tiistai 3. maaliskuuta 2009

Tapaus Dwain Chambers


Brittiläisen pikajuoksun paha poika Dwain Chambers puhuttaa jälleen – tällä kertaa kirjallaan Race Against Me: My Story. Kirja julkaistaan 9. maaliskuuta.

Kertauksen vuoksi, näinhän se meni: Chambers jäi doping-testissä kiinni THG-steroidin käytöstä loppuvuodesta 2003, kun IAAF seuloi uudestaan Pariisin MM-kisoissa annettuja näytteitä. THG oli BALCO-laboratorion kehittämä anabolinen steroidi, jota ei osattu etsiä dopingtesteissä ennen vuotta 2003, kunnes valmentaja Trevor Graham paljasti aineen Yhdysvaltain antidopingtoimikunnalle. Myöhemmin Chambers tunnusti käyttäneensä kiellettyjä aineita jo vuodesta 2002.

Dwain Chambers on palannut menestyksekkäästi juoksuradoille kilpailukiellon ja rugby-kokeilujen jälkeen. Paluu on kuohuttanut saarivaltakunnan yleisurheiluväkeä ja Mr Chambers on saanut mediassa runsaasti palstatilaa. Kilpailumahdollisuudet ovat olleet toistaiseksi rajoitettuja, sillä kutsuja esimerkiksi Grand Prix-kisoihin ei ole tullut doping-taustan vuoksi. Myös olympiakisat Pekingissä jäivät väliin kovasta väännöstä oikeusistuimissa huolimatta, sillä Iso-Britannian Olympiakomitea ei huoli joukkueeseensa kielletyistä aineista kiinnijääneitä urheilijoita. Halliyleisurheilun MM-kilpailussa Valenciassa 2008 Chambers otti 60 metrillä hopeaa, ja osallistuu myös tulevana viikonloppuna Torinon halli EM-kisoihin.



Kirjassaan Chambers kertoo uransa olleen taitekohdassa MM-kisoissa 2001. Lahjakas ja kovaa treenannut pikajuoksija oli kuin vastaantulija jenkkisprinttereihin verrattuna. Dwain päätti hakea uusia tuulia juoksuunsa Amerikasta ja aloitti Remi Korchemnyn valmennuksessa alkuvuodesta 2002. Korchemny kuului BALCO-laboratorion henkilökuntaan, ja tutustutti Chambersin BALCO:n johtajaan Victor Conteen. Conte kertoi Chambersille, kuinka suurin osa amerikkalaissprinttereistä urheili steroidien voimalla, ja mikäli heitä vastaan aikoi pärjätä, ainoa mahdollisuus oli yhdistää kovaan harjoitteluun farmakologinen taustatuki. Ja niin Dwain lähti leikkiin mukaan ja tuloskehitys nousuun…

Brittilehti Daily Mail julkaisee katkelmia Chambersin elämäkerrasta. Otteista voi esimerkiksi lukea, mitä kaikkea käytettiin, ja kuinka Dwain yllätettiin kotoaan dopingtestiin juuri kesken aineiden annostelun. Toinen katkelma kertoo, kuinka käsimatkatavarat tutkittiin lentokentällä, ja matka jatkui, vaikka laukusta löytyi THG:tä, testosteronivoidetta sekä kasvuhormoni- ja EPO-ampulleja kylmäpakkauksissa… Huh, huh!

Urheilun doping-paljastukset ovat raakaa luettavaa. Tunnetilat vaihtelevat maallikolla hämmästyksestä ärtymykseen. Ihmetyttää, kuinka moni periaatteessa fiksun oloinen ihminen onkaan aikojen saatossa ajautunut kiellettyjen aineiden maailmaan. Ja oma lukunsa on tietysti joidenkin karpaasien surkuhupaisat selittelyt harmaista alueista.

Omaa ehdottomuuttaan lääkeaineiden väärinkäyttöön voi pohtia mielessään vaikka seuraavalla, tosin naivilla esimerkillä: Kuvittele, että julkaistaisiin tutkimustulos, jonka mukaan kympin ajasta lähtisi minuutti pois, kun syö 10 Buranaa päivässä kahden viikon ajan. Kokeilisitko? Buranahan ei ole edes reseptilääke. Et kuolisi, vaikka suositeltu päiväannos ylittyykin, ja se ei tekisikään sisuskaluille hyvää. Se ei olisi sinänsä kiellettyä. Et jäisi edes kiinni doping-testissä…

Teksti: Terhi


Televisiosta Torinon EM-halleja voi seurata TV2-kanavalla:
perjantaina 15.15-16.00 ja 19.50-20.35
lauantaina 15.20-16.10, 19.10-19.40 ja 21.20-21.50
sunnuntaina 19.10-20.50

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

En söisi. Mutta ostaisin kumminkin buranaa jemmaan. Ja luultavasti se varasto alkaisi huveta, kun eka kympin kisa ei kulkisikaan odotetusti kesäkuussa... ;)