sunnuntai 10. elokuuta 2008

Peking-ennakko, miehet

Miehet 800m

Kasista on tulossa vuoden komeetan Sudanin Abubaker Kaki Khamisin ja puolustavan mestarin Venäjän Yuri Borzakovskin kaksintaistelu. Saapa nähdä, kumpi saavuttaa maaliviivan ensimmäisenä! Voitosta voittoon juosseella nuorten ME-miehellä, ja kauden kärkitulosta 1.42:69 hallussaan pitävällä Kaki Khamisilla on pitkä kausi alla, kun taas tasaisen vauhdin taktiikkaansa luottava Borza on vasta saavuttamassa huippukuntonsa. Venäläinenhän juoksi vasta Monacossa huippuajan 1.42:79! Unohtaa ei parane Etelä-Afrikan Mbulaeni Mulaudzia, matkan tuplamaailmanmestari Billy Konchellahin poikaa Bahrainin Youssef Saad Kamelia tai ilmeettomästi useaan GP-kisavoittoon purjehtinutta entistä nelosen erikoismiestä Kuuban Yeimer Lopezia. Toivottavasti piikkari on sopivasti syönnillään myös Mikko Lahtiolla.

Miehet 1500m

Miesten tonnifemma on kenties kisojen arvaamattomin kestomatka. Tältä matkalta uupuu suvereeni hallitsija. Oikeastaan Hicham El Guerrouijin valtakauden jälkeen moista ei ole ilmaantunut. Amerikkalaistunut Bernard Lagat juoksi Osakan MM-kisoissa historialliset kultamitalinsa 1500m/5000m tuplassa. Pekingissä Lagat yrittää toistaa El Guerrouijin Ateenan temput tuplatessaan jälleen kyseiset matkat. Keniasta astuu tonttufemman lähtöviivalle vahva trio: Augustine Choge, Asbel Kiprop ja Nicholas Kemboi. Hyvän päivän osuessa kuka tahansa heistä voi kiriä voittajaksi. Enpä yllättyisi useammasta kenialaismitalista tällä matkalla... Eurooppalaisten toiveet on asetettu Iso-Britannian Andy Baddeleyn ja Ranskan Mehdi Baalan harteille.

Miten käy Mo Farahille 5000 metrillä?

Miehet 5000m

Bekelen astuessa lähtöviivalle on hän matkan suurin ennakkosuosikki. Kenenisan varteenotettavimmat vastukset ovat jenkkien Lagat ja Kenian Eliud Kipchoge. Australian Craig Mottram väläytti Tukholmassa pitkää kiriä. Ans kattoo, miten se irtoaa kunnon vaudissa! Kunpa Buster olisi malttanut pitää kynttilää vakan alla vielä tovin ja yllättäisi Pekingissä... Myös pikku-Bekele, Ugandan Moses Kipsiro sekä Kenian Edwin Soi punkeevat pallille.

Miehet 10 000m

Vitosen toistoa. Mikäli Bekele isompi starttaa, kerää hän mitalit pois kuleksimasta. Kaukana ei liene Etiopian kolmoisvoittokaan. Sen verran kovia karpaaseja Kenenisa saa rinnalleen. Sileshi Sihine, tai kaiken jo saavuttanut Haile Gebreselassie, voi toki pöljän päivän sattuessa itsekin kiivetä korkeimmalle korokkeelle. Afrikasta saapuvat etiopialaisten tiukimmat haastajat Kenian kolmikon Moses Masain, Martin Mathathin ja Micah Kogon muodossa. Pois ei voi laskea myöskään kertaalleen MM-maastoissa itseänsä Bekeleä kyykyttänyttä Eritrean Zerzenay Tadesea. Suurin mielenkiinnon kohde tällä matkalla lienee loppuaika...

Miehet maraton

Suurkaupunkimaratonien voittajat ja ME-miehet eivät ole yleensä arvokisoissa sen kummemmin pärjänneet. Nyt nähtäneen poikkeus. Kenia on asettanut joukkueen, joka hakee vertaistaan: Martin Lel, Samuel Wanjiru ja Robert Cheruiyot. Se, jolle nämä nimet eivät kerro mitään, niin riprap googlettamaan... Maratoneilla lähes lyömätön Martin Lel on henkilökohtainen suosikkini. Hän on poikkeuksetta kääntänyt loppukiritaistot edukseen, ja vauhtiakin alkaa viimein löytymään. Siitä osoituksena on Lontoon maran voittoaika 2.05:15. Haastajia kenialaisille löytyy pilvin pimein: Qatarin Mubarak Hassan Shami, Etiopian Tsegaye Kebede, Sveitsin Viktor Röthlin, USA:n Ryan Hall ja vaikkapa Marokon kaksikko Abderrahim Goumri ja Jaouad Gharib. Japsit, nuo Raaston Z:n fanituksen kohteet, sinnivät tietenkin korkeille sijoituksille, ja sitä toivon myös Janne Holménille ja Francis Kirwalle!

Miehet 3000m esteet

Jos jotain matkaa kenialaiset ovat hallinneet, niin se on miesten estejuoksu. Ei liene kaukaa haettu ajatus, että ylätasangon miehet vievät Ezekiel Kemboin johdolla jälleen kaikki tarjolla olevat mitalit. Puolustavan mestarin tielle saattaa kuitenkin ilmestyä ylimääräinen este, mikäli Kenian joukkueen johtajat tulevat järkiinsä, ja päästävät viime vuosien suvereenin estevirtuoosin Paul Kipsiele Koechin starttiviivalle. Mitään muuta en niin toivo, kuin tuota tsäänssiä Koechille! Paul kyllä hoitaa mahdollisuuden saatuaan haulit himaan. Pohjoismaalaisena toivon tietenkin Jukka Keskisalon ja Ruotsin Mustafa Mohamedin menestystä, oikeassa järjestyksessä toki :)

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

maililla Rachid Ramzi, veti muuten vitosenkin 13.10, joten uskon häneen !

moguli kirjoitti...

Jep, arvokisojen mies, pidetään mielessä.

Virpi kirjoitti...

Saas nährä kuin käy Jukan nyt kun harjotuksissa kävi ikävästi ja jalat vähän meni rikki. Toivotaan että pääsee starttaamaan kuitenkin!

moguli kirjoitti...

Joo, tosiaan harmittava vahinko ja viimeinen uutinen jonka olisi halunnut kuulla. Toivotaan tosiaan että Kessi toipuu puujaloista alkueriin mennessä. Voihan tää suunnittelematon pakollinen tauko toisaalta olla hyväksikin, herkistyy kunnolla...