sunnuntai 27. maaliskuuta 2011

Pori-juoksu

Yhdeksän kilometrin kilpailuun lähti viitisenkymmentä kuntoilun ystävää.
Reitti oli yli 90% sula. Stadionin parkkis, osa jalkakäytävistä ja Katinkurun majan nurkkaus olivat kuitenkin inhottavan liukkaita.
Iso-V ohittaa
Paula oli päivän nopein nainen!
Erkki jyräsi lyhkäsissä
Verde voitti koko kisan!
Kalevan superkiertäjä ja mestarisuunnistaja Markku Kaartinen tuli toisena maaliin.
Samuli Mäkipää oli paras yleisessä sarjassa.
Heinonen
Iso-V
Terhi

Utriainen juoksi puolimaratonin Suomen ennätyksen!


Jussi Utriainen on juossut Venlon puolimaratonilla uuden Suomen ennätyksen 1.02.50!!! Puolimaratonin aiemman virallisen Suomen ennätyksen jakoivat Janne Holmén (2001) ja Pasi Mattila (1995) ajalla 1.03.01.

Venlon puolimaratonin voitti Kenian Stephen Chelimo 1.02.26. Chelimon voittoaika jäi reittiennätyksestä 54 sekuntia. Toiseksi tuli Chelimon maanmies Philip Langat ja kolmantena palkintopallille nousi Jussi Utriainen. Naisten kilpailun voitti Kenian Elizeba Cherono ajalla 1.11.26 (debyytti).

Kenialaiset Chelimo ja Langat olivat kisan kaksi ennakkosuosikkia, ja lähtivät odotetusti kärkeen. Seuraavassa ryhmässä juoksivat Utriaisen lisäksi Hollannin Michel Butter ja Marokon Jamal Baligha. Noin 14 kilometrin kohdalla Jussi ja Baligha tiputtivat Butterin kyydistään. Jussi onnistui vielä kiristämään, ja sijoittui siis hienosti kolmanneksi. Jussin oma kommentti pian kisan jälkeen oli, että "olen Suomen onnellisin juoksija". Mahtavaa, että Jussi vai vihdoinkin nimiinsä puolimaratonin Suomen ennätyksen! Onnea!

Naisten sarjassa Minna Kainlauri juoksi 1.21.40 ja Pauliina Utriainen 1.23.57. Ottivat muuten kaksoisvoiton 35-vuotiaiden naisten sarjassa! :)

Miehet puolimaraton
1. Stephen Chelimo Kenia 1:02:26
2. Philip Langat Kenia 1:02:32
3. Jussi Utriainen Suomi 1:02:50
4. Jamal Baligha Marokko 1:02:56
5. Michel Butter Hollanti 1:03:26

Tulokset

Harri Hänninen on juossut Lissabonissa 1.02.00 vuonna 1993, Janne Holmén Sevillassa 1.02.35 (2007) ja Jussi pinkoi itse viime vuonna Newcastlessa 1.02.42. Em. ajat ovat tilastokelpoisia, mutta eivät ole ennätyskelpoisia. Esim. Newcastlessa reitti oli yhdensuuntainen.



Kenian Mathew Kisorio voitti perinteisen Stramilanon puolimaratonin Italiassa sunnuntaina. Viikko sitten MM-maastoissa neljänneksi jääneen Kisorion voittoaika oli 1.00.03. Toiseksi tullut Eric Ndiema jäi hänestä 17 sekuntia. Italian Andrea Lalli debytoi puolimaratonilla ihan kohtuullisen kovalla ajalla 1.02.32. Lontoon maratonille tähtäävän maratonin Euroopan mestarin Viktor Röthlinin kuntokäyrä on kääntynyt vaihteeksi nousuun. Tänään hänen loppuaikansa oli 1.02.45.

Sjundeå IF:n Magnus Hellström juoksi 1.11.43 (45.). Tampereen Pyrinnön Jarkko Järvenpää jaksoi juosta 3.10 vauhtia noin 15 kilometriin, sitten tuli noutaja. Ilmeisesti viimeaikaiset sairastelut maksoivat veroaan.

Naisten kisan voitti Etiopian Birhane Ababel Eyeshaneh 1.09.54. Maratonin EM-pronssimitalisti Anna Incerti ilahdutti kotiyleisöään sijoittumalla toiseksi 1.10.41.

Miehet puolimaraton
1. Mathew Kisorio Kenia 1.00.03
2. Eric Ndiema Kenia 1.00.20
3. Hailegiorgis Deme Dereje Etiopia 1.00.25

7. Andrea Lalli Italia 1.02.32 Debyytti
11. Viktor Röthlin Sveitsi 1.02.45
45. Magnus Hellström Suomi 1.11.43
60. Thomas Sandvall Suomi 1.13.45
88. Juho Heinonen Suomi 1.16.00
246. Tommi Keikko Suomi 1.22.10
Jarkko Järvenpää Suomi dnf (15.55/31.53/48.20)

Naiset puolimaraton
1. Birhane Ababel Eyeshaneh Etiopia 1.09.54
2. Anna Incerti Italia 1.10.41
3. Krisztina Papp Unkari 1.11.47

Tulokset



Kennesaw State yliopistossa opiskeleva Jaakko Nieminen juoksi 10 000m 30.13,79 Raleigh Relaysissa. Aika on kauden kotimainen kärkitulos Tulokset

keskiviikko 23. maaliskuuta 2011

Ryan Hall: Running With Joy - My Daily Journal To The Marathon

Kirjan tuotot menevät The Hall Steps Foundation -hyväntekeväisyysjärjestölle.

Ryan Hallin kirja Running With Joy on päiväkirjanomainen teos huippujuoksijan maratonille valmistautumisesta. Hall kuvaa kirjassaan 14 viikon harjoittelujaksonsa ennen vuoden 2010 Bostonin maratonia. Päiväkirjan merkinnöissä käydään läpi jokainen treeni tuntemuksineen, ja lisäksi lukija pääsee tutustumaan hieman siihen, mitä muuta Ryanin elämään kuuluu harjoittelun lisäksi.

Päiväkirjaosiota edeltää lyhyehkö esittelyosa. Siinä käydään läpi Hallin lapsuutta, nuoruutta sekä juoksu-uran eri vaiheita. Lisäksi osiossa kerrotaan Hallin maratonharjoittelun pääperiaatteista sekä kuvataan harjoitteluolosuhteita ja treenikavereita Mammothissa Kaliforniassa, missä Hall on asunut pitkään.

Kirja piirtää kuvan kovaa harjoittelevasta ja erittäin analyyttisestä juoksijasta, joka vaatii itseltään äärimmäisen paljon. Kaikki harjoitteluun ja kilpailemiseen liittyvä pohditaan hyvin huolella. Ryan Hall uskaltaa myös kirjoittaa rohkean avoimesti juoksuun liittyvistä epävarmuuden tunteistaan. Vaikka harjoittelu viedään äärimmilleen ja tekee parhaansa, ei silti ole takeita siitä, että kisapäivänä maraton onnistuu, tai että urallaan pääsee uudestaan samaan kuntoon ja huipputuloksiin kuin aiemmin. Kilpailu huipulla on todellakin kovaa. Aina ei ole helppoa uskoa itseensä.

Lontoon maraton 2007. Ryan Hallin vaimo Sara on myös kansainvälisen tason juoksija.

Juoksu-ura pääpiirteittäin

Ryan Hall on asunut neljävuotiaasta asti korkeassa ilmanalassa, mistä lienee ollut merkittävää hyötyä kestävyysjuoksu-uraa ajatellen. Lapsuuden ja nuoruuden kotikaupunki Big Bear Lake Kaliforniassa sijaitsee noin 2000 metrin korkeudessa. Hallin lapsuuteen kuului erilaiset pallopelit, ja juoksu tuli mukaan teini-iässä melkeinpä sattumalta. Hall kuvaa kirjassaan, kuinka hän sai kerran 13-vuotiaana päähänpiston juosta lenkin kotiseudullaan olevan järven ympäri. Matkaa kertyi 15 mailia eli 24 kilometriä. Lenkki otti koville, mutta innostus juoksuun oli syttynyt.

High school – ikäisenä Ryan oli maansa mestari radalla mailimatkoilla (1500 m 3:42), ja lisäksi menestystä oli tullut myös maastojuoksusta. Juoksusaavutukset takasivat stipendin Stanfordin yliopistoon. Mutta vaikka yliopisto tarjosi urheilulle kaikin puolin erinomaiset puitteet, ei Hallin juoksu-ura yllättäen edistynytkään, kuten olisi voinut olettaa. Ryan epäili mahdollisuuksiaan kehittyä juoksijana, motivaatio oli hukassa ja lisäksi kuvioihin tuli mukaan, ehkäpä hieman yllättäen, paino- ja syömisongelmat. Nuori mies söi mitä milloinkin, ja aluksi paino nousi vaikuttaen epäedullisesti juoksutuloksiin. Tätä seurasi tiukka laihduttaminen, ja puutteellisen ravitsemuksen seurauksena juoksutulokset kärsivät jälleen. Jossain vaiheessa Hall kuitenkin löysi tasapainon ravintoasioissa, ja viimeisenä yliopistovuonna juoksutuloksetkin kehittyivät jälleen. Syöminen ja paino nousevat kuitenkin esille kirjassa useampaan otteeseen, ja aihe lienee edelleen Ryanille arka.
Weight is one of my least favorite issues to deal with as a runner. Obviously, a lot of comparison and self-approval issues are involved. I just want to see myself as God sees me and not let my eating habits develop into emotional reactions as they did in college, particularly after poor races or injuries.
Vuonna 2005 Ryan Hall pääsi edustamaan maataan Helsingin MM-kisoihin 5000 metrillä, muttei päässyt finaaliin. Seuraavana vuonna Hall juoksi maansa mestariksi maastoissa lyhyellä ja pitkällä matkalla, ja pääsi Fukuokan MM-maastoihin. Sijoitukset olivat lyhyellä matkalla 19. ja pitkällä 43. Alkuvuodesta 2007 oli vuorossa puolimaratonin kokeilu, ja Ryan juoksi kaikkien yllätykseksi, itsensä mukaan lukien, Yhdysvaltojen ennätyksen 59:43. Myöhemmin samana vuonna seurasi uran ensimmäinen maraton erinomaisella ajalla 2.08:24. Seuraavana vuonna ennätys parani Lontoossa jo aikaan 2.06:17, ja samana vuonna oli edessä myös olympiaedustus Pekingissä, jossa Hall sijoittui hienosti kymmenenneksi. Toistaiseksi takana on yhteensä seitsemän maratonia.

Iloa elämään

Vaikka Ryan Hall on maailmanluokan urheilija ja saavuttanut urallaan maansa mestaruuksia sekä sijoittunut hyvin arvokisoissa ja suurilla kaupunkimaratoneilla, tuntui jokin silti olevan vuosien varrella pahasti pielessä. Hall kertoo kirjassaan, kuinka hän ei pohjimmiltaan pystynyt nauttimaan urheilusta. Voitot ja ennätykset lämmittivät mieltä hetken aikaa, mutta juoksusta tuntui olevan ilo hukassa. Ja silloin, kun tulokset eivät koko ajan parantuneet, iskivät epävarmuus ja alakulo. Hall epäili kykyjään ja kilpailijanominaisuuksiaan, ja murehti, voiko höyhenenkevyitä afrikkalaisjuoksijoita vastaan koskaan pärjätä.

Ilon, onnen ja tasapainon saavuttaminen elämässä sitoutuu Ryan Hallin kohdalla hyvin kiinteästi myös uskontoon. Kirjassa pohditaan vakaumuksellisia teemoja lähes yhtä paljon kuin juoksua.

Vuoden 2010 alussa Hall päätti, että tuli kilpailuissa menestystä tai ei, hän haluaa palauttaa ilon tekemisiinsä – juoksusta täytyi pystyä myös nauttimaan. Kirjan nimi Running With Joy kumpusi tästä tavoitteesta. Päiväkirjan pitäminen toimi tukena tavoitteessa pysymisessä matkalla huhtikuiselle Bostonin maratonille.
My message is that even if you don’t land on the podium or run a personal best, even if you have a bad workout or are struggling with an injury, you can experience joy to the fullest. I have been a slave for 14 years – a slave to my running times and race results. On April 19, 2010, I found freedom in the truth that joy is available to us. The question is, will we let it in?

Keeping a detailed training log and recording my thoughts in a daily journal leading up to the 2010 Boston Marathon has been life changing. Writing is relaxing and deeply therapeutic, so this has been a powerfully positive tool in my life.
Miten Ryanille sitten lopulta kävi Bostonissa 2010? Hän jäi niukasti kärkikolmikon ulkopuolelle sijoittuen neljänneksi ajalla 2:08:41. Ilon tavoite kuitenkin täyttyi:
When I hit the final stretch of Boylston, having tested my boundaries, I let my joy out. With my arms spread wide, I “airplaned”, weaving from side to side across the road. … I was in mid-flight when I noticed one of the thousands of fans lining the street going crazy, yelling at me, “You can get Merga!” My eyes popped up and I could see Merga’s yellow jersey 100 meters in front of me. … But Merga heard the crowd roar, realized what was happening, checked how much distance he had, and put in a mini-surge. I finished just two seconds out of third place, but that didn’t really matter. I had won – I had found joy!

Harjoittelusta

Maratonille valmistautuessaan Ryan Hall noudattaa yleensä kahden viikon harjoitusohjelmaa perinteisemmän viikko-ohjelman sijaan. Perusteluna tälle mainitaan se, että mikäli tehoharjoitteet toistuvat samanlaisina viikon välein, ei edistymistä tietynlaisessa harjoituksessa huomaa niin selvästi kuin kahden viikon kuluttua. Lisäksi harjoitteluun saadaan tällä tavoin joustavuutta ja monipuolisuutta.

Kantapään kautta vuosien varrella yleiseksi ohjenuoraksi harjoitteluun on muodostunut ”kova on kovaa ja kevyt on kevyttä”. Ryan kertoo alkaneensa edistyä harjoittelussaan toden teolla vasta siinä vaiheessa, kun malttoi alkaa juosta kevyet lenkit tarpeeksi rauhallisesti. Nykyään hän juoksee palauttavina päivinä usein vaimonsa tai muiden naisjuoksijoiden kanssa, jotta vauhti ei karkaa liian kovaksi.

Maratonilta palautumiseen Hall antaa kirjassaan vinkiksi sen, ettei useimmilla ohjelmassa olevaa kilpailun jälkeistä täyslepoa tulisi aloittaa heti suoraan kisan jälkeen. Seuraavana päivänä kannattaisi tehdä lyhyt 30 minuutin verryttelylenkki sekä käydä hieronnassa, ja vasta sen jälkeen tulisi pitää noin kahden viikon lepojakso ilman juoksua. Tällöin harjoitteluun palaaminen tauon jälkeen on Ryanin mukaan paljon helpompaa.

Esimerkkiviikot (matkat maileina):

Viikko 1

MA: ap. kevyt; ip. kevyt ja lasketteluja
TI: ap. intervalliharjoitus (5 km:n ja 10 km:n rytmillä); ip. kevyt
KE: ap. puolipitkä; ip. lepo
TO: ap. kevyt; ip. kevyt ja lasketteluja
PE: ap. tempo (maratonvauhtinen 4-18 M); ip. kevyt
LA: ap. kevyt; ip. kevyt
SU: ap. pitkä (13-26 M, n. 1 min/M maratonvauhtia kevyempi vauhti); ip. lepo

Viikko 2

MA: ap. kevyt tai lepo; ip. kevyt ja lasketteluja
TI: ap. intervalliharjoitus (5 km:n ja 10 km:n rytmillä); ip. kevyt
KE: ap. kevyt; ip. kevyt
TO: ap. ylämäkitempo (3-9 M juoksua 5-7 % ylämäkeen); ip. kevyt ja lasketteluja
PE: ap. kevyt; ip. kevyt
LA: ap. ”maratonsimulaatio” (16-24 M, ensimmäinen puolikas pitkän lenkin vauhdilla ja jälkimmäinen puolikas maratonvauhdilla, lopuksi verryttelyä); ip. lepo
SU: ap. kevyt; ip. lepo

Teksti: Terhi

sunnuntai 20. maaliskuuta 2011

MM-maastot

Kenia vei viime vuonna vuonna kaikki mahdolliset kultamitalit. Tänä vuonna kenialaisten hallinta ei ollut yhtä musertavaa, mutta kuusi kultamitalia kertonee kansakunnan olevan edelleen maailman maastojuoksumaa numero yksi! Punta Umbrian MM-maastoissa kenialaisten täyskädestä lipsahti kaksi kultamitalia naapurimaa Etiopiaan: miesten 12 kilometrin ja nuorten naisten joukkuekilpailun kultamitalit.

Miehet 12 km

Kovapintainen nurmirata oli rakennettu ilmeisesti siirtonurmesta juuri tätä tapahtumaa varten. 12 kilometriä juostiin kuutena kahden kilometrin kierroksena. Jokaisella kierroksella oli kaksi pientä mäennyppylää ja yhdeksän ylitettävää tukkiestettä.

Kilpailun vauhti oli odotetun kova. Poimittakoon esimerkiksi vaikkapa viiden kierroksen, eli noin 10 kilometrin väliaika 28.21! Kärjessä vauhtia pitivät Itä-Afrikan juoksijat. Kilpailun puolivälistä lähtien päävastuun veturina otti Kenian Mathew Kisorio. Hän nyki, kiristi, kurkki ja taas kiihdytti vauhtia kierros kierrokselta. Tähän vauhtileikittelyyn kypsyi mm. ennakkosuosikki Kenian Geoffrey Mutai. Viimeisellä puolella kilometrillä mitaleista oli taistelemassa Kisorion lisäksi Etiopian Imane Merga ja Kenian Limo, Tanui ja Chepkok.

Niin vain kävi, että ahkera työ ei kiittänyt tänään tekijäänsä vaan Kisorio jätettiin loppukirissä neljänneksi. Voittoon irtosi viime kesän ratasirkuksessa monia kirivoittoja napsinut Merga. Toiseksi kurotti Kenian joukkueessa Leonard Komonin tilalle nostettu Paul Tanui. Pronssia sai Vincent Chepkok. Kenia voitti joukkuekilpailun ylivoimaisesti 14 pisteellään. Etiopia oli toinen 38 pisteellä ja Uganda kolmas 49 pistettä.

Eurooppalaisista parhaiten sijoittui isäntämaa Espanjan Ayad Lamdassem 16. Nuorten norjalaisjuoksijoiden kokonaispanos oli myös mainittavan hyvä. Sindre Buraasin 26. sija voidaan laskea jopa erinomaiseksi.

1. Imane Merga ETH 33:50
2. Paul Kipngetich Tanui KEN 33:52
3. Vincent Kiprop Chepkok KEN 33:53
4. Mathew Kipkoech Kisorio KEN 33:55
5. Geoffrey Kiprono Mutai KEN 34:03
6. Stephen Kiprotich UGA 34:07
7. Philemon Kimeli Limo KEN 34:21
8. Hunegnaw Mesfin ETH 34:25
9. Ali Hasan Mahboob BRN 34:30
10. Hosea Mwok Macharinyang KEN
...
16. Ayad Lamdassem ESP 35:12
...
26. Sindre Buraas NOR 35:38
37. Sondre Nordstad Moen NOR 35:58
56. Dabaya Badhaso NOR 36:36
82. Morten Munkholm DEN 37:33
95. Lars Erik Malde NOR 38:18
102. Hans Kristian Fløystad NOR 39:43

Naiset 8 km

Jo ensimmäisen kilometrin jälkeen noin 15 naisen kärkijoukko oli karannut omille teilleen. Ryhmän muodostivat pääasiassa Kenian ja Etiopian juoksijattaret, piristävänä poikkeuksena Yhdysvaltain Shalane Flanagan.

Kilpailun loppupuolella ennakkosuosikkeina kisaan lähteneet Kenian Vivian Cheruiyot ja Linet Masai karkasivat muilta. Taistelu kullasta ja hopeasta oli käytännössä ohi noin puolisen kilometriä ennen maalia. Linet Masain oli jälleen tyytyminen himmeämpään mitaliin Cheruiyotin juhliessa kultaa. Takajoukoissa Shalane Flanagan teki tasaisen ja kontroloidun juoksun, nousten lopussa hyytyvien etiopialaisten ohitse peräti pronssille. Iso-Britannian 19-vuotias Charlotte Burdue sijoittui parhaana eurooppalaisena sijalle 14.

Kenia voitti joukkuekilpailun 15 pisteellään. Etiopialle hopea (29p) ja Yhdysvalloille pronssi (57p).

1. Vivian Jepkemoi Cheruiyot KEN 24:58
2. Linet Chepkwemoi Masai KEN 25:07
3. Shalane Flanagan USA 25:10
4. Meselech Melkamu ETH 25:18
5. Priscah Jepleting Cherono KEN 25:20
6. Wude Ayalew ETH 25:21
7. Pauline Chemning Korikwiang KEN 25:26
8. Lineth Chepkurui KEN 25:28
9. Genzebe Dibaba ETH 25:36
10. Beleynesh Oljira ETH 25:40
...
14. Charlotte Purdue GBR 26:03

Nuorten kisat

Alle parikymppisten miesten kisassa ennakkosuosikki Isaiah Koech hyytyi kymmenenneksi, maanmiehensä Geoffrey Kipsang Kamwororin viedessä voiton. Viime kesänä Suomessakin kisoja juossut Kipsang johti käytännössä kilpailua koko matkan ajan. Iso-Britannian Jonathan Hay oli paras eurooppalainen juoksija. Hän sijoittui 39. Joukkuekilpailussa mitalit menivät seuraavasti: Kenia 20p, Etiopia 24p ja Uganda 50p.

Alle 20-vuotiaat miehet 8 km
1. Geoffrey Kipsang Kamworor KEN 22:21
2. Thomas Ayeko UGA 22:27
3. Patrick Mutunga Mwikya KEN 22:32
4. Bonsa Dida ETH 22:39
5. Fikadu Haftu ETH 22:43
6. James Gitahi Rungaru KEN 22:43
7. Muktar Edris ETH 22:44
8. Yitayal Atnafu ETH 22:53
9. Jacob Araptany UGA 23:03
10. Isiah Kiplangat Koech KEN 23:10
...
39. Jonathan Hay GBR 24:35

Nuorten naisten kilpailu oli kenialaisten hallintaa alusta melkein loppuun saakka. Kenian Faith Chepngetich Kipyegon voitti maalleen kultamitalin, mutta muut mitalit ja joukkuekultakin lipsahtivat Etiopian naisille. Parhaana eurooppalaisena sijoittui Iso-Britannian Emelie Gorecka 15. sijallaan. Joukkuemitalit menivät siis seuraavasti: Etiopia 17p, Kenia 19p ja Japani 75p.

Alle 20-vuotiaat naiset 6 km
1. Faith Chepngetich Kipyegon KEN 18:53
2. Genet Yalew ETH 18:54
3. Azemra Gebru ETH 18:54
4. Waganesh Mekasha ETH 18:59
5. Janeth Kisa KEN 19:08
6. Nancy Chepkwemoi KEN 19:20
7. Purity Cherotich Rionoripo KEN 19:24
8. Emebet Anteneh ETH 19:29
9. Brillian Jepkorir Kipkoech KEN 19:33
10. Buze Diriba ETH 19:34
...
15. Emelia Gorecka GBR 20:03

Tulokset

New York & Lissabon

New Yorkin ja Lissabonin puolimaratoneilla juostiin hurjaa kyytiä

Lissabonin puolimaratonilla koettiin viime vuonna ME, kun Eritrean Zersenay Tadese tyrkkäsi puolikkaan aikaan 58.23. Zersiksellä oli myös tänä vuonna tavoitteena parantaa maailmanennätystä. Kauas ei jääty, kun Tadese ylitti maaliviivan ajassa 58.30. Toiseksi tuli Kenian John Mwangagangi 1.00.29, ja kolmanneksi Turun Urheiluliiton mustassa paidassa takavuosina juossut Kenian Silas Sang ajalla 1.00.37. Suomen Mårten Boström sijoittui 24. kauden kotimaisella kärkiajalla 1.07.40.

Naisten kilpailun Lissabonissa voitti Etiopian Aberu Kebede ajalla 1.08.28. Toiseksi juoksi isäntämaan Dulce Felix uudella Portugalin ennätysajalla 1.08.33. Kenian Grace Momaniy oli kolmas 1.08.41. Suomen Johanna Kykyrin loppuaika 1.18.15 (21.) on myös kauden kotimainen kärkiaika. Tuloslistalta löytyy myös Måren kihlattu Matleena Ojapalo 1.38.12.

Tulokset

Iso-Britannian Mo Farah voitti New Yorkin puolimaratonin uudella Iso-Britannian ennätysajalla. Kilpailu oli Farahille ja myöskin hänen uudelle harjoituskumppanilleen Galen Ruppille ensiesiintyminen tällä matkalla. Molemmat kaiffarit ovat tällä hetkellä mestarimaratoonari Alberto Salazarin valmennuksessa.

Kilpailu oli alusta lähtien kovavauhtinen. Pientä dramatiikkaakin matkan varrella koettiin, kun juuri 10 kilometrin (29.32) paalun jälkeen kärkiryhmässä törmäiltiin ja mm. Galen Rupp ja Peter Kamais kaatuivat. Rupp ja Kamais nousivat ripeästi ylös ja saavuttivat kärkiryhmän nopeasti. Kilometri ennen maalia pääryhmässä oli enää neljä juoksijaa: Mo Farah (GBR), Galen Rupp (USA), Peter Kamais (KEN) ja Gebre-egziabher Gebremariam (ETH). Kukin heistä yritti ratkaisua viimeisellä kilometrillä, mutta voittoon kiri loppujen lopuksi varsin helposti Mo Farah ajalla 1.00.23. Farah paransi peräti 36 sekuntia aiempaa Steve Jonesin 25 vuotta vanhaa Iso-Britannian ennätystä. Gebremarian ylitti maaliviivan toisena ajassa 1.00.25 ja Galen Rupp kolmantena 1.00.30. Muita: 6. Alistair Cragg IRL 1.00.49 (debyytti ja Irlannin ennätys), 15. Meb Keflezighi USA 1.02.52, 18. Andy Lemoncello GBR 1.03.00, 21. Ryan Hall USA 1.03.53... Jyrki Ruohomäki 1.15.27

Tällä hetkellä Mo Farah pitää hallussaan kuutta Iso-Britannian ennätystä: ulkoradoilla 5000m (12:57.94), maantiejuoksussa 5km (13:30), 10km (27:44), ja sisäradoilla 3000m (7:34.47) ja 5000m (13:10.60, mikä on myös Euroopan ennätys).

Kenian Caroline Rotich voitti naisten sarjan uudella reittiennätysajalla 1.08.52. New Yorkin maratonin voittaja Kenian Edna Kiplagat oli toinen 1.09.00 ja äitiyslomalta palaava Yhdysvaltain Kara Goucher kolmas 1.09.03. Muita: 6. Jo Pavey GBR 1.09.33, 7. Jessica Augusto POR 1.10.00...

Video kisasta
Tulokset

lauantai 19. maaliskuuta 2011

Aktia cup juostiin lumisateessa

Vantaalla juostun Aktia cupin viimeisen osakilpailun ajaksi osui maamme yli kulkenut kapea lumisadekaistale. Vielä puoli tuntia ennen starttia keli näytti vielä kohtuullisen hyvältä. Heikko lumisade suurin piirtein suli asfaltille laskeuduttua. Sakein pyry sattui kuitenkin juoksijoiden epäonneksi juuri kilpailun ajaksi. Tien pinta muuttui hetkessä niljakkaan liukkaaksi sohjoksi. Useimmat valittelivatkin maalissa pidon puuttumista. Säiden herra oli tänään poikkeuksellisen ilkeällä päällä. Kuin piruuttaan noin tunti kilpailun lähtölaskennan jälkeen sade pikku hiljaa heikkeni ja keli olisi ollut juoksuun jälleen varsin suotuisa. Säiden valtias sai näin hupinsa ja juoksijat haastavan ja osin epämieluisan kisakokemuksen. Toivottavasti ensi pyhän Pori-juoksussa päästään juoksemaan sulalla asfaltilla. [Update] Harri Mannermaan haastattelu Hevoskuurissa.

323 juoksijaa säntäsi reitille.
Petteri Muukkonen oli varsin ylivoimaisessa johdossa jo alkumatkasta.
Suunnistajan hyvä lihaskunto pääsee vaikeissa olosuhteissa oikeuksiinsa.
Mankku ja Hytönen.
Z raastaa.
Minna.
Terhi.
Leena Puotiniemi voitti naisten sarjan.
Pasi veti Ice Powerin voimalla.
Terhi ja GS.

Miehet 10km
1. Muukkonen Petteri Sjundeå IF 32:49
2. Hellström Magnus Sundeå IF 33:59
3. Hytönen Tommi Kenttäurheilijat-58 34:17
4. Salo Jukka Kenttäurheilijat -58 34:52
5. Hyttinen Jukka Helsinki Triathlon 35:04
6. Henriksson Miika Viipurin Urheilijat 35:24
7. Pajula Kimmo Turun Metsänkävijät 35:25
8. Juuti Petri Kenttäurheilijat-58 35:30
9. Hall Andreas IF Femman 35:52
10. Rosholm Sami Keiteleen Kunto 35:53

Naiset 10km
1. Puotiniemi Leena IF Länken 37:44
2. Chydenius Nina Viipurin Urheilijat 38:14
3. Juuti Sari Kenttäurheilijat-58 38:24
4. Puranen Tiina Järvenkiertäjät 38:49
5. Nummela Minna Helsingin Kisa-Veikot 39:15
6. Lahtinen Anna PHSOTEY 40:56
7. Holopainen Anna-Riina Kenttäurheilijat-58 41:06
8. Heikura Ida Helsingin Kisa-Veikot 41:26
9. Uotila Erika VSV 41:37
10. Lahti-Koski Marjaana Viipurin Urheilijat 42:01

Tulokset



Kennesaw State yliopistossa opiskeleva Jaakko Nieminen juoksi Atlantassa 5000m aikaan 14.41,05, mikä riitti voittoon ja on hänen ja koulunsa uusi ennätys. Hienoa! Tulokset

tiistai 15. maaliskuuta 2011

MM-maastojen ennakkokatsaus


Maastojuoksun MM-kisojen näyttämönä toimii tänä vuonna Espanjan Punta Umbria. 15 000 asukkaan paikkakunta sijaitsee 350 000 asukkaan Huelvan kaupungin naapurissa Atlantin valtameren rannalla. Andalusian auringon alla maaperä on paahtunut kuivaksi ja kovaksi. Punta Umbrian urheilukentän viereisessä metsikössä kiertelevä kilpailureitti tuleekin olemaan nopea. Lähtö- ja maalialue sijaitsevat urheilukentällä.

Kenialaiset putsasivat pöydän viime vuoden Bydgoszczin MM-maastoissa, mitä mestaruuksiin tulee. Tuolloin kaikki neljä henkilökohtaista ja neljä joukkuemestaruutta matkasi ylätasankojen juoksijoiden maahan. Kenialaisten taso on jälleen kerran äärimmäisen kova. Jopa niin kova, että yksikään puolustava maailmanmestari ei selviytynyt tänä vuonna Kenian MM-maastokarsinnoista läpi. MM-maastoihin osallistuu 500 juoksijaa 55 valtiosta.

Miehet 12 km

Viimevuotisen maailmanmestarin Joseph Ebuyan alkukausi on ollut vaihteleva. Hän voitti Amorebietan ja Campaccion maastojuoksukilpailut, mutta notkahti Kenian karsinnoissa jääden MM-joukkueesta rannalle. Kenian joukkue heikentyi ainakin paperilla myös toisen suurjuoksijan jäädessä joukkueesta pois. Viime vuoden MM-maastojen nelonen ja 10 km maantiejuoksun ME-mies Leonard Komon sijoittui Kenian karsinnoissa kuudenneksi ja ansaitsi siinä mielessä paikkansa joukkueessa. Komon osallistui helmikuussa Puerto Ricon 10 kilometrin maantiejuoksuun ja sijoittui siellä neljänneksi. Erinäisten kommunikaatio-ongelmien ja väärinkäsitysten seurauksena Komonilla ei vastoin luuloaan ollut kuitenkaan Kenian yleisurheiluliiton lupaa kyseiseen ulkomaan kilpailumatkaan, ja hänet tiputettiin rangaistuksena pois joukkueesta.

Kahden potentiaalisen mestarin puuttuminen Kenian joukkueesta ei kuitenkaan sanottavasti vähennä maan mahdollisuuksia toistaa viime vuoden jackpottia. Kenian karsintojen ylivoimainen voittaja Geoffrey Mutai on miesten 12 kilometrin ykkösvoittajasuosikki. Mutain kevään päätavoite on huhtikuinen Bostonin maraton, ja kaikki harjoittelu on tähdännyt siihen. Kun kerran maastojuoksukin kulkee tässä vaiheessa kautta noin mallikkaasti, Rotterdamin maratonilla kosmisen kovan ajan 2.04.55 juosseen Mutain mestaruuden esteenä on todennäköisesti vain Kenian yleisurheiluliiton MM-maastoihin valmistava leiritys. Mikäli Mutai on voinut harjoitella oman pään mukaan, MM-maastojen voittajaa ei tarvitse tämän enempää arvuutella.

Vahvimmat haastajat Mutaille löytynevät omasta porukasta ja Etiopian joukkueesta. Ugandan Moses Kipsiro, Eritrean Teklemariam Medhin, Espanjan Ayad Lamdassem ja äskettäin pirteästi ratavitosta juosseet Australian Ben St. Lawrence ja Craig Mottram mielivät hekin kympin sakkiin. Pohjoismaisia värejä miesten kisassa edustavat viisi norjalaista ja yksi tanskalainen juoksija.

Naiset 8 km

Jos on Geoffrey Mutai sarjassaan ylivoimainen suosikki, on sitä myös Kenian Linet Masai naisten sarjassa. Kaksissa edellissä MM-maastoissa hopealle jäänyt Masai hallitsi suvereenisti maansa MM-maastokarsintoja. Masai on purjehtinut talven kisoissa voitosta voittoon. Ainoa tappio on tullut Sevillan maastojuoksukilpailussa. Tällöin Vivian Cheruiyot oli häntä vahvempi. Berliinin MM-kisoissa 5000 metriä voittanut Cheruiyot on todennäköisesti ainoa, joka voi laittaa Masaille kampoihin. Kenian kaksoisvoittoa ei estäne mikään.

Tällä kertaa Dibaban siskoksista viivalla on nuorin. Genzebellä on MM-maastoista saavutuksina mm. kaksi nuorten sarjan voittoa Edinburghista 2008 ja Ammanista 2009. Vanhempia siskoja Tiruneshia ja Ejagayehua ei ole viime vuosina paljoakaan kisoissa näkynyt. Dibaban lisäksi Etiopialla on asettaa kisaan myös kaksi muuta timantinkovaa juoksijatarta: Meselech Melkamu ja Wude Ayalew. Ensin mainittu ei esittelyjä tarvinne. Melkamulta löytyy MM-mitaleita niin hallista, ulkoradoilta kuin maastoistakin. Wude Ayalew puolestaan on Berliinin MM-kisojen kympin pronssimitalisti. Hänen ratamatkojen ennätyssarja 14.38,44 ja 30.11,87 on myös vertaansa vailla.

Kenian ja Etiopian naisia tiukimmin haastavat Bahrainin maileritykki Maryam Jusuf Jamal, Yhdysvaltain Pekingin olympialaisten kympin pronssimitalisti Shalane Flanagan, Iso-Britannian Charlotte Purdue ja Portugalin Sara Moreira. Espanjalaisyleisö odottaa menestystä maansa kärkijuoksijoilta Nuria Fernándezilta ja Natalia Rodríguezilta.

Nuorten sarjat

Nuorten miesten kahdeksalla kilometrillä talven hallisensaatiolle Kenian Isaiah Koechille tuskin löytyy vastusta. Kenialaisia haastaa tässäkin lähdössä pontevimmin etiopialaiset ja ugandalaiset juoksijat.

Kenia otti viime vuonna nuorten naisten sarjassa historiallisen neloisvoiton. Ennestään tuntematon kyky Janeth Kisa voitti Kenian MM-maastokarsinnat. Hän johdattanee maannaisensa jälleen jättimenestykseen. Vaikea on nimittäin kuvitella mitalikolmikkoa ilman kenialaisedustusta.

Perinteisellä maastojuoksumaalla Iso-Britannialla on kaikkiin sarjoihin täyden kahdeksan juoksijan edustus. Suomalaisjuoksijoita on tälläkin kertaa valitettavasti vain katsomon puolella. Sama pätee ruotsalaisiinkin.

TV2 kello 18:00-18:50

IAAF:n kisasivut
Järjestäjien kisasivut
Lähtölistat



Ranskan Sin le Noblessa juostiin Kansainvälisen Työväen Urheiluliiton (CSIT) maastojuoksun mestaruuskilpailut viime sunnuntaina. Miesten reilun yhdeksän kilometrin mittaisessa kilpailussa Antti-Pekka Niinistö sijoittui upeasti toiseksi. Antti Anttonen jäi niukasti palkintopallin ulkopuolelle ollen kilpailun neljäs. Veteraani-ikäiset Mikko Virta ja Teppo Syrjälä juoksivat hienosti kympin sakkiin. Virta oli kisan kuudes ja Syrjälä seitsemäs. Suomen joukkue voitti joukkuekilpailun.

Miehet 9284 m
1. Arnaud Crepieux Ranska 28.16
2. Antti-Pekka Niinistö Suomi 28.19
3. Kouider Bouregba Ranska 28.29
4. Antti Anttonen Suomi 28.34
5. Tahar Semlali Ranska 29.03
6. Mikko Virta Suomi 29.05
7. Teppo Syrjälä Suomi 29.15
6. Romain Savoyen Ranska 29.22
...
13. Juha Hellsten Suomi 30.08

Joukkuekilpailu
1. Suomi 19 p
2. Avenir Social Sin Le Noble 62 p
3. Csm Gennevilliers 86 p

Tulokset



Superveteranos Olavi Peura jälleen vauhdissa. Murcian puolikkaalla sarjavoitto ajalla 1.22.55. Tulokset

maanantai 7. maaliskuuta 2011

EM-hallit

Tässä pieni yhteenveto viikonlopun EM-halleista. Samat löpinät löytyvät myös Hevoskuurista.



Jonas Hammin kommentteja...

Saksan hallimestaruuteen johtaneesta Leipzigin 3000 metrin kisasta:

Hamm: Voitto ei tullut helposti, vaikka mestaruuteen vienyt kiri irtosikin lopulta vaivatta. Kaksi kierrosta ennen maalia tunsin itseni todella väsyneeksi. Katselin ympärilleni ja tajusin mitkä voittomahdollisuudet minulla mailerin nopeudella oli. Sain siitä lisää virtaa ja loppu onkin historiaa. Saksan mestaruus on kova juttu ja toi lisää itseluottamusta EM-kisoihin.

EM-halleista ennakkoon:

Hamm: Kuntoni on hyvä ja harjoitteluni on sujunut erinomaisesti kumpaakin matkaa ajatellen. Ensisijainen tavoitteeni on päästä finaaliin, joten päätimme valmentajani kanssa keskittyä 3000 metrille. Juoksen siis perjantaina kolmosen alkuerät ja toivottavasti myös lauantain finaalissa.

1500 metriä on toki jatkossakin päämatkani ja tavoitteeni on ensi kesänä juosta viime kesän tapaan alle 3.40 ja päästä Daegun MM-kisoihin. Syksyn ja talven aikana olen koittanut parantaa kestävyyttäni ja siinäkin mielessä 3000 metrin kilpailut ovat sopineet hyvin kilpailuohjelmaani. Emme ole muuttaneet harjoitteluani aiemmasta mitenkään merkittävästi. Viime talvista poiketen olen tänä vuonna enemmän keskittynyt hallikauteen. Tavallisesti harjoittelen merenpinnan tasolla. En siis käy vuoristossa. Kevään suunnitelmissa on kaksi leiriä Portugalissa. Kunhan vaan pysyn terveenä ja ehjänä, niin tulostakin tulee.

3000 metrin alkukilpailun jälkeen:

Hamm: Well... Olipa paska kisa. Eräjaossa sattui hieman huono tsäkä. Jouduin toiseen erään. Ensimmäinen kilometri oli hidas, kuten myös toinen. Tästä seurasi paljon tönimistä, ohittelua ja jarruttelua. Varsinaista vauhtileikittelyä, mikä söi paljon voimiani. Peli oli osaltani ohi jo 3-4 kierrosta ennen maalia. Loppumatka oli sitten pelkkää kärsimystä. Kolmannessa erässä pidettiin vauhtia. Se olisi sopinut minulle tässä kunnossa paremmin. Niin, 1500 metrin alkuerät olisivat huomenna, mutta päätös siihen lajiin osallistumisesta piti tehdä jo eilen, joten kisat ovat osaltani ohi.

Albufeira

Viime vuoden kympin komeetta Josphat Kiprono Menjo voitti 10 kilometrin mittaisen Almond Blossom maastojuoksukilpailun Portugalin Albufeirassa sunnuntaina. Naisten kuuden kilometrin mittaisen kilpailun nopein oli Unkarin Aniko Kalovics. Naisten kisassa nähtiin myös kotimaista väriä.

Miehet 10km
1.  Josphat Kiprono Menjo KEN  30.21
2.  Manuel Damião POR  30.31
3.  Licínio Pimentel POR  30.38
4.  Marco Morgado POR  30.48
5.  José Rocha POR  30.54
6.  Nuno Costa POR  30.56
7.  Sergey Lukin RUS  31.17
8.  Manuel Ferraz POR  31.24

Naiset 6km
1.  Aniko Kalovics HUN  19.38
2.  Fionnuala Britton IRL  19.43
3.  Ana Dias POR  20.07
4.  Anália Rosa POR  20.20
5.  Gulnara Samitova – Galkina RUS  20.29
6.  Cristina Holt NOR  20.54
7.  Inna Poluskina RUS  21.10
8.  Mira Tuominen FIN  21.15
9.  Minna-Maria Kangas FIN 21.55

10.  Johanna Kykyri FIN 21.57

Tulokset



Barcelonan maratonilla Susanna Raitamäki juoksi 3.07.58. Nopein kotimainen mies oli Sören Silverström 3.12.35. Tää on Tilastopajan mukaan kauden kotimainen kärkitulos?!? Uutisvuodon Baba Lybeckin aika oli 4.22.32.

Tulokset



Cartagenan puolikkaalla Peuran Olli otti jälleen kerran sarjavoiton veteraaneissa. Tällä kertaa ajalla 1.23.55. Hienoa! On se hurja. On se!

Tulokset



Mårten Boström sijoittui Kilimanjaron puolimaratonilla sijalle 62. ajalla 1.11.56. Kilpailun voitti Kenian Michael Kamau 1.03.50.

Tulokset

keskiviikko 2. maaliskuuta 2011

Pieniä ja suuria onnistumisia


Lähdin eilen tiistaina töistä tarpeeksi ajoissa pois, että ehdin katsomaan miesten 15 kilometrin perinteisen tyylin MM-hiihtoa telkkarista. Jo aamusta oli pieni kutina, että tänään voidaan nähdä jotain poikkeuksellista, varsinkin kun jo edellispäivänä koettiin naisten perinteisen kympillä uskomatonta suomalaisten venymistä -> kaikki viisi naista 18 sakissa, neljä naista kahdeksan joukossa ja kaiken kruununa Aino-Kaisa Saarisen taistelupronssi!

Etiäinen piti kutinsa. Happo Heikkinen teki sen mihin harva uskoi! Kultaa tuli sensaatiomaisen jäätävällä tavalla. Ei siinä ollut kotikatsomonkaan riemulla rajoja. Tällaiset onnistumiset ovat kieltämättä penkkiurheilijalle ikimuistoisia kokemuksia. Niin vain vielä tänäkin päivänä löytyy kestoihmeitä Suomi-neidon helmoista, vaikka kovasti on yritetty sitkeitä yrittäjiä lytätä.

Jos joku mies on jämpti, niin se on Heikkisen Masa. Asiat analysoidaan ja esitetään realistisesti ja ennen kaikkea suoraan. On kumma jos jostain löytyy joku, joka ei näin mutkattomalle ja rehelliselle miehelle soisi menestystä. Muutkin mieshiihtäjämme suoriutuivat eilisestä urakastaan erinomaisesti. Musti oli viides, Nousiainen kahdeksas ja Similä 16. Varsinkin kahden jälkimmäisen (erityisesti Similän, joka ei kuulu A- tai B-maajoukkueeseen!) venyminen oli iloisen positiivinen yllätys ja hatunnoston paikka!

Kaksi Holmenkollenilla hiihdettyä väliaikalähtökilpailua on ainakin median nostamien otsikoiden mukaan osoittanut voitelun suuren merkityksen haastavissa olosuhteissa. Joidenkin urheilijoiden tulostason romahdus ei silti voi selittyä pelkästään sillä. Tuloslistoja selatessa tulee väkisinkin mieleen kisojen alla esitelty uusi doping-testi. Pelkästään pelotevaikutuksella voi olla oma osansa suksen luistamattomuuteen. Hyvä niin! Kaurapuurolla yltää edelleen korkealle! MOT.

Onnistumisia on isompaa ja pienempää kaliiberia. Muistan omalta kohdaltani parikin, kun oikein pinnistän. Parisen kesää sitten tein mäkiharjoitusta vammasta toipuvan juoksijan kanssa. Hänellä oli mennyt kevät ja kesä piloille jalkavaivan vuoksi, mutta hän ei sitä jäänyt sen enempää surkuttelemaan, vaikka panokset olivat sangen kovat. Varovainen mäkiharjoitus oli ensimmäisiä jalkaa ja kuntoa testaavia harjoituksia, mitä tämä juoksija teki. Ilmassa oli epävarmuutta ja ehkä myös pientä pelonsekaista odotusta, miten kroppa vastaa harjoitukseen. Kinttu kesti rääkin ja juoksijan vire osoitti korvaavien harjoitusten säilyttäneen aiemmin saavutettua kuntotasoa vähintäänkin hyvin, pitkästä juoksutauosta huolimatta. ”I’m back!”, oli päättäväisen lyhyt ja iloinen toteamus. Syksyllä nähtiin uusi maratonenkka.

Viime vuoden henkilökohtaisista onnistumisista jäi mieleen Yyterin piikki. Voitolla ei niinkään ollut merkitystä, vaan tavalla miten helpolla selätin 22 kilometriä. Jolkotin kuin susi läpi Yyterin metsien luottaen täysin omiin tuntemuksiini. Kysehän oli maratonvauhtisesta harjoituksesta. Matkanteko oli helppoa ja kellon mukaan ihan joutuisaakin. Itse asiassa silloin tuntui siltä, että sitä vauhtia olisi voinut juosta vaikka maailmantappiin. Sitä fiilistä makustelen aina silloin tällöin.



Jonas Hamm voitti Saksan hallimestaruuden 3000 metrillä 8.05,53 Leipzigissä.

Jussi Lammi oli kuudes 10.75 km katujuoksussa Torreviejassa. Olavi Peura voitti samassa kisassa veteraanisarjan ylipitkän puolikkaan ajalla 1.27.22.

Hevoskuurilla oma toimittaja Oslon MM-hiihdoissa. Kannattaa seurata uutisointia.

Viikonlopun Pariisin EM-halleihin lähtee 12 suomalaisurheilijaa.

EM-hallit näkyvät TV2:lla seuraavasti:
Pe: 15:45-17:00 ja 19:50-20:30
La: 14:45-15:50 ja 20:10-21:00
Su: 12:45-13:20 ja 16:45-18:50

EM-hallit näkyvät Eurosportilla seuraavasti:
Pe: 10:00-12:30 ja 17:45-20:00
La: 18:50-20:00
Su: 16:30-19:00

Repolan blogi

Raskaasti