Pallojumppaa Wissmanin malliin. Jumppaajina Matti Välimäki ja Tommy Granlund.
Seminaarin avauspäivän sykähdyttävin kokemus oli 800 metrin olympiavoittajan Wilfred Bungein valmentajan Gianni Ghidinin kattava esitys kenialaisten harjoittelusta yleensä sekä yksityiskohtaisempi tarkastelu Bungein harjoittelusta. Parhaiten jäi mieleen se, että Pekingin mestarin treeniohjelmaan kuuluu säännöllisesti ja usein toteutettava monipuolinen lihaskuntoharjoittelu. Takaraivoon tallentui myös Nairobissa (1660 metriä merenpinnan yläpuolella) tehty kosmisen kova viimeistelyharjoitus olympialaisiin: 600m 1.13.91, pal. 10.30, 500m 61.42, pal. 9.20, 400m 48.78. Edellämainitut vauhdit tarkoittavat noin 1.37 loppuaikaa 800 metrillä. Huhhuh!
Ruotsalaisen huippusprintteri Johan Wissmanin valmentaja Kenth Olsson veti harjoitusdemonstraation Nikula-hallissa.
Lauantaiaamuna koin monen muun tavoin shokkiherätyksen. Samuli Vasalan vetämällä aamulenkillä ei todellakaan vannottu Musse-hölkän nimeen. Lisäksi Mikkelssonin Lasse yritti vanhanaikaista hämyä, mutta eipä kovin moni mennyt halpaan... Taisi Uotilan Perallakin osua kauden kuntohuippu Nastolan alamäkeen. No, ainakin oli hauskaa :)
Välimäen Matilla päättyi polvennostojuoksut pohjekramppiin.
Kun aamulenkistä oli toivuttu, seurasi ohjelmassa rautainen annos tietoa ratakierroksen juoksijan harjoittelusta. Länsinaapurimme ihmemies Johan Wissmanin valmentaja Kenth Olsson valotti suojattinsa valmistautumista kauteen 2008, ja veti luentonsa päälle harjoitusdemonstraation Johanille tyypillisestä lajinomaisesta erikoisvoimaharjoituksesta. Taisi treeni olla useimmille koekaniineille uusi ja liiankin tehokas. Viidestä juoksijasta nimittäin vain kaksi kesti loppuun asti... Positiivinen huomio: Granlundin Tommy veti sarjat tyylipuhtaasti...
Nikula-halli toimi demojen suorituspaikkana.
Iltapäivän piristykseksi oli valittu nippu loistavia urheilija- ja valmentajaluentoja. Suunnistuksen maailmanmestari Minna Kauppi kertoi elävästi kasvamisestaan pikkulikasta maailman parhaaksi. Vuorimaan Timo puolestaan kertasi Francis Kirwan tarinan, ja välitti Franciksen viime hetken kuulumiset ennen sunnuntain Firenzen maratonia. Mielenkiintoista oli myös spekulointi juoksun taloudellisuudesta ja sen tutkimisen viimeisimmistä uutisista. Triathlonhuippumme Tiina Bomanin urheilu-uran monet vaiheet kertoivat äärimmäisestä tinkimättömyydestä ja loppumattomasta intohimosta harjoitteluun. Mielettömän hyvät esitykset. Suuret kiitokset!
Masai-tanssi kehittää kimmoisuutta.
Gianni Ghidinin vetämässä harjoitusdemonstraatiossa käytiin läpi Bungeille tyypillistä kuntopiiriharjoittelua. Treeni koostui omaa kehonpainoa hyödyntävistä lihaskuntoliikkeiden sarjoista ja niiden välillä juostavista 100-200 metrin pätkistä, jotka tulisi pinkoa lähellä anaerobisen kynnyksen vauhtia. Syke pysyy siis koko ajan melko korkealla, tehokasta!
Palautukset tehtiin juosten.
Valmentajatkin laitettiin liikkeelle. Osallistuimme painijamestari Jarkko Ala-Huikun ohjaamaan kuntokuulaharjoitukseen. Kahvakuula sai kyytiä tunnin verran. Täytyy myöntää, että tänään lihakseni ovat hieman kipeät... Lavvantaiehtoo päättyi saunailtaan, jossa pohdittiin kestävyysjuoksun kehittämistä tallitoiminnan avulla. Lajimme nykyinen tila on kieltämättä surkea, eikä tilanteen parantamiseen ole löytynyt viisasten kiveä. Kaikki toiminta, vähäinenkin, on kuitenkin aina eteenpäin... Heh, sainpahan houkuteltua Giannin hyiseen järveen :)
Lihaskuntoa voi parantaa ilman punttisalin laitteitakin. Vain mielikuvitus on rajana...
Seminaarin päätöspäivä alkoi rattoisasti aamulenkillä. Siinä missä edellisaamun hilppasulla oli sekä vauhtia että osallistujia (noin. 50), keräsi aamun reippailu enää viidesosan ulkoilijoita :(
Päivän epistola oli tieteellispainoitteinen. Liikuntalääketieteen erikoislääkäri Katja Mjösund muistutti naisurheilun erityishaasteista. Hiihtomaajoukkueen lääkäri Harri Hakkarainen puolestaan valisti nuoren urheilijan kehityksen seuraamisesta. Seminaarin lopuksi Esa Hynynen kertoi kestävyysharjoittelun rasituksen ja siitä palautumisen seuraamisen eri keinoista ja tärkeydestä.
Mitä sitten jäi käteen? Konkreettisesti ainakin monistenippu sekä lisänä ns. henkiseen pääomaan hirveästi uutta ja arvokasta tietoa harjoittelusta. Kotimainen kestoyhteisö on nyt hieman tutumpi. Hienoa oli nähdä myös suunnistajien aktiivinen osallistuminen. Heidän Pajulahdessa samaan aikaan järjestetty maajoukkueen leiri oli ajoitettu oikein.
Muutto Porvooseen ei voi olla kenellekään hyväksi.