lauantai 21. toukokuuta 2011

Yyteri


Yyteri maraton juostiin aurinkoisessa säässä Porissa. Lämpötila oli noin +15 astetta, ja pyörivä ja puuskittainen tuuli kävi reitille lounaasta. Viikko sitten Nivalan SM-maastoissa sarjaansa suvereenisti hallinnut Pekka Toivola viritteli kuntoaan toukokuun kympille juoksemalla Yyteri maratonin kympin hurjaan aikaan 30.42! Puolimaratonilla puolestaan nähtiin 52-vuotiaan Seppo Kykkäsen SE-yritys, joka jäi vaivaisen sekunnin päähän. Erinomaiset olosuhteet siivittivät jälleen kerran monet muutkin upeisiin suorituksiin ja henkilökohtaisiin ennätyksiin. Kaiken kaikkiaan noin 350 juoksijaa kiersi kymmenen kilometrin, puolimaratonin tai maratonin verran Meri-Porin tasaisella ja nopeaksi tiedetyllä reitillä.


Joensuun Katajan Pekka Toivolan suoritus oli ylivoimaisesti päivän paras. Tarkasti mitatulla kymmenellä kilometrillä reittiennätyksen murskannut voittoaika oli erinomainen 30.42.

- Tämä oli kova harjoitus. Vitosen väliaikani oli 15.11, joten toisella puoliskolla muutama kilsa kesti luvattoman kauan. Hyvin silti kulki, ja olen luottavainen kuntooni. Lähden toukokuun kympillä 31.5. hakemaan 22-vuotiaiden EM-kisojen tulosrajaa 30.05. Kuntoni puolesta mahdollisuudet pitäisi olla puolen tunnin alittamiseen. Riippuu tietenkin kisan kulusta ja vallitsevista olosuhteista, miten onnistun, summasi Pekka soolojuoksuaan.


Naisten kympin voitti Teivo Stayersin Terhi Halonen ajalla 44.37.

- Reitti oli vallan mainio! Oma kulku sen sijaan ei ollut kovin kummoista, mutta voittoon se riitti, kertoi Halonen.


Ikämies Seppo Kykkänen oli miesten puolimaratonilla nopein ajalla 1.14.21. Koko kisan nopein voitti myös 50-vuotiaiden sarjan liki neljän minuutin erolla seuraavaan.

- Lähdin juoksemaan tavoitteena 50-vuotiaiden Suomen ennätys. Juoksin tasaista 3.30 kilometrivauhtia, ja näytti siltä, että pystyn alittamaan Martti Luostarisen SE:n 1.14.20. Maalissa totesin saaneeni omalla kellolla SE:tä sivuavan ajan, mutta virallinen ajanotto pyöräytti sekunnit ennätyksen huonommalle puolelle. Jäin siis harmittavan sekunnin ennätyksestä! Uutta yritystä ei heti pysty kokeilemaan. Sen verran menee ikämieheltä aikaa palautumiseen. Ehkä Forssassa. Yyterin reitti on Forssaa selvästi nopeampi, joten en usko että siellä ennätys syntyy, mutta eihän sitä koskaan tiedä, tuumasi Kykkänen maalissa.

Puolimaratonin kilpasarjan voitti Jussi Nurmi ajalla 1.14.54. Hannu Honkasalo oli toinen 1.18.14. 40-vuotiaiden sarjassa Esko Heinolan voittoaika oli 1.15.59.


Naisten puolimaratonin nopein oli 45-vuotiaiden sarjan voittanut Vammalan Seudun Voiman Marita Iso-Ropo. Hänen tavoitteenaan oli juosta puolimaratonin A-luokka 1.27. Tämä jäi kuitenkin viiden sekunnin päähän, mikä kirvoittikin Maritan sadattelemaan kellon rivakkaa käyntiä.

- Piru perkele! Viisi sekuntia jäin A-luokasta. Viimeinen vitonen oli rankkaa. Jalat eivät liikkuneet kovempaa. Kyllä tämä harmittaa, manasi Iso-Ropo maalissa.

Nakkilan Viren Paula Nurmi voitti naisten kilpasarjan ajalla 1.28.09. Paula Puputti Raumalta oli toinen 1.37.06.


Maratonilla nähtiin runsaasti uusia henkilökohtaisia ennätyksiä. Kilpailun nopein juoksija ja 45-vuotiaiden sarjan voittanut Jyrki Kukkokin (Finnish Marathon Runners) kohensi viime syksynä Kankaanpäässä juostua ennätystään toista minuuttia loppuajallaan 2.46.22.

- Juoksu oli OK. Tämän piti olla sellainen harjoituslenkki, mutta mitäpä sitä turhaa hidastelemaan, kun meno tuntui niin kevyeltä. 29 kilometrin jälkeen kilpakumppanit jäivät, ja sain juosta loppuun yksinäni. Akilles on vihoitellut viimesyksyisen 100 kilometrin kilpailun jälkeen. Tänään se alkoi hieman tuntua 30 kilometrin jälkeen, onneksi ei pahemmin. Ennätys sentään tuli, joten voin olla tyytyväinen, kertoi Jyrki Kukko voittajahaastattelussa.

Maratonilta toisena maaliin tuli 50-vuotiaiden sarjan voittanut Endurancen Tapio Talvitie ajassa 2.50,45. Juha Orte Maskun Katajasta voitti 40-vuotiaiden sarjan ajalla 2.54.14, ja Mika Niemelä Helsingistä oli yleisen sarjan nopein ajalla 2.55.09.


Endurancen Sari Mäkinen oli päivän nopein naismaratoonari. Mäkinen voitti 40-vuotiaiden sarjan uudella ennätyksellään 3.15.44.

- Nippa nappa meni suunnitellusti. Entinen ennätykseni oli 3.15.48, ja kello näytti tänään neljä sekuntia parempaa aikaa. Kai se ennätys sitten tuli! Rankkaa oli lopussa, niin kuin se aina maratonilla on. Tuuli ei ollut niin paha kuin pelkäsin. Itse asiassa se oli siellä myötäistä, missä kuvittelin sen puhaltavan vastaisena, analysoi Mäkinen juoksuaan.

Jonna Elovaara Halikosta voitti maratonin naisten kilpasarjan ajalla 3.21.12.

Tulokset


Muutama käsittelemätön kuva...

Ei kommentteja: