sunnuntai 8. marraskuuta 2009

Kahdeksas marraskuuta

No niin, lunta saatiin valitettavasti myös tänne Hämeeseenkin torstaina. Juoksijalle talven ensi lumet tarkoittavat ns. riskikertoimen kasvua. Tulee pöperöä, liukasta ja askel väkisinkin muuttuu. Tämä tietää loukkaantumisvaaran lisäksi myös erilaista rasitusta juoksijan lihaksistolle. Lisäksi lumen alle jäävät pahaa-aavistamattomalle lompottajalle ikäviksi ansoiksi erilaiset kuopat ja kokkareet. Ei ole ollenkaan mukavaa taittaa nilkkaansa jääkimpaleeseen, nimimerkillä kokemusta on!

Harjoituskausi on useimmilla jo hyvässä vauhdissa, mutta pieni tahdin hölläys näinä kriittisinä päivinä ei loppupeleissä kenenkään kuntoa merkittävästi heikennä. Monessa tapauksessa vaikutus voi olla myös päinvastainen :) Loukkaantumisen välttäminen mahdollistaa säännöllisen harjoittelun ja tilapäinen varovaisuus maksaa varmasti itsensä keväällä takaisin. Totutetaan siis kintut maltilla liukkaalla juoksuun ja kierretään varuiksi turvallisia reittejä. Ja jos ulkona on niin liukasta, ettei pystyssä pysy ilman nastalenkkareita, on todennäköisesti parempi jättää menemättä. Pimenevissä illoissa kunkin on hyvä myös käyttää tarpeeksi näkyviä heijastimia!

Loukkaantumisvaaraa voi alentaa tekemällä osan treeneistä juoksumatolla, urheiluhallissa (mikäli semmoinen messukäytöstä vapaana jostain löytyy) tai jopa korvaavilla harjoitteilla. Tässä veteraani-ikää kolkuttelevana olen siis joko hylännyt kiihkeimmän fanatismivaihteen, tai sitten olen vain pehmentynyt. Joka tapauksessa, suuntasin eilen liukkaan kelin vuoksi tutun kuntosalin juoksumatolle. Tarkoitus oli juosta 25 minuuttia TV-kovaa, mutta masiinan ohjelmointi sallii vain 20 minuutin yhtäjaksoisen käytön, joten harjoituksen kovaosuus jäi tällä kertaa 20 minuuttiin. Ei kellään sattuisi olemaan kikkakolmosta tuon rajoituksen ohittamiseen?

Viikon ulkoilut:

ma: ap. hieronta, ip. TaJut-triathlon uintitekniikkakurssi
ti: 16km TV
ke: 20km
to: ap. puntti 1h, ip. 11km mäki-VL + mäkiloikat
pe: 10km

la: ap. 6km, ip. 20min TV-kova Nokian Jumppakulman juoksumatolla + lihaskuntoa.
su: 25km



Missouri Southern voitti Regionalsit.

7.11. NCAA D2 South Central Regional, Abilene Texas

Miehet 10km XC
1. Amos Sang Abilene Christian 4:48.6 29:53.23
2. Michael Pierce Southwest Baptist 4:59.0 30:57.74
3. Laban Sialo Central Missouri 5:00.5 31:07.27
11. Aki Nummela Missouri Southern 5:08.0 31:53.52
14. Jarkko Järvenpää Missouri Southern 5:10.7 32:10.22




Adventure Race World Championships 8-13.11/800km alkaa tänään. Menossa mukana mm. Maija Oravamäen joukkue Team Finland. Kisan tapahtumia voi järjestäjien sivujen lisäksi seurata toisen suomalaisjoukkueen Team Multisportin sivuilta.

10 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Itsellä ei ole tullut vastaan sentään "20 minuutin mattoja", yleensä kulkevat sen tunnin, jonka jälkeen pitää vaan heittää nopee resetti ja uudestaan matto käyntiin. Toi kyllä syö miestä kun keskeytyy kova tai reipas reeni mutta näemmä matot on tehty enempi kuntoilijakäyttöön, vähän paremmatkin matot.
t. TraiIC

moguli kirjoitti...

Joo, kyllä korpee tuo jatkuva matolta pois hyppääminen. Eikä tuon nimenomaisen gymin matolla kukaan muutenkaan kymmentä minuuttia kauemmin viihdy, muutamaa vinksahtanutta poikkeusta lukuunottamatta :), joten moinen 20 minsan rajoite on sangen outo. Varsinkin jos menis salille siihen aikaan kun siellä ei muita ole ja matto olisi vapaa vaikka tuntien yhtämittaiseen kuritukseen...

Anonyymi kirjoitti...

Paljonko matto kulkee, tuskin kovin kovaa? Precorin ja Cybexin matot kulkee sen tunnin, muista merkeistä ei oo sen kummemmin kokemusta. Cybexin matolla Wolfissa saa 5min "lisäaikaa" kun painaa vaan nopeutta lisää kun matto alkaa hidastaa tunnin kohdalla, voi tietty kokeilla jos se toimii.
t. TrainIC

moguli kirjoitti...

Se on joku Matrixin matto ja spiidii pitäis löytyy kyl ihan omiksi tarpeiks eli jotain 20km/h? Eli ihan hyvä matto muuten, mutta käyttöaika on vaan rajoitettu... No, kokeilen ens kerralla noita nappitemppuja :)

Miika Takala kirjoitti...

Selkeästi näyttää siltä, että TrainiCilla on mattoasia hallussa. Ilmeisesti itsensä kuritus jatkuu edelleen..

Anonyymi kirjoitti...

Jos 3 kertaa 8km viikossa kevyttä on kuritusta niin sitten se kai jatkuu...
t. TrainIC

moguli kirjoitti...

Moisella kevyellä lenkkeilyllä irtosi kuitenkin Pirkassa voitto. Ei huono, sanois Uotisen Jorma :P

moguli kirjoitti...

Piti muuten lisätä, että juuri saamani tiedon mukaan Pirkka-halliin pääsevät vaihteeksi ihan urheilijatkin 19.11. alkaen!

Anonyymi kirjoitti...

Jaa. Koskas itse meinaat päästä. Vai lasketko ittes edelleiseen ryhmään?

Hah-Haha

moguli kirjoitti...

Onko mua Pirkko-hallissa viime vuosina paljoa näkynyt? Aattelepa ite :)