lauantai 4. kesäkuuta 2011

Karhun elämää 2


Juoksin lenkkini tänään Nokian urheilukentällä. Aluksin verryttelin kentän ulkopuolella kiertävää asfaltoitua huoltotietä pitkin. Tossut todellakin tuntuvat asfaltilla hyvin rullaavilta. Pidän myös niiden iskunvaimennuksesta.

Kolmen kilometrin jälkeen siirryin kentälle, missä juoksin muutamia sadan metrin lasketteluja. Rehellisyyden nimissä täytyy sanoa, etteivät Karhu-tossut ole mielestäni parhaimmillaan ratajuoksussa. Pehmeähkö tartan ja hyvin vaimennetut tossut eivät vain suostu yhteistyöhön jalkojeni kanssa. Juoksu muuttuu tarpomiseksi. Lopuksi verryttelin parisen kilometriä urheilukentän nurmikolla. Harjoituksen pituudeksi kertyi yhdeksän kilometriä. Koulujen päättäjäispäivän sää oli eilisen tapaan lämmin (+24 astetta) ja aurinkoinen. Puuskittainen tuuli loi oman haasteensa päivän harjoitukseen.

Karhu-viesti

Perinteinen Karhu-viesti Raumalt-Porrii juostiin keväällä jo 34. kerran! Tänä vuonna kasitiellä viestiä vikkelimmin veivät Turun Weikkojen miehet. Naisten viestin Eurajoelt-Porrii voitti Turun Urheiluliitto. Viestiin osallistui 207 joukkuetta ja 1305 juoksijaa. Karhu-viestiä juostaan seitsenosuuksisena Raumalta Poriin ja viisiosuuksisena Eurajoelta Poriin. Ensin mainittu viesti on 49.5 kilometrin mittainen, ja jälkimmäiselle kertyy matkaa 34.7 km.

Karhu-viesti on iloinen viestitapahtuma, joka kokoaa erilaiset urheilu-, työpaikka- ja harrastejoukkueet Rauma-Pori-valtatielle juoksemaan. Aikoinaan viestin voitosta kamppailivat kaikki Suomen kärkijuoksijat ja -joukkueet. Nykyään painopiste on siirtynyt enemmän kuntoilutapahtumaksi, kilpasarjoja kuitenkaan unohtamatta.

Karhu-viestin lähtö Rauman torilta.

Karhu-viesti on mulle niin sanottu kevään must-tapahtuma. Sinne pitää päästä! Itse olen vuosien aikana juossut kaikkia osuuksia, paitsi peltoaukeiden halki kulkevaa viidettä osuutta, niin sanottua Luvian suoraa. Ensimmäisen kerran juoksin vuonna 1994. Olin Porin Tarmon joukkueessa kuudennen osuuden viestinviejä. Osuus on viestin ainoa ylämäkipätkä, niin sanottu hakkuri-osuus, minne yleensä sijoitetaan aloitus- ja ankkuriosuuden jälkeen kovakuntoisimmat juoksijat. Muuta en tuosta kisasta muista, kuin sen järkyttävän kovan jännityksen ennen osuuttani – etten vain mitenkään mokaisi joukkueeni viestiä!

1997 juoksin joukkueemme Porin Tarmon ankkurina. Viimeinen 9.2 kilometrin mittainen osuus sujahti aikaan 29.19. Tuolloin taisi olla myötätuulivuosi… Seuraavana talvena vietin toista kuukautta harjoittelemassa Tampassa Floridassa. Suomeen palatessa kunto olikin sopivasti nousussa, ja Karhu-viestiin piti päästä juoksemaan. Porin Tarmo ei saanut joukkuetta kasaan. Toivolan Olli oli vaihtanut Joensuun Katajaan, ja Antti Vainikka oli lopettanut juoksemisen. Etsin sitten itselleni kunto- ja erikoisseurojen joukkuetta. Halusin juosta avausosuuden, joten sen mahdollisuuden tarjosi lopulta Tommy Ekblomin valmentaja Tauno Iso-Tryykäri joukkueestaan Tanen Peurat.

Tuona vuonna tuuli puhalsi ikävästi vastaisena. Kärkijoukkueet tiedostivat sen ja rykäsivät ensimmäiset tuulelta suojassa olevat kilometrit täyttä vauhtia. En pysynyt kärjen mukana. Osuuden kuluessa saimme tulevan seurakaverini Tuomo Keski-Ojalan kanssa yhteistyötä tehden kärjen lopulta kiinni ja eiku ohi! Riemua ja rallatusta kesti osuuden viimeiselle kilometrille saakka, kunnes oikeat tykit Ville Hautala ja kumppanit kirivät vaihtoon. Olin lopulta 11 km mittaisen avausosuuden 9. ajalla 34.55. Hyvin alkanut kausi tyssäsi keskikesällä akillesjänteen katkeamiseen…

Karhu-viesti on edelleen yksi suosikkitapahtumistani. Se on kevään ensimmäisiä kisoja ja tunnelmaltaan ainutlaatuinen. Viesti juostaan ensi keväänä 14. huhtikuuta. Tervetuloa!

Ei kommentteja: