tiistai 27. heinäkuuta 2010

EM + EB

Barcelonan EM-kisat alkavat tänään. Miesten kympillä ovat heti tulessa Matti Räsänen ja Jussi Utriainen. Kumpainenkin on osoittanut kuluvalla kaudella erinomaista kuntoa. Räsänen on parantanut ennätyksiään huomattavasti, ja Utriainenkin on yltänyt aivan enariensa tuntumaan.
Jussi ja Matti Savonlinnan SM-maastoissa. Tsemppiä!

Saapa nähdä kuinka kuuma ja hiostava Katalonian ilta vaikuttaa kisan kulkuun. Tilastokärkenä juoksuun lähtee brittien Mo Farah, joka juoksi huippuaikansa 27.28,86 lähestulkoon soolona EC kympillä. Farahin ystävä ja maanmies Chris Thompson yllätti jopa itsensä keväisellä Stanfordin kympillä, missä hän kellotti 27.29,61. Vuosikausia piinallisessa vammakierteessä kitunut Thompson onkin terveenä miehenä radalle päästessä kuin kevätlaitumelle irti päässyt mullikka. Silloin tanner tömisee ja aitaa (ennätyksiä) kaatuu.

Muita suosikkeja ovat ilman muuta isäntämaan Castillejo, Lamdassen ja Penas. Puolustava euroopan mestari Jan Fitschen oli tuttu näky St. Moritzin lenkkipoluilla. Iloinen Fitschen ei kuitenkaan ole aivan mestaruusvuotensa kunnossa, mutta kamppailee sijoituksesta kahdeksan joukkoon.

Viisipäiväinen etappijuoksu Bornholmin saarella Tanskassa alkoi eilen. Suomalaisia kärkijuoksijoita on usein nähty tässä maratonin mittaisessa kilpailussa. Niin myös tänäkin vuonna.

Miehissä Obed Kipkurui voitti avauspätkänä olleen kympin ajalla 29.56. Osuudelta toisena maaliin saapunut Tanskan viisinkertainen maastomestari Steen Walther jäi Kipkuruista peräti puoli minuuttia. Waltherin loppuaika oli 30.28. Kaksi seuraavaa sijaa menivät ruotsalaisille. Ruotsalaisen huippujuoksijan Ida Nilssonin veli David oli kolmas 30.39, ja viime vuonna Etape Bornholmissa toiseksi sijoittunut Henry Gross neljäs 30.45. Suomen Simo Wannas sijoittui 13. ajalla 32.14.

Naisten sarjassa Sanna Kullberg tykitti metsäpolkuja pitkin kulkevan kybän huippuaikaan 35.29 sijoittuen sillä etapin toiseksi. Päivän nopein nainen oli Tanskan Anne-Mette Aagaard 34.51. 38-vuotias Aagaard on ollut tuttu näky Tanskan maajoukkueessa niin EM-, MM- kuin olympiatasolla. Tänään Etape Bornholm jatkuu 5.8 kilometrin mittaisella dyynipätkällä. Tsemiä suomalaiset!