sunnuntai 20. maaliskuuta 2011

MM-maastot

Kenia vei viime vuonna vuonna kaikki mahdolliset kultamitalit. Tänä vuonna kenialaisten hallinta ei ollut yhtä musertavaa, mutta kuusi kultamitalia kertonee kansakunnan olevan edelleen maailman maastojuoksumaa numero yksi! Punta Umbrian MM-maastoissa kenialaisten täyskädestä lipsahti kaksi kultamitalia naapurimaa Etiopiaan: miesten 12 kilometrin ja nuorten naisten joukkuekilpailun kultamitalit.

Miehet 12 km

Kovapintainen nurmirata oli rakennettu ilmeisesti siirtonurmesta juuri tätä tapahtumaa varten. 12 kilometriä juostiin kuutena kahden kilometrin kierroksena. Jokaisella kierroksella oli kaksi pientä mäennyppylää ja yhdeksän ylitettävää tukkiestettä.

Kilpailun vauhti oli odotetun kova. Poimittakoon esimerkiksi vaikkapa viiden kierroksen, eli noin 10 kilometrin väliaika 28.21! Kärjessä vauhtia pitivät Itä-Afrikan juoksijat. Kilpailun puolivälistä lähtien päävastuun veturina otti Kenian Mathew Kisorio. Hän nyki, kiristi, kurkki ja taas kiihdytti vauhtia kierros kierrokselta. Tähän vauhtileikittelyyn kypsyi mm. ennakkosuosikki Kenian Geoffrey Mutai. Viimeisellä puolella kilometrillä mitaleista oli taistelemassa Kisorion lisäksi Etiopian Imane Merga ja Kenian Limo, Tanui ja Chepkok.

Niin vain kävi, että ahkera työ ei kiittänyt tänään tekijäänsä vaan Kisorio jätettiin loppukirissä neljänneksi. Voittoon irtosi viime kesän ratasirkuksessa monia kirivoittoja napsinut Merga. Toiseksi kurotti Kenian joukkueessa Leonard Komonin tilalle nostettu Paul Tanui. Pronssia sai Vincent Chepkok. Kenia voitti joukkuekilpailun ylivoimaisesti 14 pisteellään. Etiopia oli toinen 38 pisteellä ja Uganda kolmas 49 pistettä.

Eurooppalaisista parhaiten sijoittui isäntämaa Espanjan Ayad Lamdassem 16. Nuorten norjalaisjuoksijoiden kokonaispanos oli myös mainittavan hyvä. Sindre Buraasin 26. sija voidaan laskea jopa erinomaiseksi.

Naiset 8 km

Jo ensimmäisen kilometrin jälkeen noin 15 naisen kärkijoukko oli karannut omille teilleen. Ryhmän muodostivat pääasiassa Kenian ja Etiopian juoksijattaret, piristävänä poikkeuksena Yhdysvaltain Shalane Flanagan.

Kilpailun loppupuolella ennakkosuosikkeina kisaan lähteneet Kenian Vivian Cheruiyot ja Linet Masai karkasivat muilta. Taistelu kullasta ja hopeasta oli käytännössä ohi noin puolisen kilometriä ennen maalia. Linet Masain oli jälleen tyytyminen himmeämpään mitaliin Cheruiyotin juhliessa kultaa. Takajoukoissa Shalane Flanagan teki tasaisen ja kontroloidun juoksun, nousten lopussa hyytyvien etiopialaisten ohitse peräti pronssille. Iso-Britannian 19-vuotias Charlotte Burdue sijoittui parhaana eurooppalaisena sijalle 14.

Kenia voitti joukkuekilpailun 15 pisteellään. Etiopialle hopea (29p) ja Yhdysvalloille pronssi (57p).

Nuorten kisat

Alle parikymppisten miesten kisassa ennakkosuosikki Isaiah Koech hyytyi kymmenenneksi, maanmiehensä Geoffrey Kipsang Kamwororin viedessä voiton. Viime kesänä Suomessakin kisoja juossut Kipsang johti käytännössä kilpailua koko matkan ajan. Iso-Britannian Jonathan Hay oli paras eurooppalainen juoksija. Hän sijoittui 39. Joukkuekilpailussa mitalit menivät seuraavasti: Kenia 20p, Etiopia 24p ja Uganda 50p.

39. Jonathan Hay GBR 24:35

Nuorten naisten kilpailu oli kenialaisten hallintaa alusta melkein loppuun saakka. Kenian Faith Chepngetich Kipyegon voitti maalleen kultamitalin, mutta muut mitalit ja joukkuekultakin lipsahtivat Etiopian naisille. Parhaana eurooppalaisena sijoittui Iso-Britannian Emelie Gorecka 15. sijallaan. Joukkuemitalit menivät siis seuraavasti: Etiopia 17p, Kenia 19p ja Japani 75p.