sunnuntai 13. joulukuuta 2009

EM-maastot

Naisten kisa - Yellingin näytös

Naisten kilpailussa heti lähtölaukauksesta keulaan säntäsi Iso-Britannian jo veteraani-ikäinen Hayley Yelling. Hän piti sinnikkäästi töitä tehden kärkipaikkansa aina maaliviivalle asti. Yellingin takana toiseksi juoksi viime vuoden pronssimitalisti Espanjan Rosa María Morató, ja kolmanneksi Hollannin Adriënne Herzog. EM-maastoihin Yelling on osallistunut jo 12 kertaa. Tämän päivän voiton lisäksi häneltä löytyy kirkkain mitali myös vuodelta 2004.

Yelling lopetti periaatteessa uransa vuosi sitten jäätyään taas kerran täpärästi ulos olympiakisoista. Olympialaisten suhteen häntä voidaankin luonnehtia varsinaiseksi epäonnensoturiksi. Vuonna 2000 Yelling jäi vitosella 1.27 sekuntia olympiarajasta. Vuonna 2004 kympin olympiaraja jäi puolestaan 14 sadasosan päähän. Vielä 2008 Yelling yritti olympialaisten kympille, mutta jälleen kerran raja jäi tavoittamattomaksi - 4.29 sekunnin päähän.

Lopettamisensa jälkeen Yelling on pitänyt huolta kunnostaan lenkkeilemällä noin viisi kertaa viikossa. Kaikkien yllätykseksi hän saapui muutama viikko sitten Liverpoolissa brittien maastokatsastusten lähtöviivalle ja voitti koko kisan ylivoimaisesti. Ja nyt tämä täyttä työpäivää opettajana tekevä, luonnollisestikin kaikkien valmennustukirinkien ulkopuolinen juoksijatar voitti EM-maastotkin. Ja millä tyylillä! Uskomatonta!

Miesten kisa - Farahin ja Bezabehin kaksintaistelu

Miesten kilpailusta ounasteltiin viime vuoden tapaan Ukrainan Serhiy Lebidin ja Iso-Britannian Mo Farahin kaksinkamppailua. Toisin kuitenkin kävi. Kun noin kolmannes kisasta oli käyty, alkoivat Farah sekä Espanjan Alemayehu Bezabeh tehdä eroa muihin juoksijoihin. Kahdeksankertainen EM-maastovoittaja Lebid jäi kamppailemaan pronssisijasta, eikä Ukrainan miehen yhdeksännen mestaruuden metsästäminen onnistunut.

Ihailtavan kevyesti mutaisesta radasta huolimatta askeltaneet Farah ja Bezabeh etenivät pitkän matkaa rinta rinnan kummankaan haluamatta peesailla toista. Toiseksi viimeisellä kierroksella Bezabeh nykäisi ensimmäisen kerran, ja teki jonkin verran eroa Farahiin. Mo kuitenkin repi eron vielä kiinni viimeisen kierroksen alkaessa, mutta vajaa kilometri maalista Bezabeh nykäisi uudestaan, ja voitto oli lopulta yllättävänkin selvä. Farah romahti maahan maaliviivan jälkeen, ja kuljetettiin kärryillä maalialueelta pois.

Kärkiparin takana Lebid oli selvä kolmonen puolisen minuuttia voittajalle hävinneenä, ja kuudestoista osallistuminen EM-maastoihin toi siis yhdennentoista mitalin. Kilpailun jälkeen Lebid paljasti kärsineensä nivusvammasta, ja oli siihen nähden pronssimitaliinsa erittäin tyytyväinen.

Suomalaissuoritukset

Sandra Erikssonin juoksu alle 23-vuotiaiden naisten kisassa oli kotimaisittain päivän upein suoritus. Eriksson taittoi matkaa käytännössä koko kisan ajan kympin sakissa, ja kiri lopulta seitsemänneksi jääden vain 18 sekuntia voittajasta. Pronssimitalista Eriksson jäi vaivaiset kuusi sekuntia.

Miesten kisassa juoksi neljä suomalaista Takalan Miikan jäätyä sairauden vuoksi kotimaahan. Matti Räsänen sijoittui parhaana suomalaisena 33:ksi. Hän oli kisan toiseksi paras pohjoismaalainen, kun tuore Pohjolan mestari Morten Munkholm kiri samalla ajalla sijan korkeammalle. Mårten Boström oli 48., Juha Puttonen 56. ja Joonas Harjamäki 60.

Tuomas Jokinen oli alle 23-vuotiaiden miesten kisassa 44. jääden kärjestä 1.22.