tiistai 28. maaliskuuta 2006

Maratono makarono

Mielenkiintoinen artikkeli olympiapronssimitalisti Deena Kastorin tinkimättömästä valmistautumisesta Ateenan maratonille. Suomessakin Lahden seudulla aikoinaan viihtynyttä Deenaa valmentaa amerikkalainen valmentajaguru Joe Vigil. Hänen valmennuksensa kulmakiviä artikkelin perusteella ovat pitkäjänteinen ja nousujohteinen työ, korkeanpaikan harjoittelu sekä anaerobisella kynnyksellä (Anaaerobic Threshold) tehtävä harjoittelu. Termistö on perin amerikkalainen ja siihen voi tutustua vaikka Jack Danielsin kirjasta: Daniels' Running Formula.

Kastor starttaa tulevana sunnuntaina Berliinin puolikkaalle, johon osallistuu myös ainakin 18892 muuta atleettia juosten, rullaluistellen tai jopa sauvakävellen.. Matkalla kellotetaan puolikkaan lisäksi 10 mailin sekä 20km väliajat, jolloin Deenalla on mahdollisuus peräti kolmeen Amerikan ennätykseen.

Kun kerran maratonia jauhetaan niin kerrotaan sekin että olympiavoittaja Gelindo Bordinin harjoitteluun voi tutustua täällä, samat toteutumat on esitetty hieman yksinkertaistaen täällä.

Fukuokassa juostaan MM-maastot ensi viikonloppuna.

Ai niin, juostaanhan tänään Hämeen pm-maantiejuoksut Forssassa :) Kun ei viittisi aina kitistä niin teenpä sitä vastoin pari parannusehdotusta:
- pm-maantiejuoksut voisi juosta jonkun hölkän/maantiekisan yhteydessä.
- Juoksumatka voisi olla lyhyempi kuin puolimaraton, esim. virallisesti mitattu kymppi kuten monen muun piirin kisassa on, näin mahdollisesti saataisiin muitakin kuin maratoonareita mukaan.
- Jos matkan on oltava puolikas, niin voisiko kisan juoksuttaa esim. Forssan Suvi-illan tai peräti SM-maantiejuoksujen yhteydessä?
- Jotta saataisiin enemmän osallistujia voisi miettiä joukkuekilpailun mahdollisuutta, esim. kolmen juoksijan joukkue?
- Voitaisiinko veteraanien pm-maantie juosta samassa lähdössä?

Se nyt on selvä ettei näinä päivinä pm-mitalilla ole niin suurta gloriaa että moni viittisi täysillä puolikkaan lipsutella tässä vaiheessa kautta, varsinkin jos tavoite on SM-maantie (Vaitsa ny on erikoistapaus..). Tosin on sitä itsekin kitkuteltu Satakunnan piirinmestariksi vuonna miekka ja kirves.. Reittinä tuttu Katinkurun polku joka oli varhaiskeväälle tyypilliseen tapaan jäinen. Vaikka kyseessä olikin maantiejuoksu niin varsinaisesta maantiejuoksusta ei voida puhua kun alusta oli hiekkapohjainen ja porilaisittain mäkinen ulkoilureitti, jota ärsytyksen maksimoimiseksi vielä sahattiin 3km pätkänä edestakaisin puolimaratonin verran..

Ei kommentteja: