sunnuntai 12. lokakuuta 2008

SM-maraton Vantaa



Lähtö: Startti tapahtui maratonjuoksun kannalta erinomaisissa olosuhteissa: poutaista, suht' tyyntä ja lämpötila n. +11 astetta. Kärkipään juoksijoiksi kaavailluista puuttui Vaittisen lisäksi Jukka Kero.

3km: Viiden kaverin joukko koossa, Raittila vetää. Mukana Luoto, Wannas, Virta ja Jaakko Kero. Kanyari on n. 100m jäljessä. Naisissa johtaa Oravamäki, joka vetää isoa miesporukkaa. Seuraavana on Jantunen, vähän jo jääneenä.

5km: Aikaa kulunut n.16.20 ja edelleen sama kärkijoukko koossa. Raittila pitää vauhtia. Seuraavana Kanyari yksin. Kanyarin takana on kolmen miehen joukko, jossa juoksevat Nissinen, Syrjälä ja Airisniemi. Oravamäki on edelleen naisten kärjessä ja käyttänyt aikaa n. 19min. N. 50m perässä taivaltaa Jantunen. Minuutti Hannan takana tulee viiden naisen ryhmä, mukana ainakin Kullberg, Tuominen sekä Kainlauri.



10,4km: 35.56. Raittila johtaa. Noin puolen minuutin päässä tulee viiden miehen joukko, johon liittynyt Luodon, Wannaksen, Virran ja Keron lisäksi Kanyari. Seuraavina Airisniemi ja Nissinen yhdessä. Teppo on jäänyt joukosta. Naisten kärjessä Oravamäki ajassa 39.59.

16km: Raittila johtaa ajassa n. 54 min. Eroa seuraavaan ryhmään on tullut jo minuutti! Nissinen ja Airisniemi taittavat edelleen matkaa yhdessä. Tepolla kramppaa etureisi, ja eroa edellä meneviin tulee lisää. Oravamäki juoksee edelleen miesryhmän mukana, aikaa mennyt 1.00.15. Jantunen on jäänyt selvästi, ja eroa Maijaan on jo lähes kaksi minuuttia. Jantusen takana tulee naisten pääryhmä ajassa 1.04.45. Mukana Kullberg, Tuominen, Kainlauri, Juuti ja Markovaara. Takaa ryhmään pyrkii mukaan Utriainen.



21,1km: 1.11.57. Kärjen tilanne muuttumaton. Takajoukoissa Airisniemi karannut Nissiseltä. Oravamäki 1.19.47, joka lupailee mahtavaa loppuaikaa.

27km: n. 1.20 Raittila jatkaa kärjessä. Takana tapahtuu: Wannaksella veto päällä, ja mukana tulevat vain Kero ja Virta. Kanyari jäänyt kolmikosta 50m. Kanyarin takana 100m juoksee hiipuva Luoto. Oravamäki jatkaa vahvasti naisten kärjessä juosten edelleen muutaman miesmaratoonarin kanssa. Seuraavana naisissa tulee Jantunen, josta reilun parin minuutin päässä tulevassa naisjoukossa alkaa näkyä muutosta, kun Kullberg lisää vauhtia. Eroa Tuomiseen tulee pari metriä. Tuomisesta n. viiden metrin päässä juoksee Markovaara. Seuraavina ovat Kainlauri sekä Utriainen.

31,6km: 1.47.57. Raittilan johto vain kasvaa, kun eroa seuraaviin on jo yli kaksi minuuttia! Naisissa Oravamäen ja Jantusen takana Kullberg kiristää. Ero Jantuseen on kaventunut vajaaseen puoleentoista minuuttiin. Tuominen sinnittelee kuitenkin lähietäisyydessä 7 sekuntia perässä.



37km: n. 2.06 Raittilan johto seuraavina juokseviin Kanyariin ja Keroon on jo suunnilleen kaksi ja puoli minuuttia. 50m kaksikon takana juoksee Wannas, joka viittilöi yleisölle ykkösmerkkiä. Säippä siis tietää, että mikäli pitää neljännen sijansa, niin HKV tulee voittamaan Kalevan Maljan kahdella pisteellä! Wannaksen takana puolen minuutin päässä juoksee Virta, josta seuraavana Luoto.

38km: Miehissä tilanne ei kauheasti muutu -vain Kero kiristää karkuun Kanyarilta. Naisten kärjessä Oravamäki taistelee pohjekrampin kanssa. Jantunen on ilmeisesti keskeyttänyt. Hopeamitali näyttää menevän Kullbergille, sillä eroa seuraavana tulevaan Tuomiseen on jo minuutin verran. Tuomisesta minuutin ovat puolestaan jääneet Markovaara ja Kainlauri.

TULOKSET

1. Anssi Raittila Viipurin Urheilijat 2.24.31
2. Jaakko Kero Turun Urheiluliitto 2.26.02
3. David Kanyari Sjundeå IF 2.27.06
4. Simo Wannas Helsingin Kisa-Veikot 2.27.30
5. Mikko Virta Turun Weikot 2.28.55

1. Maija Oravamäki Oulun Pyrintö 2.44.07
2. Sanna Kullberg Oulun Pyrintö 2.50.33.
3. Mira Tuominen Valkeakosken Haka 2.51.47
4. Laura Markovaara Kenttäurheilijat-58 2.53.17
5. Minna Kainlauri Lappeenrannan Urheilu-Miehet 2.53.28

HKV voittaa Kalevan Maljan.



Raittilan kommentit maaliin tulon jälkeen: "Aika oli oma ennätys, joka parani nelisen minuuttia. Tämä oli noin 30. maraton, jonka juoksin. Juoksu ei ollut helppoa, mutta muista ei kuitenkaan ollut tällä kertaa vastusta. Seuraava tähtäin on neljän viikon päästä juostavat 100 km:n MM-kisat."



Oravamäki: "Olen tyytyväinen voittoon. Kolme ensimmäistä kierrosta juoksu kulki helposti, mutta sen jälkeen kärsin krampeista ja maha meni sekaisin. Olen osallistunut kaksi kertaa maratonin SM-kilpailuihin, vuosina 2001 ja 2008, ja voittanut molemmilla kerroilla. Tämä oli viimeinen maratonini. Osallistun myöhemmin syksyllä vielä yhteen seikkailu-urheilukilpailuun. Sen jälkeen urheilu jatkuu harrastuksena eri lajien parissa."


Kilpailun järjestelyistä vastaava Harri Mannermaa juoksi itsekin maratonin.

2 kommenttia:

Miika Takala kirjoitti...

Hyvä Jarno, Suomen paras tietotoimisto tällä hetkellä! Jatka samaan malliin!

moguli kirjoitti...

Kiitos, kiitos. Mukavaa, jos joku näitä höpinöitä joskus lukee.