tiistai 7. kesäkuuta 2011

Karhun elämää 4

Päivä oli ollut tosi helteinen ja lämpöä piisasi vielä illallakin +24 asteen verran. Oikea polveni on vähän aristellut, joten juoksin tänään vain puolen tunnin verryttelyn. Siinä ajassa ehdin kiertämään noin viisi kilometriä. Reitti myötäili Pyhäjärven rantoja ja alustana oli sepeliä ja asfalttia. Tossut toimivat hyvin hieman kipeentyneilläkin jaloilla.

Käyttämäni Karhu Fast2 Fulcrum Ride Finnish Lapland-tossut sopivat parhaiten neutraalille askellukselle. Itse suosin nimenomaan tossuja, jotka eivät ohjaa askellusta liikaa. Karhut täyttävät nämä vaatimukset hyvin. Fulcrum-teknologia mahdollistaa myös askeleen tehokkaan rullaavuuden. Ei pöllömmät tossut!

Tiekarhu

Viime talvena tuli lunta enemmän kuin miesmuistiin. Sitä satoi Nokiallakin semmoista tahtia, etteivät lumenauraajat ymmärrettävästi pysyneet millään vauhdissa mukana. Välillä näytti jopa siltä, ettei teistä pitänyt kukaan huolta. Pelko lienee kuitenkin turha, kun kuulin yhdenkin auraajakaksikon ympäripyöreistä työpäivistä/viikoista... Lumien sittemmin sulettua on paljastunut, ettei joidenkin hiekkateiden kunto ole sen kummempi kuin talvellakaan. Samanlaista perunapeltoa kesät talvet: routavaurioita, syviä uria ja lentävää kuraa...

Tiekarhu on nähty viime talvena Oulussa. Kuva: Kaleva

Jopa vain 36-vuotiaskin muistaa, että ennen wanhaan teiden kunnossapidossa käytettiin tiekarhua. Sillä lanattiin keposesti niin lumet, jäät kuin routavauriotkin sileeksi. Viime aikoina näitä karhuja ei vain ole näkynyt missään. Minne lie menneet piiloon, vai ovatko peräti kuolleet sukupuuttoon? Viime talvelta on pari satunnaista havaintoa näistä keltaisista jättiläistä. Kerran helmikuussa ystävällinen karhu jyräsi kotikatumme ensiluokkaiseen kuntoon, kunnes seuraava lumimyrsky sen taas pilasi. Kiitos ny karhu vielä näin jälkikäteen siitä lyhytaikaisesta ilosta! Vaivatonta oli lähteä lenkille hyvin aurattua tietä myöten. Kuten sanottua, teiden kunnossapito-ongelma ei ole ajankohtainen vain talvisin. Näin alkukesästä karhua kaipaa ainakin Taivalkunnantie, missä auto, pyörä ja jopa juoksija kulkee tien urissa ja railoissa kuin kärmes.

Tiekarhuja on suojeltava!

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Lieneekö sattumaa, vai lukevatkohan tiekarhut Mogulin Blogia: kotitiemme oli tänään karhuttu ja kasteltu hyvään kuntoon...

Terhi