perjantai 13. maaliskuuta 2009

Häkää pönttöön

EM-halleissa 60 metrillä kultaa voittanut ja välierissä huikean Euroopan ennätysajan 6.42 juossut Dwain Chambers kaivaa taas verta nenästään kaveeraamalla Victor Conten kanssa. Mitenkähän hiihtomaailmassa reagoitaisiin, jos mahdollisen paluun tekevien karpaasien tai suomalaisten nykyhiihtäjien menestyksen taustahenkilöksi paljastuisi jälleen K-P Kyrö?

Inside the Gamesin artikkelissa mainitaan Chambersin käyttävän nykyään EPO:n sijaan eräänlaista hypoxicatoria (happivajaussimulaattori). Vehje siis simuloi korkeaa ilmanalaa. Hengittäessä ko. filtterin läpi keuhkoihin menevässä ilmassa olisi mainosten mukaan jopa yhtä niukasti happea kuin 6500 metrin korkeudessa. Tulee mieleen 80-luvun häkäpöntöt joiden kanssa mm. silloiset hiihtäjät treenasivat...

Yksi hurjimmista harjoittelumuodoista on pönttöharjoittelu. Siinä "urheilija pakottaa itsensä hidasta tukehtumista muistuttavaan tilaan. Pönttöharjoittelu valmistaa korkean paikan leirejä varten ja siitä sanotaan, että se on "modernin kestävyysurheilun valmennuskeksinnöistä kenties pirullisin".

Marja-Liisalle selässä kannettava laite on tuttu eikä hän tunne enää klaustrofobiaa sen suhteen, mutta silti "katselee laitetta lievällä vastenmielisyydellä". Vuoristoharjoitteluaan varten hän totuttautuu "pitkin kesää tihentyvästi tukehtumisen tunteeseen".

Kenelle tahansa ensimmäinen kokemus pöntön kanssa liikkumisesta on hirvittänä. Jo reipas kävely pakottaa ensikertalaisen repimään hätäisesti suukappaleessa olevan läpän auki ja huohottamaan kuin olisi hukuksissa.

Kiivetessään loivaa rinnettä - - hän heti tuntee tukahtumisen aallon ja alkaa repiä kehnoa ilmaa kiihkeästi keuhkoihinsa, jotka jo mäen päällä vaativat epätoivoisesti selitystä. Mutta hän tietää tämän olevan harjoituksen tarkoitus - - kunnes vauhtia on pakko näkökentän mustumisen ja ankaran kivun takia hellittää.

Kun rasitus on äärimmillään, hänestä tuntuu, etteivät lihakset jaksa millään vetää keuhkoja auki ja että kylkiluiden kehykset ovat repeämäisillään krampinomaisista kiskaisuista. - - seuraavina päivinä rintakehä tuntuu siltä kuin sen yli olisi ajettu traktorilla: jokainen lihas on arka ja särkevä.


Leena Elenius: Kattokaa! Ihiminen hiihtää!

Universal Sports näyttää Haagissa juostavan City-Pier-City-puolikkaan suorana netissä huomenna lauantaina klo. 15.30. Hailehan kuulemma tavoittelee 28. ME:tä... Ryan Hall on joutunut skippaamaan kisan, nyyh. Tuleva Bostonin maraton on hänen kauden päätavoitteensa.

Rotkirchin EM-hallikisasta voi tarkemmin lukea Robbanin omasta blogista. Kiitokset linkkivinkistä blogin lukijalle.

Ei kommentteja: