MM-Osakan statistiikkaa, osa I

Poimin Athletics Weeklyn jutusta muutamia mielenkiintoisia havaintoja:

Tyson Gay on MM-kisojen historiassa kolmas mies joka on saavuttanut tuplamestaruudet (100m ja 200m) samoissa kisoissa. Muut kaksi ovat Maurice Greene ja Justlin Gatlin.

Wallace Spearmonin isä Wallace Spearmon snr. kilpaili Rooman MM-kisoissa 1987.

Jeremy Warinerin voittoaika 43.45 on nopein aika tällä vuosituhannella tähän mennessä. Jenkkien kolmoisvoitto nelosella tarkoittaa myös sitä että 33 mahdollisesta mitalista 19 on tässä lajissa mennyt uudelle mantereelle. Wariner on voittanut 19 viimeisestä 21 nelosen lähdöstään. Kaksi "tappiota" ovat Shanghaissa loukkaantuminen ja Sheffieldissa "jääminen" lähtötelineisiin. Chris Brownin alkuerä juoksu 44.50 on nopein alkuerästartti MM-kisojen historiassa kun taas Bastian Swillimsin aika 45.44 ei ennätyksellisesti riittänyt alkueristä jatkoon. Ruotsin Johann Wissman on juossut 3000m esteet aikaan 11.12:75.

Miesten kasin hopeamitalisti Kanadan Gary Reed aloitti urheilu-uransa kolmiloikkaajana ja kerkesi kokeilla kymmenotteluakin ennen erikoistumistaan kasille. 25-vuotias Reed melkein kuoli metsätyömaalla jäätyään kaatuvan puun alle 19-vuotiaan. Samuel Mweran alkuerissä juostu aika 1.46:24 on historian nopein aika millä ei selvitty jatkoon.

Bernard Lagatin 1500m kulta on ensimmäinen USA:n arvokisakultamitali sitten 1908. Lagat on muuten ensimmäinen mitaleita kahdelle eri maalle rohmunnut kaveri 1500 metrillä. Osakan tonttufemma oli MM-kisahistorian tasaisin, kahdeksan ukkoo sekunnin sisällä. Kanadan Kevin Sullivanille Osakan kisat olivat jo kahdeksannet MM-kisat.

Tuplavoitot lajeissa 1500 ja 5000m arvokisoissa MM- tai Olympiatasolla on voittanut aikojen saatossa vain Paavo Nurmi ja Hicham El Guerrouj, nyt myös Bernard Lagat. Osakan miesten vitonen oli hitain MM-kisojen historiassa. Jopa eka kilsa 3.00:35 on historian hitain aloitus. Lopussa tultiinkin kovaa, väli 4400-4800 juostiin ajassa 54:35.

Kympillä ei ollut yhtään eurooppalaista juoksijaa. Ainut ilmoittautunutkin, Irlannin Alistair Cragg on syntynyt Etelä-Afrikassa. Vertailun vuoksi Helsingin kisoissa 1983 ekan kahdeksan joukossa oli seitsemän eurooppalaista. Bekelen viimeinen 400m vei aikaa 55,5s ja kympin jälkimmäinen puolikas 13.22,5, mikä oli 11s kovempi kuin vitosen finaali tai mikään alkuerä.

20km kävelyn voittajan Jefferson Perezin vauhdiksi tuli 16.31km/h ja hänen askelpituutensa oli 1.32m. 50km kävelyn voittajan Nathan Deakesin isä on Australian keilamestari.

110m aitajuoksun mestari Liu Xiang oli 15-vuotiaana 194 sentin korkeushyppääjä ennenkuin vaihtoi monen jenkin harmiksi aitoihin.

Puolan Marek Plawgo pitää Osakaa onnenkaupunkinaan. 400m aitojen finaalissa hän juoksi pronssille maansa ennätysajallaan 48:12. Hänen aiempi ennätyksensäkin 48:16 on myös juostu Osakassa.

MM-kisojen historian saatossa 3000m esteiden 33 jaetusta mitalista Keniaan on mennyt 19. Erään Qatarin miehen mitalit lisäisivät ylätasankojen miesten yhteispottia..

Korkeushypyn voittaja Donald Thomas aloitti hyppelyn vasta viime vuoden tammikuussa kun hän sattumalta kokeili lajia. Tuolloin 220 ylittyi koristossut ja lökäpöksyt jalassa..

Pituuden voittaja Irving Saladinon isä pelasi baseballia Panaman maajoukkueessa. Hopeamitalisti Andrew Howe puolestaan soittaa rumpuja rock-bändissä nimeltä Craving.

Kolmiloikan voittaja Nelson Evoran saavutus on vasta Portugalin miesten toinen mitali kenttälajeissa EM-, MM-kisoissa ja Olympialaisissa. Sen toisen pomppi pronssin arvoisesti Carlos Calado vuoden 2001 MM-kisoissa.

MM-Osakan kuulassa pukattiin neljä miehen voimin yli 21 metriä. Vastaavaa on tapahtunut viimeksi Soulin Olympialisissa 1988.

Gerd Kanterin yllätysvoitto kiekossa päätti Virgilius Aleknan 37 loppukilpailun voittoputken. Aleknan tulos 65.24 on miehen huonoin sitten 2004 IAAF World Athletics Finalin. Outo juttu mieheltä joka on viskonut limppua 116 kertaa yli 67 metriä.

Moukarifinaali oli kaikkien aikojen tasokkain. Missään kisassa ei ole seitsemän miestä lingonnut moukaria yli 80 metriä, ikinä!

Viime kausi päättyi keihään osalla Tero Pitkämäen ja Andreas Thorkildsenin välillä tilanteeseen että voitot olivat 12-12. Tänä vuonna (Brysselin jälkeinen tilanne) voitot ovat kääntyneet Terolle 17-14, hyvä Tero!

Kymmenottelussa Maurice Smith rikkoi Keski-Amerikan ja Karibian alueen ennätykset 295 pisteellä. Ottelun voittaja Roman Sebrle on ottelun MM-kisahistorian iäkkäin mitalisti, huikeat 32-v. Sebrlen tulos oli myös historian heikoin voittotulos. Yordani Garcia oli puolestaan nuorin (19-v) kahdeksan joukkoon otellut.