tiistai 20. maaliskuuta 2007

Aina vain maratoonia

Suomen ainoa urheilu-uutisia julkaiseva päivittäissanomalehti, Turun Sanomat, kertoi tänään suomalaismaratoonareista ja polvivammasta kuntoutuvasta Johanna Lehtisestä.

Francis Kirwahan juoksi männä sunnuntaina Roomassa alle SUL:n Osakan MM-maratonille asettaman valintarajan 2.16:00. Viime syksynä Janne Holmen puolestaan sinni Göteborgin EM-kisoissa seitsemänneksi ajalla 2.13:10 ja tullee valituksi Osakaan jo tuollakin suorituksella. Muiden suomalaisatleettien kuntoa ja MM-koneeseen pyrintöjä seurataan perinteisesti kevään suurmaratoneilla.

Jussi Utriaisen tiedetään antavan maratonnäyttönsä Rotterdamin maratonilla 15.4. missä juoksee myös Janne Holmen ja saattaa siellä kirmata myös Tuomo Lehtinen, mikäli ei pääse Pariisin maralle. Utriaisen kevätkunnosta saanee osviittaa ennen Rotteria jo ensi viikonloppuna kun hän starttaa, järjestäjien tiedotteen mukaan, Prahan puolikkaalla (missä debytoi myös naisten hallikolmosen ex-ME-juoksija Liliya Shobukhova, Assefa "metsäkäpy" Mezgebu sekä muuan Ismael Kirui..).

Puolentoista viikon kuluttua aprillipäivänä Zürichin maratonin lähtöviivalle kyyristyvät starttilistojen mukaan Vesa Erojärvi, Petri Saavalainen ja Miika Takala. Vaikkei Tommy TS:n mukaan paljoa näiden herrojen varaan laske, niin ylläripylläri voi heidänkin joukossa muhia..

Entäs naiset? Näillä näkymin MM-Osakassa ei starttaa yksikään suomalaismaratoonaritar. Viime arvokisojen vakioedustajamme Maija Oravamäki toipuu pikkuhiljaa joulukuisesta kantapääoperaatiosta, Annemari Sandell-Hyvärinen odottaa perheenlisäystä huhtikuuksi ja maratonin hallitseva Suomen mestari Hanna Jantunen antautui SUL:n tiukentuneiden valintakriteerien edessä.

Niin miesten kuin naistenkin valintarajoja MM-maratonille kovennettiin huomattavasti alkuperäisistä IAAF:n asettamista rajoista. Miesten maralla seuraavasti: 2.18:00 -> 2.16:00 ja naisten maralla näin 2.42:00 -> 2.34:00.

- Kisat ovat kaukana ja matkat kalliit. Katsoimme, että maratoonareiden rajojen pitää olla kovemmat, jotta ne vastaavat ratajuoksujen tulosrajoja. On selvää, että Osakaan ei lähetetä kuin juoksijoiden kärkiryhmä, Ekblom perusteli. (www.turunsanomat.fi)

Kestävyysurheilijat, päävalmentajat mukaan lukien ovat aika puristuksessa SUL:n tiukkojen budjettien kanssa. Miksei voitaisi tuoda nykyisen valintasysteemin rinnalle omakustannekäytäntöä? Ehdotan seuraavaa kahden valintarajan erikoistapauksiin: atleetti joka ei alita SUL:n asettamaa valintarajaa, mutta selvittää kuitenkin järjestäjien asettamat esteet, voisi tulla valituksi arvokisajoukkueeseen mikäli kustantaa kisamatkansa itse. Tälläkään menettelyllä "turisteja" ei kisoihin varkain luikahtaisi, koska järjestäjien asettamat ehdot ovat taatusti kenelle tahansa kyllin haasteellisia täytettäväksi.

Nii-in, Janne Holmen ei olisi maratonin Euroopan mestari, jos valintaraja olisi tuolloinkin ollut 2.16:00..

Brittisaippua Emmerdalen ystäviä kiinnostanee se että Bob Hopea esittävä Tony Audenshaw juoksee Lontoon maratonin, keräten samalla varoja leukemian tutkimiseen. Tony on juossut maran aiemmin jopa alle kolmen tunnin (2.58:49 -06), mutta nyt on kumpua kertynyt "kiven" verran lisää, joten tavoite on tänä vuonna n. 3.15. Toinenkin Emmerdalen hahmo, Eric Pollard (Chris Chittell) on mukana tässä "Banaani armeijassa". (www.runningfitnessmag.com)

Ei kommentteja: