lauantai 3. maaliskuuta 2007

Liiku terveemmin

Käytiin Hämeenlinnan raatihuoneella pidetyssä "Liiku terveemmin"-valmentajaseminaarissa. Pohdinnan aiheena oli urheilijoiden rasitusvammat, niiden ehkäisy ja hoito. Puhujakaarti oli edustava: lääkäriasiantuntijat Sakari Orava, Jouni Heikkilä, Kimmo Mattila ja valmentaja/urheilijanäkökulman tuoneet Kari Sinkkonen, Petri Keskitalo ja Wilson Kirwa. Harvoin tuommoista porukkaa saa yhteen paikkaan koolle ja olikin pienoinen sääli, että osallistujia olisi valtuustosaliin mahtunut toinen mokoma.

Allekirjoittaneelle mielenkiintoisinta antia asiantuntijapuolelta esitti radiologi Kimmo Mattila (19-v 5000m 14.16 ja 6500km/vuosi). Hän esitelmöi vammojen kuvantamismenetelmistä, eli millaisia vammoja kannattaa kuvata röntgenillä, mri:lla, ultraäänellä, tietokone-tomografialla jne. Miten ja milloin saadaan esiin vaivan syy ja toivottavasti oikea diagnoosi, kaikissa kuvissahan oireen syy ei välttämättä näy. Puheensa tueksi Mattilalla oli esittää todella kattava ja havainnollistava aineisto eri vammatapauksista kuvineen päivineen.

Urheilijavieraista kymmenottelun nuorten maailmanmestari Petri Keskitalo kertoi hervottomalla tyylillään miten olemattomalla aerobisella kunnolla hän on mennyt arvokisoihin ja kuinka paljon hän kilpailuaikoinaan halveksui kestävyysurheilijoita, nylkkyjä. Tänä päivänä hän myöntää, että liian vähän tuli tehtyä puhdasta aerobista harjoittelua. Ehkäpä se aikuisten arvokisamitali jäi sen takia saavuttamatta.

Petrin treeni oli kertomansa mukaan usein voimavoittoista pullistelua. Esimerkkinä pöljä tempaus kuuden viikon Australian leiriltä, tarkoitus oli reenata pohjelihakset siihen kuntoon että saisi parannettua kymmenottelijalle toisarvoista testitulosta. Ennen leiriä tuo testitulos oli ollut 480kg, mutta Petriä korpesi Jarmo Kärnän punnertama parempi tulos, 560kg. Leirin jälkeen uusi testi ja parannusta olikin tullut, tulos oli huikeat 620kg. Tietoisuus ja mielihyvä testiaseman herruudesta toi kyllä hallikisoista SE:n ja Suomen mestaruuden mutta akillekset ovat olleet sen jälkeen kipeät.

Keskitalolla, kuten muillakin entisillä aktiiveilla, olisikin paljon annettavaa nykyurheilijoille. Kysymys kuuluukin, osataanko tätä arvokasta tietoa käyttää? Mielestäni Keskitalo voisi ens'alkuun pitää saarnan nykyottelijoille, sen verran retuperällä heidän aerobinen kestävyytensä on.

Kerrassaan mielenkiintoinen iltapäivä. Toivottavasti jäi jotain korvan taakse, ainakin sen verran että pääsee tästä omasta vammakierteestä eroon :)

Muutamia hauskoja anekdootteja.

Sakari Orava:
Sydneyn olympialaisissa ystäväni Haile tuli näyttämään kipeentynyttä akillestaan. Sanoin, että kyllä se Haile hyvä yhden kympin kestää juosta ja jopa loppukirinkin. Haile voitti sen juoksun ja jälkeenpäin kertoi juosseensa luottavaisesti kivuista huolimatta, koska olin luvannut jänteen kestävän. Eikä hän ollut sanojensa mukaan juossut edes täysillä vaikka loppukiriin pitikin venyä. Sittemmin hän on jättänyt ratajuoksut ja juossut harvakseltaan maratoneja, melko hyvällä menestyksellä.

Kari Sinkkonen:
Pekka Päivärinta juoksi harjoituskaudellaan 10750km/702 harjoituskertaa ja joutui pitämään yhden kokonaisen lepopäivän. Tämä lepopäivä tuli vuorokauden vaihduttua Sao Paolon uudenvuodenjuoksuun matkustaessa, muina sen vuoden päivinä sitten juostiin.

Jouni Heikkilä:
Samuli Vasala tuli lyöneeksi vetoa pitsasta lääkäriasemamme vastaanoton tyttöjen kanssa. Vetona oli polkea kuntopyörää virkailijoiden työpäivän verran. Samuli sai pitsansa 8.5 tunnin polkemisen jälkeen.

Petri Keskitalo:
Kysyin muuan Daley Thompsonilta mikä on hänen tempausennätyksensä. Daley ei oikein ymmärtänyt kysymystäni joten toistin sen huolellisesti artikuloiden. Daley esitti vastaukseksi vastakysymyksen: kuinka mones laji se on kymmenottelussa? Silloin olisi pitänyt tajuta, että vain tulokset merkkaa.

[Update 4.3.]

Porin 10000m Karhuhallissa.

The Greatest Race on Earth-maratonsarjan vimonen osakilpailu Hong Kong Standard Chartered Marathon:

1. Steven Loruo Kamar Kenia 2.17:03
24. Anssi Raittila 2.38:35 (Suomen miehet maajoukkueiden yhteiskilpailun 12. kokonaisajalla 10.51:49)
...
1. Rose Kerubo Nyangacha Kenia 2.38:19
8. Mira Tuominen 3.07:27 (Suomen naiset maajoukkueiden yhteiskilpailun voittoon kokonaisajalla 12.00:02!)

Nopein miesjoukkue oli Kericho kokonaisajalla 9.08:41.
Nopein naisjoukkue oli Cyclone kokonaisajalla 10.22:27.


Sergei Lebid voitti viiden myllyn juoksun.

Ei kommentteja: