tiistai 15. maaliskuuta 2011

MM-maastojen ennakkokatsaus


Maastojuoksun MM-kisojen näyttämönä toimii tänä vuonna Espanjan Punta Umbria. 15 000 asukkaan paikkakunta sijaitsee 350 000 asukkaan Huelvan kaupungin naapurissa Atlantin valtameren rannalla. Andalusian auringon alla maaperä on paahtunut kuivaksi ja kovaksi. Punta Umbrian urheilukentän viereisessä metsikössä kiertelevä kilpailureitti tuleekin olemaan nopea. Lähtö- ja maalialue sijaitsevat urheilukentällä.

Kenialaiset putsasivat pöydän viime vuoden Bydgoszczin MM-maastoissa, mitä mestaruuksiin tulee. Tuolloin kaikki neljä henkilökohtaista ja neljä joukkuemestaruutta matkasi ylätasankojen juoksijoiden maahan. Kenialaisten taso on jälleen kerran äärimmäisen kova. Jopa niin kova, että yksikään puolustava maailmanmestari ei selviytynyt tänä vuonna Kenian MM-maastokarsinnoista läpi. MM-maastoihin osallistuu 500 juoksijaa 55 valtiosta.

Miehet 12 km

Viimevuotisen maailmanmestarin Joseph Ebuyan alkukausi on ollut vaihteleva. Hän voitti Amorebietan ja Campaccion maastojuoksukilpailut, mutta notkahti Kenian karsinnoissa jääden MM-joukkueesta rannalle. Kenian joukkue heikentyi ainakin paperilla myös toisen suurjuoksijan jäädessä joukkueesta pois. Viime vuoden MM-maastojen nelonen ja 10 km maantiejuoksun ME-mies Leonard Komon sijoittui Kenian karsinnoissa kuudenneksi ja ansaitsi siinä mielessä paikkansa joukkueessa. Komon osallistui helmikuussa Puerto Ricon 10 kilometrin maantiejuoksuun ja sijoittui siellä neljänneksi. Erinäisten kommunikaatio-ongelmien ja väärinkäsitysten seurauksena Komonilla ei vastoin luuloaan ollut kuitenkaan Kenian yleisurheiluliiton lupaa kyseiseen ulkomaan kilpailumatkaan, ja hänet tiputettiin rangaistuksena pois joukkueesta.

Kahden potentiaalisen mestarin puuttuminen Kenian joukkueesta ei kuitenkaan sanottavasti vähennä maan mahdollisuuksia toistaa viime vuoden jackpottia. Kenian karsintojen ylivoimainen voittaja Geoffrey Mutai on miesten 12 kilometrin ykkösvoittajasuosikki. Mutain kevään päätavoite on huhtikuinen Bostonin maraton, ja kaikki harjoittelu on tähdännyt siihen. Kun kerran maastojuoksukin kulkee tässä vaiheessa kautta noin mallikkaasti, Rotterdamin maratonilla kosmisen kovan ajan 2.04.55 juosseen Mutain mestaruuden esteenä on todennäköisesti vain Kenian yleisurheiluliiton MM-maastoihin valmistava leiritys. Mikäli Mutai on voinut harjoitella oman pään mukaan, MM-maastojen voittajaa ei tarvitse tämän enempää arvuutella.

Vahvimmat haastajat Mutaille löytynevät omasta porukasta ja Etiopian joukkueesta. Ugandan Moses Kipsiro, Eritrean Teklemariam Medhin, Espanjan Ayad Lamdassem ja äskettäin pirteästi ratavitosta juosseet Australian Ben St. Lawrence ja Craig Mottram mielivät hekin kympin sakkiin. Pohjoismaisia värejä miesten kisassa edustavat viisi norjalaista ja yksi tanskalainen juoksija.

Naiset 8 km

Jos on Geoffrey Mutai sarjassaan ylivoimainen suosikki, on sitä myös Kenian Linet Masai naisten sarjassa. Kaksissa edellissä MM-maastoissa hopealle jäänyt Masai hallitsi suvereenisti maansa MM-maastokarsintoja. Masai on purjehtinut talven kisoissa voitosta voittoon. Ainoa tappio on tullut Sevillan maastojuoksukilpailussa. Tällöin Vivian Cheruiyot oli häntä vahvempi. Berliinin MM-kisoissa 5000 metriä voittanut Cheruiyot on todennäköisesti ainoa, joka voi laittaa Masaille kampoihin. Kenian kaksoisvoittoa ei estäne mikään.

Tällä kertaa Dibaban siskoksista viivalla on nuorin. Genzebellä on MM-maastoista saavutuksina mm. kaksi nuorten sarjan voittoa Edinburghista 2008 ja Ammanista 2009. Vanhempia siskoja Tiruneshia ja Ejagayehua ei ole viime vuosina paljoakaan kisoissa näkynyt. Dibaban lisäksi Etiopialla on asettaa kisaan myös kaksi muuta timantinkovaa juoksijatarta: Meselech Melkamu ja Wude Ayalew. Ensin mainittu ei esittelyjä tarvinne. Melkamulta löytyy MM-mitaleita niin hallista, ulkoradoilta kuin maastoistakin. Wude Ayalew puolestaan on Berliinin MM-kisojen kympin pronssimitalisti. Hänen ratamatkojen ennätyssarja 14.38,44 ja 30.11,87 on myös vertaansa vailla.

Kenian ja Etiopian naisia tiukimmin haastavat Bahrainin maileritykki Maryam Jusuf Jamal, Yhdysvaltain Pekingin olympialaisten kympin pronssimitalisti Shalane Flanagan, Iso-Britannian Charlotte Purdue ja Portugalin Sara Moreira. Espanjalaisyleisö odottaa menestystä maansa kärkijuoksijoilta Nuria Fernándezilta ja Natalia Rodríguezilta.

Nuorten sarjat

Nuorten miesten kahdeksalla kilometrillä talven hallisensaatiolle Kenian Isaiah Koechille tuskin löytyy vastusta. Kenialaisia haastaa tässäkin lähdössä pontevimmin etiopialaiset ja ugandalaiset juoksijat.

Kenia otti viime vuonna nuorten naisten sarjassa historiallisen neloisvoiton. Ennestään tuntematon kyky Janeth Kisa voitti Kenian MM-maastokarsinnat. Hän johdattanee maannaisensa jälleen jättimenestykseen. Vaikea on nimittäin kuvitella mitalikolmikkoa ilman kenialaisedustusta.

Perinteisellä maastojuoksumaalla Iso-Britannialla on kaikkiin sarjoihin täyden kahdeksan juoksijan edustus. Suomalaisjuoksijoita on tälläkin kertaa valitettavasti vain katsomon puolella. Sama pätee ruotsalaisiinkin.

TV2 kello 18:00-18:50

IAAF:n kisasivut
Järjestäjien kisasivut
Lähtölistat



Ranskan Sin le Noblessa juostiin Kansainvälisen Työväen Urheiluliiton (CSIT) maastojuoksun mestaruuskilpailut viime sunnuntaina. Miesten reilun yhdeksän kilometrin mittaisessa kilpailussa Antti-Pekka Niinistö sijoittui upeasti toiseksi. Antti Anttonen jäi niukasti palkintopallin ulkopuolelle ollen kilpailun neljäs. Veteraani-ikäiset Mikko Virta ja Teppo Syrjälä juoksivat hienosti kympin sakkiin. Virta oli kisan kuudes ja Syrjälä seitsemäs. Suomen joukkue voitti joukkuekilpailun.

Miehet 9284 m
1. Arnaud Crepieux Ranska 28.16
2. Antti-Pekka Niinistö Suomi 28.19
3. Kouider Bouregba Ranska 28.29
4. Antti Anttonen Suomi 28.34
5. Tahar Semlali Ranska 29.03
6. Mikko Virta Suomi 29.05
7. Teppo Syrjälä Suomi 29.15
6. Romain Savoyen Ranska 29.22
...
13. Juha Hellsten Suomi 30.08

Joukkuekilpailu
1. Suomi 19 p
2. Avenir Social Sin Le Noble 62 p
3. Csm Gennevilliers 86 p

Tulokset



Superveteranos Olavi Peura jälleen vauhdissa. Murcian puolikkaalla sarjavoitto ajalla 1.22.55. Tulokset

4 kommenttia:

Sanna kirjoitti...

Jambo! Kenialaisilla on viime vuoden supermenestyksen johdosta varmasti kovat paineet. Daily Nation on kirjoittanut joka paiva laajoja ennakkojuttuja MM-maastoihin valmistautuvasta joukkueesta. Innolla odottelemme sunnuntain "kisastudiota" :).

moguli kirjoitti...

Epäilemättä siellä juoksun Mekassa on MM-maastojen aikaan ilo ja juhlat ylimmillään! Nakutakia siku njema! :)

moguli kirjoitti...

Tuorein Athletics Weekly muistuttaa jälleen kerran Suomen joukkueen osallistumattomuudesta MM-maastoihin. Suomi ei ole toki ainoa valtio, joka ei lähetä sitä ensimmäistäkään edustajaansa kisoihin, mutta jonkinlaista kestävyysjuoksuhistoriaa Suomellakin puolustettavana on. Kahdesta vaihtoehdosta no-show on huonompi, vaikka juoksijamme sijoittuisivatkin jälkijoukkoihin. Ei häviämistä tarvitse pelätä. Muistakaamme Pierre de Coubertinin periaate ”tärkeintä ei ole voitto, vaan jalo kilpa”. MM-maastot kieriskelee henkitoreissaan ja kyllä Suomenkin pitäisi osallistua elvytystalkoisiin. Mielipiteitä?

Anonyymi kirjoitti...

Myöhästynyt mielipide on, että olisihan se kiva, jos suomalaisia olisi. Mutta: Nykyisetkin suomalaiset tuntuvat kilpailevan liian ympäri-vuoden. Kunnollista kuntohuippua ei enää saada kertaakaan, kun maastoista mennään maantien kautta (vaiu toisinpäin) radalle ja taas maastoon ja maantielle.

Kun juoksijoita on niin vähän, niin ei löydy erikoismiehiä kaikkeen. Etenkään laadukkaita. Mutta joo... (Itse en ole niin kiinnostunut maastoista, vaan tiejuoksujen ja ratajuoksujen imu on suurempi) Mutta onhan maastoissakin hienoutensa... Sama lääke kuin kaikkeen suomalaiseen juoksuun: lisää harrastajia on pakko saada.

t.yökyöpeli