Jollei muuta, niin ainakin kokonaiskuva järjestöjen ja liittojen tehtävistä selkiytyisi.

Omasta ja varmasti kaikkien muidenkin mielestä Ulmala on palkkansa ansainnut. Maksaisi sen loppuviimeksi sitten SUL, Kataja, sponsori tai Keskisalo itse. Sinänsä on myös hyvä, että kaksikko Ulmala & Keskisalo ovat lähteneet ravistamaan (toivon, että he toimivat myös kestävyysjuoksun puolesta) SUL:n luutunutta järjestelmää. Tuo byrokratian linnake ei vaan vähällä huoju, kuten on huomattu. Tuntuukin vähintään siltä, että ihmiset ovat siellä ikivirassa vailla tulosvastuuta... Toivottavasti rahoitus Keskisalon valmentautumiseen löytyy jostain ja yhteistyö Ulmalan kanssa jatkuisi sittenkin. Viime kädessä rahoitusmallia voi hakea vaikka jenkeistä...

Pakko lainata tähän loppuun Seppolan Trampas-nimimerkin loistava kiteytys: "Mäkelällä olisi ollut yksi erinomainen keino ratkaista Ulmalan palkkausongelma. Hän olisi voinut katsoa peiliin ja todeta, että liitossa maksetaan palkkaa tuloksista eikä tittelistä. Sen jälkeen johtopäätösten teko olisi ollut helppoa."

Hollon Laten pohdintaa samasta aiheesta.



Berliinin maraton juostaan tulevana sunnuntaina. Suomalaisiakin mukana mm. Saavalainen, Pirkola ja Saari. Elite

Matemaatikko Alan Turing oli myös aikansa huippujuoksijoita.

Vetraanien SM-maantiejuoksujen tulokset

Mo' Money, Mo' Problems

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

berliinis Stubb ja vuorimaa mukana