maanantai 2. kesäkuuta 2014

Kevään maantiekympit

Kevät on maantiejuoksujen ja siitepölykauden aikaa. Kulku voi viikossa muuttua aikalailla.

24.5. Niinisalon kymppi 10km 34.12


Päivällä ajeltiin Kankaanpäähän. Siellä oli ohjelmassa erittäin tasaisella reitillä juostava Niinisalon kymppi. Ite en tähän kisaan sen kummemmin kevennellyt. Saispa juosta hyvän treenin hyvässä seurassa.

Päivä oli lämmin, jopa helteinen, lämpötilan ollessa varjossa +29! Näin lämpimässä ei tarvi hirveitä verkkoja tehdä. Juoksinkin noin kahden kilsan verryttelyt lyhyine kiihdytyksineen. Vire tuntui hyvältä.

50 kilometrin hiihdon suomenmestari Hakola lähti paukusta kuin hauki rannasta. Hakolan rinnalla polkenut Vehkamäen Tero huuteli mestarihiihtäjälle väliaikoja. Taisipa hän siinä minullekin tokaista, että tässä menee 3:20 vauhdin juna, liity mukaan vaan. No, kyllä se juna meni kovempaa. Kilsan väliaika oli 3:13! Vehkamäki huikkasi Hakolalle kuitenkin, että vauhti on tasaista 3:20:ntä, että pidä siinä. Hieman ihmettelin ukon horinoita. Mentiinhän siinä nyt kuitenkin selvästi reippaampaa tahtia...

Toinen kilsa juostiin 3:17 ja Hakola sai jälleen samat ohjeet Vehkamäeltä. Vauhti oli muka tasaista 3:20:ntä ja pidä siinä. Tiedä sitten, mikä tällaisen psyykkauksen takana oli, mutta Hakola alkoi kuitenkin kolmannella kilsalla jäädä... Olisko mennyt kärpänen kurkkuun. Olin sitten yksin keulissa. Eka vitosen kiekka täyttyi ajassa 16.45. Kova alku, lämpö sekä tuuli alkoivat tehdä tehtävänsä. Ekoilla kilsoilla varovaisemmin juossut superveteraani Mahlamäki alkoi saada meitsiä kiinni ja iski kantaan vähän ennen seiskaa. Kauaa ei Jokke jaksanut seuraani, vaan karkasi matkoihinsa. Kasi ja ysi olivat itelle kisan vaikeimmat kilsat, ja niissä Jokke keräsi kaulaa varmaan sen puoli minsaa. Vimosella kilsalla sain sentään hieman vauhtia nostettua, vaikka olo olikin kuin kalalla kuivalla maalla. Loppuaika omalla kellolla oli 34.07 ja järjestäjien aikaraudalla 34.12.

Illalla kurkku oli kuin kyynelkaasua hengittäneellä. Olis vissiin pitänyt juoda jotain kisan aikana.

Data: 3:13/3:17/3:25/3:25/3:25/3:27/3:28/3:36/3:36/3:22

1.6. Nahkiaisjuoksu 10km 33.11


Lähdimme aamulla ajoissa ajamaan kohti Nakkilaa ja Nahkiaisjuoksua. Niin vain, kun muksu on mukana, saimme aikaa tuhlattua Huittisten huoltamolla sen verran, että ehdimme pääkallopaikalle vain reilu puoli tuntia ennen lähtöä. Ilmoittautumiset, vermeiden vaihto ja eiku verkkaamaan. Aila oli onneksi sen verran väsynyt, että hyytyi jo parissa kilsassa unten maille. Ehdin kyllä kolme kilsaa juoksurattaiden kanssa pinkomaan, mutta mitään avausvetoja en tällä kertaa kerinny tekemään.

49-vuotiaan Mahlamäen Joken kanssa lähdettiin kaksin kärjessä kiertämään Nahkiaishölkän virallisesti mitattua kymppiä. Jokke veti ekan kilsan 3.15. Seuraava vedettiin rinta rinnan 3.17. Kolmas ja neljäs kilsa meni mun johdolla 3.19 ja 3.16. Sitten Jokke päätti iskeä Kokemäenjoen ylittävän sillan jälkeisessä ylämäessä. En pystynyt hänen nopeaan rytminvaihtoonsa vastaamaan ja eroa välillemme syntyi hetkessä noin kymmenen metriä.

Kuudennella kilsalla Joken selkä alkoi yllättäen lähestyä ja sain hänet nopeasti kiinni. Eiku ohi vauhtia samalla lisäten. Täyskäännöksen sisältänyt seitsemäs kilsa meni aikaan 3.18. Jokke jäi kuin jäikin muutaman askeleen ja päätin sitkeillä vimoset kilsat niin kovaa kuin pääsisin. Kahdeksas kilomeetteri kesti 3.17 ja yhdeksäs 3.12. Jälkimmäisessä oli toki Kokemäenjoen sillalle johtava alamäki. Viimeinen ylämäkivoittoinen kilsa meni pakaroita puristaen aikaan 3.21. Voittoaikani oli 33.11. Vihdoinkin kulku alkaa olemaan sitä, mitä pitäisi harjoitusten perusteella olla.

Data: 3:15/3:17/3:19/3:16/3:20/3:19/3:18/3:17/3:12/3:21

Sekä Niinisalon kymppi että Nahkiaisjuoksu ovat molemmat hyvin järjestettyjä ja lämminhenkisiä kilpailuja, eikä reititkään ole hitaimmasta päästä! Suosittelen!

Ei kommentteja: