perjantai 6. maaliskuuta 2009

Torino

Suomalaisista kestokoneista pääsivät EM-hallien ensimmäisenä päivänä irti 800 metrin juoksijat Karin Storbacka ja Robert Rotkirch sekä 1500 metrin kiituri Mari Järvenpää.

Naiset 800m alkuerät

Kasilla alkuerät kuulostavat varsin turhilta, kun naisia on lähtölistalla vain 14. Tästä joukosta sitten pitäisi karsia kaksi pois! Naiset on jaettu kolmeen erään, joista kustakin menee jatkoon kaksi parasta sekä kuusi aikojen perusteella. Karin Storbacka juoksee kolmannessa eli viimeisessä erässä. Odotettavissa on kaikesta päätellen kovavauhtinen kilpailu. Varsinkin kun Karinin kanssa juoksee mm. Italian Elisa Cusma.

Storbacka tuulettaa voittoa viime suven Kalevan Kisoissa.

Ensimmäisessä erässä ei pidetty aivan mahdotonta vauhtia. Britti Meadows tyylitteli helppoon erävoitoon ajalla 2.03,11. Erän neljäs oli Ukrainan Tverdostup 2.04,24. Näillä spekseillä Karinilta vaadittaisiin välieriin selviytyäkseen pieni ennätysparannus. Ei paha. Toisen erän veivät rintarinnan maaliviivan ylittäneet britti Okoro 2.04,96 ja Ukrainan Petlyuk 2.05,01. Kahden erän jälkeen voimmekin vetää jälleen nerokkaan johtopäätöksen, että Karinilta riittäisi jatkopaikan varmistamiseksi vähintään loppuaika 2.05,46 (tai kovempi) tai sijoittuminen erässään kahden sakkiin.

Karinin erässä vauhtia pitivät Italian Cusma ja Ukrainan Lupu. Storbacka sinnitteli koko matkan joukon viimeisenä tavoitteena saavuttaa välieriin riittävä loppuaika. Venäjän Zbrozhek kiri loppusuoralla erävoittoon 2.03,74 ja Storbackan aika 2.05,17 riittää kevyesti välieriin. Grattis!

Miehet 800m alkuerät

Miesten kasin alkueriin on ilmoittautunut 19 atleettia. Eriä on neljä ja näistä välieriin pääsevät kunkin erän kaksi parasta sekä neljä aikojen perusteella. Mikko Lahtio joutui jättämään kisat väliin pitkittyneen flunssan vuoksi. Robert Rotkirch juoksee ensimmäisessä erässä.

Paikoillenne, valmiit, pam! Rotkirch pinkaisi ennakkoluulottomasti heti paukusta kärkeen. Eka nelkku meni Robbanin komennossa 58.41. Robert lähti vikalle kiekalle toisena, Puolan konsonanttihirmu Kszczotin ottaessa 600 metrin väliajan suhisten nimiinsä. Vimosella satasella Rotkirch piti hyvin ulkoradalla juosseen Saksan Baushingerin takanaan, mutta sisäpuolelta luikahti harmittavasti ohitse Espanjan Olmedo. Rotkirchin loppuaika on 1.52,32. Jatkopaikka on siinä ja siinä... Riippuu seuraavien erien vauhdeista...

Ruotsin Mattias Claesson on hurjassa kunnossa. Kasin toisessa erässä hän kirjaimellisesti käveli maaliviivan ylitse voittajana ajassa 1.47,83! Tässä erässä kaikki juoksivat alle Rotkirchin ajan, joten jo nyt jatkopaikka näyttää erittäin epätodennäköiseltä.

Kolmannessa erässä alku suurin piirtein vältellään kaatumista nokilleen. Eka nelkku nimittäin hiivitään aikaan 62,08. Maalin lähestyessä vauhti kiihtyy ja Puolan Lewandowski vie lopulta tähän mennessä hitaimman erän ajalla 1.54,19. Robertilla on vielä pienet mahkut jatkoon, mikäli viimeisessä erässä enintään kolme parasta ovat häntä nopeampia.

Neljännessä eli viimeisessä alkuerässä voittoon kiri vaivattomasti ite Borza 1.48,11. Loputkin kaiffarit tulivat sen verran ripeästi maaliin, että Rotkirch jää valitettavasti ulos välieristä.

Naiset 1500m alkuerät

18 naista tavoittelee suoraa loppukilpailupaikkaa. Kahdesta alkuerästä pääsee loppukilpailuun kolme parasta sekä kolme aikojen perusteella. Mari Järvenpää juoksee jälkimmäisessä erässä.

Ekassa erässä juostiin sopuisasti aina vimpalle kiekalle asti. Venäjän Zolotova kiri erävoittoon 4.11,31. Slovenian Roman ja Puolan Chojecka olivat seuraavat varmuudella jatkoon juosseet. Kovaa saa Marikin erässään painella, että selviytyy loppukilpailuun. Tällä hetkellä finaaliin mentäisiin ajalla 4.13,40. Toinen alkuerä. Dude, Mari ei starttaakkaan. Syy tuntematon. No, se siitä sitten. Toivottavasti ei mitään vakavampaa. [update] Marilla kramppasi pohje alkuverkassa. Mitään ei ole rikki, mutta kilpaileminen oli tänään mahdotonta. Tsemiä!

Tulokset

Ei kommentteja: