sunnuntai 12. lokakuuta 2008

MM-puolimaraton, Rio

MM-puolimaratonin naisten ja miesten kilpailut etenivät hyvin samanlaisen käsikirjoituksen mukaan. Kummassakin kisassa saatiin ylivoimainen voittaja, joka karkasi muilta hyvissä ajoin. Muista mitalisijoista taas käytiin tiukempaa kamppailua, ja ne ratkottiin viimeisten kilometrien aikana neljän juoksijan kesken. Lisäksi voittaja kummassakin kilpailussa juoksi kolmanteen peräkkäiseen maailmanmestaruuteen.

Suomen Jussi Utriainen ei pystynyt osallistumaan sairastumisen vuoksi.

Chicagon marathon

Maraton juostiin poikkeuksellisen lämpimissä olosuhteissa vuodenaikaan nähden (lähes +20 astetta). Miesten kisassa pidettiin hyvää vauhtia, ja jopa Khalid Khannouchin reittiennätys 2.05.42 oli mahdollisuuksien rajoissa. Viimeisillä kilometreillä maanmiehestään David Mandagosta irtautunut Kenian Evans Cheruiyot saapui ensimmäisenä maaliin. Cheruiyot juoksi maratonin vasta toista kertaa, ja paransi ennätystään kaksi ja puoli minuuttia.

Päinvastoin kuin miesten kilpailussa, naisten kärkijoukko eteni rauhallista, yli kahden ja puolen tunnin loppuaikaan tähtäävää vauhtia aina puolimatkaan asti. Sen jälkeen venäläiskaksikko Grigoryeva-Biktimirova karkasi muilta. 35 kilometrin jälkeen Grigoryeva lisäsi jälleen vauhtia, ja karkasi lopulta selvään voittoon. Lämmin sää ei venakkoa haitannut, ja tasainen reitti sopi entiselle ratajuoksijalle paremmin kuin hyvin.